23 Şubat 2020 Pazar

Fenerbahçe 1-3 Galatasaray, muazzam bir Fatih Terim planı


Bu döngü mutlaka kırılacaktı. Son yıllarda da işareti yavaş yavaş alıyorduk. Son 2 sezondur kaçan galibiyetleri hatırlayın. "Bu sezon da olmadıysa bir daha olmaz" desek de her dönem yeni bir umut. Fenerbahçe deplasmanında kazanmakla kalmadık, şampiyon gibi oynadık ve sonuna kadar hak ettik. Üstelik 1. dakikadan itibaren, istikrar hiç bozulmadı. Müthiş bir maç planıdır bu. İmzası da Fatih Terim'e aittir.

Lemina'nın yokluğu üzerine senaryolar yazdık, üzerine konuştuk. Seri / Ömer Bayram / Belhanda orta sahasını bekliyordum. Tempo ve mücadele gerekiyordu çünkü. Emre Akbaba / Onyekuru ikilisiyle o mücadeleyi göstermek zor. Bir tek Falcao yerine Adem Büyük'ü bekliyordum. Gerçi orada da hoca haklı. Falcao, Serdar Aziz'i sırtına aldı ve orayı mükemmel boşalttı. Boşalan alanı da Onyekuru doldurdu. Son vuruşlarda daha becerikli olsa farkı erken dakikalarda konuşacaktık.

İlk 6 dakikada 3 net pozisyon var. Fenerbahçe savunma arkasında büyük boşluklar doğacağını biliyorduk. Orta sahadaki Tolgay Arslan tercihi de ekmeğimize yağ sürdü. Orada sağlamaları gereken direnci oluşturamadılar. Ön alandaki oyun akılları da düşük. O iş sadece Max Kruse'ye bakıyor. Sağda Dirar, solda Tolga Ciğerci. Bu oyun yapısıyla kazanmaya oynayan taraf Fenerbahçe değil de Galatasaray oluyor.

Galatasaray'ın planı işledi. Onyekuru'nun bulduğu pozisyonlar gol olmadı sadece. İşini iyi yaptı, koşularıyla Fenerbahçe'nin direncini kıran isim. Falcao orayı boşaltıyor ve mümkün olduğunca rakip ceza sahası dışında oynuyor. Ömer Bayram ve Belhanda da sürekli dikine çıkarak tempoyla takımı ayakta tutuyor. 6 numara gibi oynayan Seri de Galatasaray'ı geriden o kadar iyi çıkardı ki. Savunma arkasına pasları ya da kısa paslarıyla oyunu mümkün olduğunca dikine ve hızlı kurması. Bana göre maçın da adamı.

İlk yarıda 1-0 geriye düşmemize rağmen sinmemek ve reaksiyonu erken vermek güzel. 2. yarının ortalarına kadar görüntü biraz daha dengeli olsa da Fenerbahçe'yi paniğe sürüklemeyi başardık. Kazanmayı istedikçe açık vermeye başladılar ve o sabrın getirisi olarak penaltıyı aldık. 2-1 sonrası da zaten ipler bizim elimizdeydi. Belhanda'nın kırmızısına takılıyorum, çizginin bir adım önünde o hadise yaşansa 10 kişi kalmayacaktık. Galibiyet kaçsa eminim ki haklı olarak tepki gösterilirdi. Şu iyi futbolunu unutmak istemezdim.

Mehmet Ekici'nin frikiğinde Muslera'nın kurtarışı uzun süre unutulmayacak cinste. Uzatmalarda da ceza sahası içini kaosa yöneltip etki göstermek isteseler de o bitiricilik yok. Sezon içinde de en büyük sorunlarıydı. 90+5 sonrası rakip yarı sahası tamamen boşaldı ve Galatasaray'ın pozisyonlarını izlemeye devam ettik. Başından sonuna kadar hak edilmiş bir galibiyet. Hatta sezonun en iyi futbolu dahi diyebilirim. Muazzam bir Fatih Terim planıydı..

35 yorum:

  1. BU ARADA ONYEKURU SOL DA OYNAYINCA 4-3-3 GAYET OYNUYORUZ,EMRE VE ONYEKURU AYNI ANDA ANCAK İÇ SAHADA OLUR DEPLASMAN KALDIRMIYOR,ZATEN 2.FORVET OLUYOR ONYEKURU, EMRE FAZLALIK KALIYOR GİBİ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hız önemli, elbette oynarız. Emre Akbaba 2. forvet gibiydi, o kurgu farklı.

      Sil
  2. Bu maç bana şunu gösterdi; Ömer orta saha olarak çok kıymetli ve kesilmemesi şart. Seri de registada bir maestro. Feghouli hücumda biraz etkili olsa çok rahatlayacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömer Bayram her şekilde kıymetli gibi. Fenerbahçe maçı kurgusu devam edebilir Lemina döndüğünde de.

      Sil
  3. Oooooooooooohhhhhhhh beeeee. Nasil mutluyum anlatamam. Fatih hoca yada, tum takima da helal. Sampiyonlar ligindeki køtu futbolu bu macla telafi ettiler benim icin. Hep sine helal. Belhanda'ya hic kizmiyorum. Fenerbahçe'de kavgaci oyuncu cok. Artik bizde'de olmasi iyi.

    Kucuk bir detay: Donk'un golunde Feghouli'nin Donk u bosa cikarmak icin Hem Serdar Aziz'i Hem yanilmiyorsam Hasan Ali'yi tutmasi hosuma gitti. Hocanin plani mi, Ømer-Donk-Feghouli'nin kendi planimiydi bilmiyorum. Ama ise yaradi. Dikkatle izleyin. Feghouli kafa vurmaya cikmiyor, tam 2 rakip oyuncuyu engeliyor Donk'a yaklasmasinlar diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orada çalışılmış güzel bir organizasyon var ama Fenerbahçe de çok hatalı. Genel olarak kısayız, kafayı vurabilecek tek isim Donk. Önlem yoktu :)

      Sil
  4. Hocayı ligin ilk yarısında çok eleştirdim ama şu an beni mahcup ettiğini söylemek zorundaydım. Sahaya çıkan 11'de benim de tek soru işaretin neden Falcao? idi ama o da iyi mücadele etti. Senin de belirttiğin gibi maçın oyuncusu kesinlikle Seri. Mükemmel oynadı, başta bir kaç pas hatası yapsa da soğukkanlılığını bozmadı ve takımı maestro gibi yönetti. İlk yarıda alacağımız skoru ikinci yarıya bıraktık, Ekici'nin frikiği ve penaltıdan yediğimiz gol dışında etkili şutu yok Fenerbahçe'nin. Bu seri 10, 11 haftayı bulursa şampiyonluk gelir. Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Falcao da plan dahilinde iş gördü. Ön alanda çok gezdi, orayı boşalttı ve Onyekuru'ya alanı açtı.

      Sil
  5. burak bey, size maç önü yazdıgınız lemina yazısında antrenman perfonmansları dolayısıyle seri nin pozisyonu ve perfonması belirleyici olacak diye yazmıştım galiba öylede oldu ama çok güzel oldu agızlarındaki emzikte gitti... şimdi bir sürü analiz yapılabilir biliyorum ama biz keyfini çıkaralım, biz bizi sevmeyenleride sevelim çok şükür taraftarımıza uçarak saldıran bir başkanımız yok diye şükredelim ve en önemlisi bir kez daha mayıslar bizim olsun istiyorsak konsantrasyon kelimesini her maç önü unutmayalım sahada trübünde...keyfini çıkarın iyilikle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri'nin önemi Onyekuru 11 oynadığında öne çıkacak diye bekliyordum ben de :) Bugün rolü de farklı ve iyiydi.

      Sil
  6. Macı malesef havaalanında izlemek zorunda kaldım 30 kişi her takımdan insan bir telefona baktık ve 2. Golümüzü havaalanında kutladık. 3. Gölü ise uçak içinde. Kaptan mac bitene kadar uçağı kaldırmadı bütün uçak maçı izledik 20 yıl sonra gerçekten bu kadar güzel bir ohhhhh cekmeye ihtiyacımız vardı şu stadta. Keşke onyekuru biraz daha iyi bitirici olsaydı.

    YanıtlaSil
  7. ben emreyi oynatıp takımı bozmaz kesin demiştim hoca için ama en doğrusunu yaparak orta sahayı sert tuttu,bence bu orta saha üçlüsü ile devam edilmeli en azından dışarıda ki maçlarda oldukça ideal,emre skorer,2.forvet ama zaten onyekuru karşılıyor bu ihtiyacı,belhanda akılsız iş yaptı ama iyi top oynadı bence de,bizim bu kadro son yıllarda gördüğüm en komple ve en iyi kadro,stoper dışında her yerde kaliteli bir rotasyon var,fb gibi ligde evinde bu kadar etkili bir takıma karşı çok net kazandık, bence özgüven tavandır artık herkesi yenebiliriz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mecburdu buna. Onyekuru ve Emre Akbaba bu deplasman için yan yana çok zordu.

      Sil
  8. Geçen Braga hakkında yazmıştım.Braga ne diye.Öğrendim onlar büyüyü 69 senede bozdu.Bizse 20.senede bozduk.Gerçi o statta lig kupası kaldırdık.Kupa kaldırmak daha değerlidir.Artık şu andan sonra rakibimiz çok evet ancak stresi kontrol edebilir diye düşünüyorum.Bu yüzden dolayı Trabzon hata yapacak ve şampiyon olacağız.Diğer şampiyonluk adayları sivas ve başakşehir çok hata yapacak.MAYISLAR BİZİMDİR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En önemlisi daima şampiyon olmak. Her yıl şampiyon olalım, isterse Fenerbahçe bizi sürekli yensin.

      Sil
  9. Ne kadar iyi oynarsan, ne kadar kaçırsan da önemli olan kalene gelen net şutu tutmak oluyor maçın kırılma anı. İyiki varsın be Muslera..

    YanıtlaSil
  10. Ersun Yanal'a nasip olması da çok güzel :)

    YanıtlaSil
  11. herkese dedim. 3-4 tane atarız dedim. totemci falan dediler. yahu ne alakası var. fb berbat bi takım. kavga çıkarmak dışında silahı bile yok. eze eze yendik. gaziantep falan daha çok zorlardı bizi.

    yalnız 11 haftalık bir lig var şimdi. gevşemek en büyük hata olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o kadar iddialı değildim, ne yalan söyleyeyim :)

      Sil
  12. itiraf ediyorum. hoca maça çok farklı bi anlayışla çıkmazda bırakın golü pozisyona bile giremeyiz diyen bendim. fb kalesine bile gidemeyiz dedim. orada büyü var, kazanamayiz diyen de bendim. derbide geriye düştüğümüzde hiç reaksiyon veremiyoruz diyen yine bendim. seri ile şampiyonluk gelmez, belhanda olmalı diyen de bendim :)

    YanıtlaSil
  13. Fatih Hoca takımı çok iyi hazırlamış. Tamamen belli bir plan çerçevesinde oynayan akıllı, hazırlanmış bir takım vardı. Karşı cephede ise ''Burası Kadıköy, her türlü alırız'' mantığının rehaveti ve şımarıklığı vardı. Alışmışlardı döverek, her türlü pislikle kazanmaya. Şok oldular. Ellerinde bir şey kalmadı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok büyük güvenceydi onlar adına. En kötü şartlarda dahi kaybetmediler. Özellikle şu galibiyeti Ersun Yanal'ın görmüş olması beni mutlu etti.

      Sil
  14. Baştan ezici bir oyun oynadık penaltı olmasa sabaha kadar oynansa yine gol atamazlardi. Fatih Hoca çok iyi incelemiş ve ona göre kurduğu oyun da çok başarılı oldu. Müthiş bir maçtı tebrikler bütün takıma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem iyi durduk, hem de hücum anlamında oldukça iyi işleyen bir plan vardı.

      Sil
  15. 4-3-3 formasyonunun daha etkili olacağını savunuyordum hep. nedense emre akbaba'nın forvet arkası olduğu 4-2-3-1'in daha iyi sonuç vereceği düşünüldü. halbuki emre akbaba ile onyekurunun ikisi de forvet özellikli ve ikisinin aynı anda benzer bölgelerde yer alması bizi ortasahadan bir kişi eksiltebilir. bu hakikati büyük maçlarda görebiliriz demiştim allah'tan fatih hoca bu hataya düşmedi.

    tempolu ortasaha ve biri yönlendirici, onyekuru ve falcao'lu hat ile sonucu almamız gerekirdi. dolayısıyla plan zaten olması gerekendi.

    bundan sonra da başlangıç planı olarak her maçta bu planı uygulayabiliriz. seri-lemina-ömer-belhanda 4lüsünün 3'ü maçın niteliğine göre oynayabilir. onyekuru-falcao-feghouli ise ileri 3lünün değişmezi olur. özellikle onyekuru her zaman o bölgede her takıma karşı ligin en önemli silahlarından oluyor, şu bitiriciliği düşük haliyle bile müthiş etkili. plan tutmazsa emre akbaba hamlesi ve 4-2-3-1 maçı rakip yarısahaya yıktığımızdan emin olduğumuzda üstünlüğü alıp skoru yakalayamadığımızda işe yarayabilecek hamleler olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Akbaba'lı 4-2-3-1 de iyi kurgu. Onu da forvet say, Falcao'yla birlikte rakip ceza sahasındaki etki büyüyordu. 4-3-3 ise bu tarz maçlarda daha ön planda olabilir. Onyekuru mühim tabii, iş takımın kazanacağı tempoda.

      Sil
  16. Sezon başından bu yana eleştirdiğim Fatih Terim'i tebrik ederek başlamak gerekiyor. İlk dakikadan itibaren kazanmaya çıkartmış takımı, çok daha kaliteli bir kadrosu olduğunun farkındaydı ve bunu direk rakibe hissettirdi. Hatta geriye düştüğümüzde bile kendi adıma rahattım çünkü dahada rakibinden çok daha iyi olduğunu hissettiren bir Galatasaray vardı. Tek tek oyuncu değerlendirmesi yaparsak kötü oynayan yoktu ama Seri,Onyekuru ve star bir santrofor olduğunu he an hissettiren Falcao ilk 3'e yazılmalı. 99daki son galibiyeti televizyondan 13 yaşımda izlemiş bir çocuktum,dün gibi gözümde o maç ve 21 yol sonra bu galibiyet çok iyi oldu. Dün galiba karlı havadaki Juventus maçından bu yana ilk defa bu kadar sevindim. Camia tüm paydaşlarıyla kenetlendi ve bu yolun sonu şampiyonluk gibi duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Falcao'nun futbolu oldukça iyiydi. İnsanlar gol beklentisiyle izliyor olabilir ama ön alanda onun üzerinden o kadar iyi plan döndü ki. Serdar Aziz'i gezdirdi, boşalan alanda da Onyekuru ve Jailson'u baş başa bıraktı.

      Sil
  17. Sonunda şeytanın bacağını kırdık. Sence bir dahaki Kadıköy galibiyeti için de böyle uzun seneler bekler miyiz ?

    YanıtlaSil
  18. Hiç kimse bahsetmemiş ama bu galibiyette bir paragrafta hakem için yazılır. Biz bu maçı kazandıysak hakemin de payı var. Hakemin payı var derken hakem bizi kolladı anlamında değil. Sertliğe izin vermemesi ile bizim ekmeğimize yağ sürdü. Tabi bir parçada Tolga,Tolgay ve Ozan üçlüsünün Mehmet Topal, Josef sertliği gösterememesi de etkili oldu. Bu zamana kadar ki her maçta Fenerbahçe ortasaha sertliği ile bizi sindirmiş ve maçları kaybetmemişti. Bu sene hakem tribünlere yenilmeyip ortasaha sertliğine izin vermeyerek bizi oyun üstünlüğünü kaybetmememize yardımcı oldu.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir