22 Ekim 2019 Salı

Galatasaray’ın Real Madrid’i en kırılgan zamanında yakaladığını söyleyebiliriz


Biz bu söyleşiyi yaptığımızda Falcao'nun oynama durumu vardı, dikkate almanızı isterim. Yine de geleceğe dönük de yorumlarımız oldu, Falcao'yu bu açıdan değerlendirebiliriz. Real Madrid maçı öncesinde Mehmet Köksal'la (@SirArsenalist) galibiyet ihtimalini aralamayı denedik. İhtimal var, Real Madrid'i iyi bir zamanda yakaladık.

PSG karşısında farklı bir taktik dokunuşu olunca, Real Madrid karşısında da böyle bir beklenti oluşuyor. Fatih Hoca'nın da bu tarz maçlara özel olarak hazırlandığını biliyoruz. Sence hangi düzende bir Galatasaray izleriz?

Mehmet Köksal: Fatih Terim’in büyük maçlara hem kendini hem de takım ayrı bir motivasyonla çalıştırdığına her zaman şahit olduk. Kötü giden bir sezonda Galatasaray’ın 9. resmi karşılaşması olan Paris maçında belki de sezonun en umut verici oyununun oynanmasının sebebi de budur. Fatih hocanın riski biraz daha aşağıya çekmek ve rakiple daha iyi eşleşebilmek için stopere Donk eklemesi yapacağını, yine üçlü çıkacağını düşünüyorum. Bu şekilde bazen çift forvet bazen ise Hazard ile Bale gibi kanatlarla oynayan Madrid ile daha rahat eşleşmek mümkün olacaktır. Üçlü konusunda asıl sorun kanat beklerde yaşanıyor. Solda Ömer Bayram bana göre bir tık daha önde olsa da savunma katkısı sebebiyle Yuto’nun orada başlaması muhtemel görünüyor. Diğer bir soru işareti de forvet bölgesinde olacaktır. Falcao’nun takımda dönmesi ihtimalinde Andone ile Falcao’yu birlikte izleyebiliriz. Çift forvet konuşuluyor aslında ama bu takımın 4-4-2 değil de 3-5-2 ile çift forvet oynaması çok daha verimli olacaktır. Çünkü bu şekilde bek sorununu da daha rahat çözüme kavuşturmak mümkün görünüyor.

Real Madrid de Galatasaray gibi futbol anlamında çok sorun yaşıyor. Formsuz isimler kadar, birçok sakat futbolcusu da var ve işler rayına oturmadı. Onlar da Şampiyonlar Ligi'ni bir çıkış noktası olarak görüyor. Galatasaray karşısındaki Real Madrid beklentini de sormak isterim, sence nasıl kurgu alacaklar?

Mehmet Köksal: Real Madrid için La Liga’da Barcelona gibi uzun maratona daha uygun bir takımla mücadele etmek oldukça zor. Dolayısıyla Şampiyonlar Ligi’ne daha fazla önem vermeleri çok normal. Aslında gözümüz kapalı çıkarız diye düşündükleri bir grupta, bu maçta gelecek muhtemel bir mağlubiyet ile oldukça karışmaya müsaitler. Transfer döneminde kurulan yeni takımın sancılarına çekiyorlar. Doymuş kadronun üzerine 5- 6 tane as kadroyu zorlayabilecek oyuncu eklemesi yapıldı. Bu kadro alternatifi açısından çok değerli olsa da kısa dönemde ideal kadroyu belirleme açısından çok sıkıntılı bir sürece işaret ediyor. Zaten öyle de oldu. Baktığımız zaman oturmamış bir kadro görüyoruz. Sağ bekte 2, sol bekte ise 3 oyuncu birbirine yakın süreler aldı. Merkezde Casemiro ve Kroos’un yanındaki isim belli değil. Kanat oyuncuları yine aynı şekilde. Bunlarda sakatlıkların da payı oldukça büyük aslında. Bazı maçlar hariç net bir oyun sisteminden bahsetmek mümkün değil. Dolayısıyla Galatasaray’ın Real Madrid’i en kırılgan zamanında yakaladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Falcao ve Lemina'nın oynama ihtimalleri var. İkisi de oynayacak üzerinden düşünerek, hocanın forma tercihi kimlerden yana olur ve sen olsan ne yapardın?

Mehmet Köksal: İkisinin de maça başlaması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle Lemina bu takımın en çok ihtiyaç duyduğu özelliklere sahip. Onun yavaş yavaş kadroya eklenmesi takımın seviyesini yukarıya çıkaracaktır. Falcao’nun da oynaması gerektiğini fakat Andone’nin bu form durumuyla yedek kalmamasını gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla ikisinin aynı anda sahada kalabileceği çözümler bulmak zorunda Fatih hoca. 4-3-3’te Andone’yi çizgiden getirerek geçen seneki Onyekuru rolünde kullanmak mümkün. Zaten baktığımız sola doğru yaklaşmayı seviyor. Kariyeri boyunca da bu böyleydi.

Galatasaray'ın da beklentisi kazanmak. Real Madrid'in ismi ne kadar büyük olsa da bu maç adına umutlanmamak adına sebep yok. Sence kazanmanın şifresi nerede, Galatasaray bu maçı hangi beklentiyle oynamalı?

Mehmet Köksal: Ben 0-0’a dayanan ve maçın büyük çoğunluğunun böyle gideceği hatta skorunda bu şekilde bitebileceği bir maç bekliyorum. Son maçtaki ekstra durumları dışarıda bırakırsak Galatasaray’ın savunmasını toparladığını söyleyebiliriz. Galatasaray eğer gruptaki ilk iki iddiasını sürdürmek hatta bu konuda avantaj yakalamak istiyorsa bu maçı kazanmak zorunda. Rakibin grafiğine baktığımız zaman da eğer Real Madrid’i yenecekseniz en doğru zamanın bu olduğunu görüyorsunuz. Şu ana kadar İspanyol temsilcisi 11 maça çıktı ve 6 farklı takıma puan kaybetti. Kadro, doygunluğa ulaşmış veteran oyuncular ile takıma yeni gelen ve ağırlığını gençlerin oluşturduğu oyuncular arasında bölünmüş durumda. Zidane’ın oyuncuların üzerindeki etkisinin takıma taktiksel olarak verdiğinden çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Real Madrid’in Bale gibi takımın yapısını bozan oyunculardan kurtulması gerekiyor. Kurtulana kadar da bu kadronun bir bütün bir takım olmasını beklemiyorum. Sonuç olarak Galatasaray’ın maça galibiyet haricinde herhangi bir beklenti ile çıkmaması gerektiğini düşünüyorum.

7 yorum:

  1. çıkış arayan kötü takımlar ile oynamak oldukça risk ve tehlikelidir.

    real madrid in şu anda sadece ismi var.miadını doldurmuş isimler ve kötü kadro mühendisliği yaptılar.yani 5 yılda 4 kez cl yi kazandıktan sonra kadroyu değiştirmek gerekiyordu.yapamadılar.kötü koşan bir emekliler takımı gibi.
    benzer vakıa galatasarayda da var.özellikle düşük kapasiteli rakipler karşısında konsantrasyon kötü.yaş ortalaması zaten yüksek.

    ama real madrid bu kez kötü gidişata dur demek için yüksek kapasite ile koşacaktır.telafisi olmayan yada telafisi zor olan maçlar bunlar.haliyle real madridi kötü zamanda yakaladık ama bu onlar için ekstra bir motivasyon kaynağı olacak.

    psg maçındaki gibi koşarsak real madride karşı pozisyon bulmak işten bile olmaz.tabi real madridin hangi orta saha üçlüsü ile maça çıkacağı bunda etki edecektir.

    bol pozisyonlu bir maç bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı durum dediğin gibi Galatasaray adına da geçerli. Real Madrid adına belki de iflas noktası bu maç olacak ve teknik adam değişikliği yaşanacak. Böyle maçlar da var :)

      Sil
  2. 30 yıllık bir real madrid taraftarı olarak ve yine 35 yıllık bir galatasaraylı olarak olarak bazı ekleyeceklerim olacaktır.

    Real madrid'in şu anki yapısının kırılgan olmasındaki en büyük 2 neden oyuncuların doymuş olması ve genç oyuncu yaşlı oyuncu arasında kopma olması. takımdaki oyuncular 30 yaş ve üzeri ve 24 yaş ve altı diye 2 gruptalar. geçtiğimiz senelerdeki başarıları BBC nin yani bale benzema ronaldo nun birbirini tamamlayan oyun yapısı ile alakalıydı. bu adamlar ileri de top tutuklarında ağır kross ve modric hucuma rahat çıkıyor dinleniyor ve bekleri de oyuna dahil ediyorlardı. yani bir anda 7 oyuncu hücüm eder oldular. Mourinho dan kalma bir alışkanlıktır bu. savunma da da bale ve ronaldo ya ihtiyaç duymazlardı fazla. zaten maçların çoğunda ilk yarıdan fişi çekerlerdi. her sezon en az 15 maçı ilk yarıda bitirip ikinci yarı yatıyordu oyuncular 3 - 0 dan 4 - 0 dan acaba maç dönecekmi dediğimiz maçlar oldu real de. maçlar kötü gittiğinde de ortaya Ronaldo diye bir hırs küpü karakter ve yine başka bir hırs küpü ramos çıkardı. hatta bir dönem "90 + ramos" diye bir kavram oluştu. fakat şimdi yaşlanan ve doymuş bu kadroda kesemeyeceğin oyuncular oluyor (james bile bu takımda fazlalık oldu). ronaldo gidince ileride topu tutamaz oldular ilerideki 3 lüyü bulamadılar Benzema daha çok gol atar oldu ama beklenti aslında fazla gol atması değil. Hazard dan ronaldo olmasını beklediler ama takım asla beslemiyor Hazardı. Marcelo zaten zihnen kapatmış bence madrid defterini rolantide oynuyor önünde ronaldo da olmayınca ya hücüma çıkmıyor ya da çıkarsa dönmüyor. ileride top tutamayan bir takım olunca Ramos da ileri çıkabilecek fırsat bulamıyor (brugge maçında hep ileri çıkmak istedi golu de attı ama eskiden çok daha fazla çıkardı). modric kross casemiro temposu çok düştü bunun yanında da sürekli sakatlıkla boğuşuyorlar.

    Galatasaray maçına dönersek Reali yenmek istiyorsak kanatları çok iyi kullanmamız ve rakibi yormamız lazım. bizim ayağında top tutan yavaş takımımız tam tersine real in en çok ihtiyaç duyduğu şey aslında. kanat bile değiştirmiyoruz. 3 5 2 bu açıdan hatalı bir taktik çünkü 2 tane kanat oyuncumuz mariano ve nagatomu he savunma yapıp hemde hücüm yapamazlar. topu iler de de tutamazlar. dolayısı ile yorulacaklar ve bale hazard gibi adamlara kalacaklar. (PSG de aynı diye düşünebilirsiniz ama dimaria ve mpambe fizik olarak bale ve hazardın yanına yaklaşamaz.çok güçlü oyuncular bunlar. ayrıca PSG de tek kanat çalışıyor diğer kanat defanstan gelen menuier. yani diğer kanat olan neymar yoktu buna rağmen çok pozisyon verdik muslera ve lyuindama kurtardı.) velhasıl Galatasarau için doğru oyun 343 şeklinde olacaktır. yine 3 lü defans yani donk luyindama marcao ama önlerinde nzonzi seri kanatta lamina ve ömer (bunun nedi de lamine ve ömerin hem kanat hemde orta saha ortasında oynayabilecek olması) ileri de andone feghouli emre mor. top sürekli oyunda kalacak sürekli hücüm edeceksin. ve dikine bir şekilde kanatlardan geleceksin. başka türlü reali ne halde bulursan bul yenme ihtimalimiz çok zor. daha önce kazandığımız 3 maçın 3 ünde de tribundeydim super kupa dahil. hepsinde oyunu giren kanat oyuncuları değiştirmişti. fakat takımlarımız çok hareketli ve bambaşka takımlardı. ve real bizi hep küçük görmüştü. Real madrid klüp üyeliğim olduğundan bir çok forumda bulunuyorum ve bir çok taraftar ile konuşma şansına sahibim. hepsi ve takım dahil maçı kazanmasakta olur modundaydı. (Super kupa haric orda takımlarımız denkti) fakat şimdi real madrid maçı kazanmaya mecbur. bence bir büyük avantaj Ramos Amazon da kendi dizisi ile o kadar ilgiliki kafası dağınık. aynı zamanda Zidane'ı pek istemiyor. (real madrid de ramos ne isterse o olur.) ve bu maçı kaybederse Zidane gider. (hafta sonu barcelona maçı olsaydı Galatasaray kesin kazannır derdim) yalnız çok büyük bir sorun daha var Zidane giderse yerine Mourinho gelecek büyük ihtimal. Ramos ve takım kimi tercih eder diye sorarsak çoğu (bale va james haric) Zidane diyeceklerdir. Dolayısı ile onların da kafası karışık olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili umut tekgil. ben de avrupa'da bi real taraftarıyım. ve bir kez daha görüldü ki doymuş, gitmek isteyen adamı satacaksın. müthiş kaliteli bir oyuncu olsa da yeri kolay dolmayacak olsa da satacaksın.

      modric inter'i istedi. gönder gitsin. marcelo juve'yi istedi gönder gitsin. varane premier lig'i istedi. yolla gitsin. real'in en büyük hatası bence bu oldu.

      ha bi de şu var. millet ne adamlar satıyor, sen bale, james, isco gibi adamları satamıyorsun. sat ve bütçe oluştur. illa 100 milyon isteme. 50'ye sat gitsin.

      zidane da bence tekrar gelmemeliydi. zamanında çekip giden adamı ben asla getirmem. son sözüm, bin tane futbolcu izledik, vazquez kadar boş topçu hayatımda görmedim.

      Sil
    2. Yorumlar adına teşekkür ediyorum. Maalesef cevaplamakta geç kaldım..

      Sil
  3. Donk gamsiz oynuyo,adi seri ama kendisi cok pas hatasi yaptı

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir