28 Aralık 2019 Cumartesi

Atiba örneği üzerinden Galatasaray'daki maaş dengesizliğini konuşalım


Son 10 yıllar üzerine bir şeyler yazıyoruz ya, fiyat / fayda anlamında son 10 yılın en istikrarlı ismi Atiba olabilir. En iyisi diyene de saygı duyarım, çünkü çizgisi hiç bozulmadı. Bu süre içerisinde 1 yılda aldığı maksimum maaş da 1.3 milyon avro'yu geçmedi. Bugün 36 yaşında ve Beşiktaş'ın olmazsa olmazı, ligin de en iyilerinden biri.

Atiba, Galatasaray'da forma giyse bu istikrarda devam edebilir miydi diye düşündüm. Elmander'i sadece 1 sezonu üzerinden unutmuyoruz mesela, çok özel bir performanstı. Atiba ise 7. sezonunda ve bu 7 sezonda aynı mücadeleyi gösterdi, istikrarı da hiç düşmedi. O 7 sezonu Galatasaray'da geçirse aynı istikrarda kalır mıydı sorusunu soruyorum.

Bence kalmazdı. Nedenini de maaş tablomuza bakarak görebilirsiniz. Mücadele deyince akıllara Linnes geliyor mesela. Kapasitesi dahilinde maksimumu veren bir futbolcu. Maaşı da 900 bin avro civarındaydı ki takımın en az kazananlarından oldu. Biz o maaşı 1.5 milyon avro civarına getirdik işte. 1.5 milyon avro'ya gelen rakam da bambaşka şeyler ister. Linnes'i özel kılan noktayı elinden aldık.

Donk'dan da örnek vereyim. Fatih Hoca'nın 4. döneminin ilk şampiyonluğunda x faktör edasında bir katkısı vardı. Sonra o Donk'un maaşı 1.9 milyon avro'ya geldi. 36 yaşındaki Atiba mı, 33 yaşındaki Donk mu, siz cevaplayın. Bu örnekleri arttırırım da. Bizde ne zaman böyle bir performans gelse, ertesi sezon o ismin maaşı olmadık seviyeye geliyor ve düşüş başlıyor. 

Garry Rodrigues'in yenilenen sözleşmesi de şimdi aklıma geldi. İyi bir performansın ardından maaşı düzenlenmiş ve 1.3 milyon avro'dan 1.9 milyon avro'yu görmüştü. O sezonu da düşüşte geçti, çünkü beklenti büyüdü. Bu işi becerebilmek gerekir. 1'e kalacak futbolcuyu 2.5 - 3'e tutuyoruz, sırf biraz ivme kazandı diye.

Haliyle de Atiba, Galatasaray forması giymiş olsa bu istikrarı gösteremezdi. Rakamı çünkü çok büyük ihtimalle 2 milyon avro'yu geçecekti ve futbolcu yıpranacaktı. Selçuk İnan'ın yaşadığı sürece benzer bir durum. Ffp'de artı sağlamak, maaş bütçesi için o standartı yakalamak değil konu. Bizim yakalamamız gereken istikrar bambaşka.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir