23 Aralık 2019 Pazartesi

Mariano ya da Nagatomo en son ne zaman böyle bir orta yapmış?


Galatasaray'ın bekleri sorunlu hücreler. Oynanamayan futbolu eleştirirken, o futbolun oynamaması içinde beklerin yetersizliği de var. Bu yetersizlikte de hoca konuşulur ki onun tercihi. Birçok transfer konuşurken yaz aylarında bir sol bek hamlesi gelebilirdi. Ya da sağ bek için yürüyemeyen Mariano yerine Linnes'i konuşabilirdik. Sözleşmesini uzattık, 4 ay sonra kendini listenin dışında buldu. Bu da büyük bir kadro mühendisliği yanlışıdır.

Mariano / Nagatomo gibi isimler bir anda bile bile lades. Tempolarını yitirmiş, kaliteden uzaklaşan, takımın da yaş haddini daha da arttıran isimler. Öyle bir hal içindeyiz ki biraz olsun tempo yapabilen herkes ön plana çıkıyor. Ömer Bayram en büyük örnek. An geldi ve Şener Özbayraklı / Emre Taşdemir gibi isimleri de övüyoruz. Tempolular, atletizmleri var diye.

Şener Özbayraklı sürekli sakat. Geri dönse yüksek ihtimal yine sakatlanacak. Emre Taşdemir ise 2 iy maç oynar, 3.'sünde kaybolur. Kaybolduğunda da Ankaragücü maçı gibi bir şey izlersiniz. İstikrarına asla güvenmiyorum. Anlamadığım şey ise tam da fırsatı doğmuşken alt tarafa bakmamak. Şu süreçte hiçbir genç futbolcuyu kazanamadık.

Fatih Hoca'nın beni şaşırttığı yerlerden biri de bu. Stoper rotasyonu mesela, neredeyse elde 3 kişi kaldı. Tuzlaspor karşısında 16 yaşındaki Emin Bayram'ı izlemiştik ve fizik olarak o yaşlardaki Ozan Kabak'ın dahi önünde bir isimdi. İyi de oynamasına rağmen kenara aldı ve şans vermedi. Donk'la, Ahmet Çalık'la zorluyoruz orayı. Kaybediyoruz yani, en fazla genç futbolcuyla da kaybederdik.

Bek için de böyle. Süleyman Luş ismini uzun zamandır konuşuyoruz. Hücum bekidir, temposuyla ve sol ayağının kalitesiyle ön plana çıkar. Eksiği savunmadır ama bizim aradığımız nokta tempo ve hücum kalitesi olduğundan iş görebilirdi. Düşünmedik bile, hatta maç kadrosuna dahi alındığını hatırlamam. U19'da devam ediyor.

Şu orta kalitesine bakar mısınız? Mariano ya da Nagatomo en son ne zaman böyle bir orta yapmış?

13 yorum:

  1. yalniz bence o pozisyonda orta açarken topu göndermek istediği yer orası değildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta klas ve etkili, öyle bir yere düşüyor.

      Sil
  2. Ya zaten o oyunculara atar yaptığı açıklamadan sonra Süleyman Luş, Emin Bayram ve Erencan Yardımcı'yı 11'e yazsa şu an aldığımız puandan daha azını almazdık ve hocaya da "helal olsun" derdik. Israrla; Selçuk, Babel, Nagatomo, Mariano, Donk & Ahmet Çalık oynuyor. Hiç mi şansı haketmiyor şu gençler yahu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erencan Yardımcı'dan bence olmayacak da diğer isimler gayet oynayabilirdi :(

      Sil
    2. tüm isimler aynı değil tabi, misal olsun diye onu da ekledim ben. hocadan bu tarz cesur yaklaşımlar beklemek gerek. sadece A Takım değil altyapı ile de daha fazla ilgilenip yeni Ozan Kabak'lar çıkarılmasına da ehemmiyet vermesi gibi...

      Sil
  3. T.terim unal karaman kadar cesur degil,2003 yili olmasi lazim, o zaman ki kadar formsuz,yanlis yapıyor, gençlere hic güvenmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski hoca cesurdu, atardı o adımı. Ben de bu durumu eleştiriyorum.

      Sil
  4. Çok sağlam bir genç jenerasyonu kaybettik gitti. Transfer sevdası uğruna

    YanıtlaSil
  5. Yetenek olarak çok iyi ama fizik olarak ezilen nice altyapı oyuncusundan biri. Altyapı hocalarının hepsi dökülüyor. Ne taktik olarak ne de fizik olarak gelişiyor bu çocuklar. Bir fizik geliştirme hocası, onunla beraber çalışacak diyetisyen getirmek çok mu zor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yükselen yok, bu ülke olarak kaderimiz aslında.

      Sil
  6. genç oyuncu değerlendirmelerinde bence en önemli kıstas rakip baskı yaptığında dar alanda ne yaptığıdır.
    halı sahada ve sokak aralarında böyle orta yapan binlerce yetenek görülür.bu birazda doğuştan gelen bişeydir.

    misal benim top tekniğim fena değildir.ama karşıda rakip yoksa.rakip baskı yaptığında ise teknik meknik kalmaz.

    süleymanı izlemedim ama bu pozisyonda bir oyuncunun yetenekleri konusunda karar verilmez.

    malum günümüz futbolu dar alanda ve rakip presi karşısında oynanıyor.
    haliyle süleymanı rakip baskı yaptığında değerlendirmek gerekiyor.yoksa bende yanımda kimse yoksa 30 metreden gelen topu tek hareketle istop edebilirim :)

    bu arada gerçek yetenekler topa bakmadan hareket edebilen oyuncular oluyor.kafa önde ve topta binlerce yetenek görebilirsin halı sahada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben izledim, yazmam adına da bu pozisyon vesile oldu :) İlk kez yazmıyorum, 30. kez yazdım :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir