12 Ekim 2019 Cumartesi

Türkiye 1-0 Arnavutluk, Mehmetçiğe selam


Bozmak için iyi ama iş oynamaya geldiğinde zorlanan bir oyun yapısı. Andorra karşısında da bunu görmüştük. İş pozisyona dönerken çok zorlanıyordu, baskı çok da bir şey ifade etmezken. Kanatlardan biri forvet olsun da ceza sahasına atayım derken, diğer kanat da Hakan Çalhanoğlu olunca yaratıcılık çok kısıtlanıyor. 

Başlangıç kadrosundaki orta saha fazlasıyla emniyetli. Öncelik gol yememek ve sabır üzerineydi. Mahmut Tekdemir, Ozan Tufan ve Emre Belözoğlu üçlüsü bir arada defansif kalıyor. Ozan Tufan'ın dikine çıkışlarıyla ilk yarıda bir şeyler denense de pozisyon oluşmadı. Burak Yılmaz ve Cenk Tosun'un maç eksikleri de etmen bunda. Maalesef hazır değiller.

Baskı vardı, mücadele ön plandaydı, sahanın her noktasında pres gördük ama mevcut 11'in de yapabilecekleri belliydi. 1-0'ı bulursa skoru rahat korur, geriye düşerse de iş biterdi. Yine de bu takımın savunma kalitesi çok yüksek. Öyle bir stoper tandeminden bahsediyoruz ki seviye çok farklı. Özellikle de Merih Demiral tarafında.

2. yarıda risk aldığımız anlarda Arnavutluk'un da pozisyonları var. Alanlar çok açıldı ve geriye koştuğumuz dakikalarda da Merih Demiral'ın savaşını izledik. O riski ise almak zorundaydık, hatta geç bile kaldık. Yusuf Yazıcı 80. dakikada girdi mesela, oysa daha erken oyun onu istiyordu. Yusuf Yazıcı'nın oyuna girmesinin ardından rakip ceza sahası etrafındaki etkimiz yükseldi.

Arayıştan vazgeçmedik tabii, iyi taraf bu. Mücadele ön plandaydı ve karambol anında gelen gol dahi "mücadelenin" eseriydi. Orada hataya zorladık ve gol geldi. Kıymetli bir galibiyet, özellikle de İzlanda kendi sahasında Fransa'ya kaybetmişken. İzlanda'yla puan farkı 6'ya yükseldi ki bu büyük bir avantaj demek. Fransa deplasmanında kaybetmezsek de liderliği konuşacağız.

Hakan Çalhanoğlu noktasında bir dokunuş gerekecek. Yaratıcılık düzeyi problem olmaya başladı. Bazı anlarda kritik pas hataları var ki hepsinde de Türkiye'nin hızlı çıktığı, açık alan bulduğu anlar. Orta saha da böyle maçlarda bir hücuma dönük, yaratıcı diyeceğimiz isim arıyor. İrfan Can Kahveci olur, Yusuf Yazıcı olur, o imkan da var. Arnavutluk karşısında deplasmanda daha rahat sonuç alırken, kendi sahanda zorlanıyorsun.

14 yorum:

  1. istanbul'da milli maç ısrarı çok saçma. olmuyor işte o atmosfer.
    anadolu şehirleri daha iyi destekliyor.
    andorra ve bu maçı zor kazandık. bence atmosferin payı var.

    günün kötülerinden burak iyi ki topa dokunmadı :)
    cenk de bence kötüydü. ama kanatta oynadığı için.
    emre mor bile çok daha etkili olur bence sağ kanatta.



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, Anadolu'dan vazgeçmemek gerekiyordu.

      Cenk Tosun en ileri uçta da iyi değil, maç oynamıyor çünkü. Kanat profili eksik, hızlı oyuncu kadroda yok.

      Sil
  2. Ben bu hakan calhanoglu nun nasıl bir oyuncu olduğunu anlayamadım hâlâ. Birçok şeyi var ama o birçok şeyin de çok şeyi eksik. Orta sahanın pek çok yerinde oynar ama hiçbirinde de iyi oynamaz. Garip bir oyuncu. Anlayamıyorum. Milli takımda nasıl oynuyor. Hangi özelliğine gore oynatıyor hocalar benim goremedigim neyi görüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şut atar, belki bir frikik bulur düşüncesi de olabilir. Gol etkisi olsa da oyunun genelinde iyi bir rol bulamıyoruz.

      Sil
  3. Türkiye'nin dün akşam başlıca sıkıntısı kanatlardan orta dışında hücum opsiyonu olmaması idi. Eğer Fransa maçı da bu şekilde olursa beraberlik zor görünüyor. Bir de bu milli takımı özledik, sonunda herkesin maçları takip ettiği bir ortam oluştu. Böyle giderse inşallah Euro 2020'deyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cengiz Ünder'i arıyoruz maalesef, kanattan içe kat edecek ve alanı kullanabilecek bir isim.

      Sil
  4. Hakan Ç. yerine Fransa'da Yusuf ile başlasa daha iyi olmaz mı? Sadece psikolojik tarafını düşündüğümde, Yusuf'un oynadığı ligde kendisini henüz ispat edememesi ve o ligin milli takımıyla deplasmanda maç yapmamız, tam da onun isteyeceği bir maç diye düşünüyorum. Bu onun mental gücünün seviyesini de gösterecek. Tabi bu çok yüzeysel bir düşünce, ama akıllara geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Yazıcı da henüz tam anlamıyla istikrar kazanamadı. Ama orta vadede o formayı alan isim olacaktır.

      Sil
  5. Fransa maçı için daha doğru bir kadro bu bence... Bu maçta kanatlar yoktu. Beklerle bu sorunu çözeriz diye düşünmüş Zeki ileri çıktı ama Umut pek yoktu hücumda. Orta sahada Emre yerine Yusuf oynayabilirdi. Hakan yerine de kanat özellikli bir oyuncu oynayabilirdi. Burak sağa geçip orta filan açtı bı aralar ama kimse yoktu içeride.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Caner Erkin iş görürdü mesela, kenardan orayı çok daha iyi kullanırdı.

      Sil
  6. İlk devre bittiğinde direk yedekleri inceledim oyun tıkalı görünüyordu ki öyle de kaldı malesef alternatifler de aradığımız oyunu bulduracak cinsten değildi. Elimizde onca oyuncu var iken patlayacı etki yaratacak isimleri kadroda görmemek en azından 1 tanesini dahi düşündürücü bence.
    Burak gol posizyonu az kaldı hatayı kurtaracak kollarını adama uzatmıştı rakibe gereksiz allahtan değmedi oyuncuya kesinlikle şiddetini önemsemeksizin faul çalardı. Neyse ki öyle olmadı bu posizyonlarda özellikle rakip dengesini kaybetmişken böyle can simidi olabilecek temaslarda bulunmamalı biraz uyanık olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amansız bir kontrol oyunu bu, önce kaybetmeyeyim diyerek. 1-0'ı bulayım, öyle de bitsin düşüncesi. Deplasmanda bu oyun güzel iş görür de, kendi sahanda böyle maçlarda biraz daha ofansif hareket etmek lazım.

      Sil
  7. şu kazanilan maçlar kimseyi aldatmasin. andorra maçi son dk kornerden gelen gol, arnavutluk maçı son dk rakibin hediyesiyle gelen gol var. son iki iç saha maçında şans eseri 6 puan aldık ve izlanda ile de 6 puanlik bi fark var. ama önümüzdeki maçlarda 3'e iner bu fark. fransa bu milli takımımızı bi mucize olmazsa yenecektir, izlanda'da andorra'yi yener ve fark 3 olur. sonra içerde izlanda maçı var. milli takım bu hiçbirşey vaat etmeyen sadece mücadele eden oyunuyla izlanda'ya mağlup olur ve ikili averaj ile izlanda bizim önümüzde yer alır. şu an ki yalancı bahara aldaniyoruz ve kulüp ya da milli olarak hep kendimizi kandirarak hüsrana uğruyoruz. inşallah gerçekleşmez ama bu korkunç senaryo burda dursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü oyun değil bence, biz kendimizi kısıtlıyoruz. Aşırı kontrol aşkına yapılan bir düzen. 2 gol yedik mesela, 2'si de bir maçta. Fransa maçı hiç belli olmaz, hatta kaybedeceğimizi düşünmüyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir