6 Aralık 2019 Cuma

Yıllar önce taktik noktaya kafa yoran bir Fatih Terim vardı, bugün yok


Tuzlaspor mağlubiyetinde işin içinden çıkmak zor. Kaybettik diyerek de kestirip atamam. Futbolda elbette bu tarz sürpriz mağlubiyetler var ama futbol anlamında da bir şeyler yok. Şampiyonlar Ligi'nde arada bütçe ve oyuncu kalitesi farkları, ffp gibi noktaları öne sürerek işin içinden çıkmaya çalışıyordu. Tuzlaspor karşısındaki mazeret nedir, arada aynı bütçe farkları yok mu? Hatta daha da uç noktalarda.

Bu dönem, biraz daha teknik direktörlere ve taktik detaylara bakıyor. Şampiyonlar ya da Avrupa Ligi'nde de taktik disiplini güçlü birçok takımın, kendisinden çok daha büyük takımlara karşı diş geçirdiğini, hatta kazandığını görüyoruz. Aynı bütçe farkları orada da var, hatta çoğu Galatasaray kadar da yıllık ücret ödemiyor, bu kadar isimli futbolcu almıyordur. Biz ise bu taktiğe odaklanmak yerine, doğaçlama şekilde hareket ediyoruz.

Tuzlaspor karşısında Fatih Hoca, yıllar öncesinden örnekler verdi ve taktik anlamda neler yaptığını anlattı. Haklı da, o dönem Avrupa futboluna damga vurmuştu ama biz bunu satamadık. Bugünün "gegenpress" denilen olayını 96 - 2000 sürecinde müthiş uyguladık. Bugün Klopp baş üstünde taşınır ama o gün Fatih Hoca'yı konuşturamadık. Yine de o günlerin bugüne bir faydası yok. O gün bu tarz işlere kafa yoran bir Fatih Terim vardı, bugün yormuyor.

Pas oyunu sevdasına tutulduk ve 4-3-3'den ödün vermiyoruz. Bu son Milli Takım döneminde de böyleydi. Hocayı daha tempolu ve pres oyunuyla bilsek de günün trendine anlamsız şekilde ayak uydurmaya çalışıyor. O pas oyunu uğruna da çok iddialı isimler aldı ve bugün itibarıyla pres oyunu oynayacağım diyor. Haliyle o isimler taca çıktı. Hep konuştuğumuz ve verdiğimiz örnek.

Daha da kötüsü var. Fatih Hoca "hayallerim var" dese de onu Türkiye Ligi şampiyonlukları tatmin eder oldu. Kendine Abdullah Avcı, Şenol Güneş ve Ersun Yanal gibi isimleri rakip oluyor. Oysa kıyaslanmaması dahi gerekirken. Aynı ffp kıskacında, Şenol Güneş'in Avrupa'da büyük işler başardığını gördük. Biz ise ffp'yi mazeret olarak öne sürüyor ve her seferinde yönümüzü Türkiye'ye çeviriyoruz. Bir Galatasaraylı olarak hiç hoşlanmadığım bir durum. Hele ki Fatih Terim bu takımın başındayken.

27 yorum:

  1. Tamam da bu rezil mağlubiyetten sonra ne alakası var şimdi presin,saçma sapan bir mağlubiyet almışım presi ben buldum diye anlatıyorsun hoca iyice kontrolü kaybetti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yönde bir soru geldi ve cevapladı. Ben olsam cevaplamazdım.

      Sil
    2. soruyu soran kişi daha önce hiçbir gazetecinin görmediği biriymiş. ve tek soru alınmış.
      yani tamamen sipariş bir adam ve bir soru. sonra bitti. yakışıyor mu bu hareket fatih terim e?

      yanal veya avcı veya güneş. bu adamlara laf sokmak için tertip yapmaya değer mi? futbol oynamıyoruz. onu geç koşamıyoruz bile kondisyonu çözün bari.

      Sil
    3. Sipariş olduğunu düşünmüyorum.

      Sil
  2. Fatih Terim'in kulüp tarihindeki yerini kimse inkar edemez. En sevmeyini bile. Hocamız, çatışma/gerilimden beslenen, azdan var eden bir yapıya sahip. Geniş kadro, her istediğinin alınıyor olması onun kalemi değil. Bu sene çatışmadan bir sinerji yaratılamadı. Yaptırım uyguladı federasyon. Hocamız bütün bunları da siler atar, geçer giderdi. Bir dert var ama nedir bilemiyorum. Formsuz ve isteksiz. Motivasyonu yok. Futbolcularla iletişimi yok gibi. Futbolcu hocaya gitmiyor sanki... İsim isim iyi kadro ama... Belki de yoruldu koca adam. Bu kadar koşturma arasında. Son basın toplantısındaki çanak soru ve cevap hocamızın ilgi istediğini gösteriyor. Övülmeye ihtiyacı var. Çağ farklı akıyor, geçmişi kimse hatırlamıyor, gelişmeler çok hızlı. Futbol da hızlı... Hep toparlar diyoruz, bekliyoruz. Ben eski kuşağım, beklerim. Sabrederim. Ama günümüzün alışkanlıkları beklemiyor. Hocamız aynaya bakmalı artık. Zamanı geçiyor hatta. Ben Tuzlaspor teknik direktörüne madara olunsun istemezdim doğrusu... Ağır. Üzülüyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çatışmaya gerek yok, saha içine odaklanılsa kolay çözülecek bir lig içindeyiz.

      Sil
    2. Çatışmaya gerek yok olarak geçilecek bir şey değil. Siz anlamamışsınız sanırım. Çatışma, gerilim bir felsefe olarak, bir motivasyon unsuru olarak kullanılıyordu daha önce. Biraz inceleyin derim.

      Sil
    3. Çatışmaktan kasıt kavgaysa var, gerek yok. Eksi yazıyor.

      Sil
  3. Maalesef Fatih Terim bir ekoldü bitti. Kabullenmek istemesekte gerçek bu.
    Galatasaray yeni bir isim/ekol bulmalı,bu da eski futbolcularımızdan olmalı. Benim aklıma ilk gelende, HAGİ, önceki iki dönemde kötü dönemde geldi buna rağmen iyi iş çıkardı. Şimdi daha tecrübeli, çalışkan, hırslı, aç, bilgili, tecrübeli, karizma.
    Galatasaray için aranan büt0n özellikler var Hagi'de.
    Acı ama gerçek, Fatih Terim'den buraya kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca hakkında yorumun doğru olabilir de, peşine Hagi deyip yaptığın bazı yorumlara katılmam.

      Sil
  4. Fatih Terim daha fazla zorlamadan, hala Galatasaray tarihinin en efsane teknik direktörüyken öyle kalmalı ve görevi bırakmalı. Alex Ferguson örneği var, tam zamanında bıraktı. Saha içi zaten kötü, ama bence daha kötüsü, hepimizin sabrını taşırmaya başlayan maç sonu açıklamaları. Ben artık genç,başarıya daha aç ve son yıllarda kendini geliştirdiği ispatlanmış bir isim görmek istiyorum takımın başında. Konu dışı olacak ama Tuzlaspor maçın bittiği andan itibaren sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar ve açıklamarıyla çok sevimsiz bir hal almaya başladı. Daha önce de defalarca alt lig takımlarının 3 büyükleri kupada yendiğine şahit olduk ama bu kadar antipatik olmayı başaran başka bir takım görmedim. Rövanşta ağır bir skorla dünyaya döndürmek gerekiyor bu arkadaşları!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bırakması değil konu, biraz kendini hatırlasa her şey düzelecek aslında Ama bu şekilde tepki büyüyecek.

      Sil
  5. En büyük sıkıntı da şurada, giderse yerine kim gelecek? Kalburüstü yabancı hocalar FFP varken gelmez. Eldeki malzemeyi en verimli kullanan Türk hocalar da yeni takım buldular (İlhan Palut ve Hamza hoca). Yine bir Mustafa Denizli veya Feldkamp vakası olmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca falan bulunur, yeter ki projeyi sun. Fatih Hoca özüne dönsün derdindeyim ben :)

      Sil
  6. İllaki Hagi olsun demiyorum zaten.
    Okan olabilir, prekazi olabilir, korkmaz olabilir. Hedef ve idealleri olan, birkaç yıl sabrettiğimiz zaman yıllarımızı kurtarmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prekazi hocalık yapıyor mu sence? Nedir bu konuda cv'si ve yaşı kaç sence?

      Sil
    2. Prekazi'nin galatasaya geldiği günü ve galatasaray'da yaptıkları bugün gibi hafızamda.
      Siz gençler Hagi'nin Emre'yi nasıl yetiştirdiğini gördünüz, Emre 39 yaşında hala oynuyor.
      Prekazi de Tugay'ı aynı şekilde yetiştirdi ve Tugay'da İngiltere'de 40 yaşına kadar üst düzey futbol oynadı.
      Prekazi, bir dönem Hagi gibi proje takım çalıştırdı bayağıda başarılı idi. Yaşı 55 civar olması lazım. 😊

      Sil
    3. Fatih Terim'i kimlerle kıyaslıyorsun :)

      Fatih Hoca kimleri yetiştirdi üzerinden yazmaya kalksam gün yetmez :) + Fatih Hoca'nın bugününü eleştirirken, 65 sene önceden örnekler vermen de ironik. Kendinle çelişmiş oldun.

      Sil
    4. Fatih Terim ile kimseyi kıyaslamadım, herkes kendi alanında değerlidir. Yetiştirdi derken de, futbol oynadıkları dönem çakıştığı için, Tugay'a, Emre'ye abi oldular idol oldular. Yoksa Tugay'ı türk futboluna Denizli, Emre'yi Terim çıkardı. Nacizane fikirlerim bunlar, kimse ile tartışma veya aman aman benim tezlerim doğrudur diye bir iddam yok.

      Sil
    5. Yorum yapıyoruz hepimiz :)

      Sil
  7. aga boşver ya. bu sezon elden gitti. her ne kadar ligde halâ yarışta olsak da bu sezon bu takımdan bi cacık olmaz. bence her maç sonrası tekrar tekrar canımızı sıkmaktansa, durumumuzu kabullenelim. hatta hoca bile kabullenmiş. hocanın yüzüne bi bak, gözlerinde zerre ışık yok. bu sezonun bitmesi bi an önce bitmesi için dua edip rotamızı önümüzdeki sezona kırcaz. artık hataları yapmadan devam ederiz yeni sezonla diye düşünüyorum. bu sezon hocaya ders olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sezon her şeye rağmen elden gitmedi işte, hala ipler sende. Şu süreci 4de 4 geçsen şampiyon olacaksın da.

      Sil
    2. sadece puan tablosuna göre yarıştayız. ama aslında yarışta olmadığımız yakinda puan tablosuna bakınca da anlaşılacak. ikinci yarının 3. ya da 4. haftası gibi şampiyonluk diye bişey telaffuz edemeyeceğiz.

      Sil
  8. Maşallah taraftar hazır inşallah fırsat kollayanların darbe yaratacağı kararlar ile doğranmayız bu akşam.
    Olası puan kaybının etkisi büyük olacak çünkü. Katılmıyorum bir çoğuna yangına körükle giderek de zararı çoğalttığımızı düşünüyorum. Bu kadar olumsuz düşünmeye iten şeyleri anlayabilirim fakat artık başka bir hal aldı vaziyet neredeyse. Biraz sakin olmakta yarar var dedikçe neredeyse fatih terim istifa ana fikirli çeşitlemelerin ardı arkası kesilmiyor. Eleştirilecek tabiki bu herkesin hakkı ama nasıl bir uçuruma itilmek istendiğimizi kimse anlamıyor.
    Başakşehir maçı Trabzon maçı oyun olarak 1 puanı değil en az 4 puanı hak ediyordu. Reaksiyonu da gösterdik devamı da gelecek inşallah fakat real Bayern paris seviyelerinde ffp ye rağmen şöyle böyleler pek işlemeyebiliyor örnekleri ile sabit. Ben bu sene özellikle çok istiyorum şampiyonluğu küçümsenecek bir hedef değil darmadağın hallerimizi pek özledik sanırım artık bu kadarı kafi hatta fazla. Kenetlenme ve destek zamanı şimdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben eleştiri noktasındayım :) Trabzonspor maçı doğru ama Başakşehir maçında beraberliğe razı, korkak oynadık maalesef.

      Sil
  9. Yalnız şöyle bir sıkıntı da var. Pas oyunu günün trendi değil.Bi kere daha yazmıştım yıl 2012 falan değil ve pas oyununu oynayan zaten çok az takım var mı onların da tüm oyuncuları teknik. Hoca "Nasıl olsa ligi götürüyorum ilk yarıda oyunu değiştirmeyi deneyeyim olursa devam ederim olmazsa eski düzene geçip yine şampiyon olurum" düşüncesine girmiş sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günün trendi bence de geniş oyunları, daha hızlı bir yapı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir