3 Ocak 2020 Cuma

Henry Onyekuru Galatasaray'da


Önce Bruma, sonra Garry Rodrigues, en son da Onyekuru. Bu 3 ismin oluşturduğu bir "sol kanat" kültürü var. Sol kanatta kat eden ve hızlı isimlerle oynamaya alıştık. Bu tarzı bir kenara bırakıp, Babel'le "teknik" noktayı ön plana çıkardığımızda takımın hızından geriye bir şey kalmadı. Oyunu rakip yarı sahaya yıktığımız ve olabildiğince set oynadığımız ezberimiz yok.

Galatasaray'ın oyun planında sol kanattaki hız etkisi önemli. Saydığım 3 ismin de bana göre en faydalı olanı Onyekuru'ydu. Forvet özelliği ön planda, gole çok yakın bir futbolcu. Geçtiğimiz sezonun 2. yarısı da o gol etkisiyle şampiyonluğun belirleyici isimlerinden biri oldu. Garry Rodrigues'in gidişi ve Onyekuru'nun sol kanada geçişi kader anlarından biriydi.

Galatasaray'ın yine güçlü bir hücum oyunu olmasa da Onyekuru üzerinden dönen bir planı vardı. Feghouli'nin bireysel etkisini bir kenara bırakıyorum. Plan dediğim kısım, Onyekuru'ya atılan ters uzun toplar ve sonuca gitmek. Onyekuru topu aldığı an çok çabuk rakip kaleye iniyor ve iyi bir bitiriciliği var. Oyun rakip ceza sahasına yıkıldığında ise karambolde yarattığı etki de var.

Gol sezgisi yüksek, topla buluştuğu an kaleyi düşünüyor. Fenerbahçe deplasmanında attığı gol de iyi bir örnek. Klasik kat eden kanatlar gibi düşünmemek gerekiyor. Sol kanatta da forvet etkisi gösterir, 4-4-2 gibi bir düzende 2. forvet olarak da oynatabilirsiniz. Son maçlarda çift forvete daha yakınız, bu anlamda Falcao'yu tamamlayacak isim gibi de düşünebilirsiniz.

Onyekuru için eminim ki yazın da ısrarcı olduk ama Monaco ciddi bir bonservis bedeli ödeyince çaresiz kaldık. 13.5 milyon avro günümüz piyasasında ödenebilecek bir rakam olsa da sattığın kadar al kapsamında bizi aşıyor. Monaco'da olmayışı ise Jardim'in oyun düzeniyle alakalıydı. İlk etapta şans verse de takımdan çabuk kesti. 4-4-2'nin sol kanadı gibi oynatılmaya çalıştığınızda katkı almanız zor. O düzende 2. forvet olsa da Monaco'da düşünülmedi. Slimani / Ben Yedder'le devam edildi.

Umarım 1.5 yıllığına kiralanmıştır. Bu kısım oldukça önemli. Sezon bittiğinde yeniden "kalacak mı, gidecek mi" sorusunu sormamak gerekiyor. Onyekuru'nun ne vereceğini az çok biliyoruz. Hocanın düzeninde önemli, ülkeyi ve takımı iyi tanıyan, aidiyet duygusu yüksek bir futbolcu. Gelecek sezonu da garanti altına almamız gerekiyor. 4 aylık bir Onyekuru ağızlarda tat bırakıp gider ve ayrılık halinde yine sorun yaşarız.

9 yorum:

  1. Sabırsızlıkla bekliyorum. Artık Onyekuru sayesinde Falcao da canlanacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Terim in müthiş oyun planına geri döndük. At topu onyekuruya tutar da gol atarsa belki kazanırsın. Atamazsa allah kerim fatih terim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki kazanırsın dediğin düzen şampiyon oluyor :) İş gören, yürüyen bir oyun planı. İyi ki de döndük.

      Sil
    2. Isleyen düzeni bozmak hataydi, tam tersi rski oyunu gelistirmemiz gerekirken bambaska bir tarzda yavas bir sistem kurduk bu oyunun özellikle Avrupada basarisiz olacagi cok belliydi, söylemistik öyle de oldu.
      Ben özellikle Falcao-Onyekuru alisverislerini bekliyorum Falcao biraz tempo kazanirsa hizli bir oyunla hala sansimizin oldugunu düsünüyorum.

      Sil
    3. Aynen öyle. O düzen de gerçi çok işliyor diyemezdik ama sonuç alıyordu. Bunu geliştirmek lazımdı.

      Sil
  3. Ömer Bayram'i da merkezde kullanıp merkezi de daha dinamik hale getirecek bu transfer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi, bir anda yeniden orta saha alternatifi olacak.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir