12 Ekim 2019 Cumartesi

The Spy: Netflix'in yakın tarih odaklı yaptığı işleri seviyorum


Netflix'in bu tarz mini ve yakın tarih odaklı yaptığı işleri seviyorum. The Spy da o kaliteli işlerin başında gelecek. Gerçek bir hikayeyi anlatıyor. İsrailli Elia Cohen'in Mossad tarafından Kemal Amin Sabit ismiyle Suriye'de casusluk yapması için yetiştirilmesi ve sonrasındaki faaliyetini izliyoruz. Yine "karakter dönüşümü" hikayesi, üstelik de sadece 6 bölüm içinde bunu başarmak.

Sacha Baron Cohen'in mükemmel oyunculuğu. İsrail'de kimsenin saygı duymadığı ve yüzüne bakmadığı Elia Cohen'in, Kemal Amin Sabit ismiyle Suriye'de en tepeye kadar tırmanışı. Karaktere dönüşümü mükemmel, bir noktadan sonra Elia Cohen'i unutuyor ve Kemal Amin Sabit olarak yaşamak istiyor.

O öz güven de bir zaman sonra tedbirsizliğe yol açarak kendini açık etmek zorunda kalıyor. Sadece diziyi izlemekle de yetinmemek gerekiyor, bu adamın bütün hikayesi müthiş. Casusluğun gerçek anlamda kitabı yazılmış ki, sadece 1 yıllık eğitimle. Bu güçte bir ajan olmak adına yıllar gözden çıkartılabiliyor. Sonu kendisi adına hazin olsa da kendi ülkesi adına bir halk kahramanı olmayı başarmış.

Oysa görev esnasında kendi ülkesine döndüğünde kimsenin tanımadığı bir insan. Hırsı da buradan geliyor, Suriye'de kendisine duyulan saygıyı arıyor. Ayrıca idam edildikten sonra dahi onun görev esnasında yaptıklarının ilerideki yıllarda olacaklara ışık tutması da bambaşka bir olay. Herkesin izlemesini mutlaka öneririm.

"Karakter dönüşümü" olayına fazlasıyla takığım ki The Spy da böyle bir iş. Tarihe de oldukça merakım var. İzlediğim dizilerin geneline bakınca da "tarih" ögesi ön planda. 1960'larda Suriye / İsrail arasında yaşananlar, Kemal Amin Sabit'in dokunuşuyla Baas Partisi'nin gerçekleştirdiği darbe, devamında daha da yükselişi ve idamı. Naaşı konusu bugün dahi tartışılıyor.

2 yorum:

  1. Tavsiyeni aldım, listeme ekliyorum. Bu tarz yazıların devam etmesi dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devam edecek, not alıyorum bir yandan. İlgi gördükçe yazmak isterim :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir