12 Mart 2020 Perşembe

Risk varsa bütünü ile iptal edersin ki Avrupa bunu çok geç gördü


Corona virüsü etkilerini olabildiğince ciddi şekilde hissettiriyor. Virüsün yayılmaya başladığı Çin'de hayat normal akışına dönmeye başlasa da, Avrupa açısından durum hiç açıcı değil. İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin "zannettiğimiz kadar gelişmemişler miydi" sorusunu sorduğumuz zamanlar. Virüs ortaya çıktığında belki de durumu çok ciddiye almadılar ve bugün de toparlayamaz hale geldiler.

Bu anlamda Türkiye'nin iyi bir sınav geçirdiğine inanıyorum. Tüm Avrupa'yı ve sınırlarımızı sarmış bu virüsün ülkemize de geleceği belli bir şeydi. Hatta vaka sayısı da artacaktır, bu da bekleniyor. Şu süreci olabildiğince en hafif şekilde atlatmak önemli. İlk andan itibaren ciddi tedbirler alındı ve virüs de en geç şekilde ülkemize geldi. Bugün de süreci iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Yeter ki panik olunmasın ve gereken tedbirleri alalım.

Panik, virüsten bile hızlı yayılabilen bir şey. Özellikle de ülkemiz adına. Sadece 1 vaka açıklanmasına rağmen kolonya satışları patlama yaptı ve karaborsaya düştü. Çoğu süpermarkette de makarna, tuvalet kağıdı gibi ürünler bitti. Bu paniktir işte. Fiyat arttırmaktan başka bir şey değil hatta. Makarna ucuz diye alınıyor da, şu an bir savaş hali yok. Tedbirimizi alalım biz, daha temiz yaşayalım. Sakin kalmakta fayda görüyorum.

Çoğu Avrupa ülkesinde önce maçlar seyircisiz oynatıldı, devamında da ligler ertelenmeye başlandı. Euro 2020'nin de 2021'de oynatılması bekleniyor. Avrupa ve Şampiyonlar Ligi'ninde de ertelemeler başlar. Geç alınmış kararlar. Seyircisiz oynatmak asla çözüm değil, tehlike varsa ertelersiniz. Seyircisiz oynattığınızda da stadyumun dışında taraftarlar bekliyor ve birlikte kutlamalar yapılıyor. İnsandan insana geçiyor işte. Bir arada izlediklerinde de aynı tehdit, stadyumda izlediklerinde de.

PSG - Dortmund maçı sonrası PSG taraftarlarıyla futbolcuların turu kutlamasını izledik. Türkiye'de de durum farksız olmayacak ki. Seyircisiz oynatmak hiçbir noktada çözüm değil ve ligler de bu yüzden ertelenmeye başladı. Futbolcular ve teknik heyette dahi bu virüs ortaya çıkar oldu. Avrupa gecikti bu konuda. Seyircisiz futbol kararı da bu gecikmenin önemli bir örneği.

Her ne kadar bu virüs konusunda doğru adımlar atsak da, seyircisiz oynama konusunda yanlış hareket edildi. Avrupa bunu denedi ve hiçbir şeyin önüne geçilemedi. Şu an erteleme noktasındalar. Hatta Almanya direkt olarak iptal etmeyi dahi düşünüyor. Okulları tatil ettiğiniz gibi maçları da tatil etmeniz gerekiyordu. "Çarşı" grubu dediğimi sağladı zaten. Galatasaray derbisi öncesinde takımımızı uğurlayalım diyerek kitleleri tesislerine çağırdılar. 

12 yorum:

  1. risk sadece futbol maçlarındamı zaten bu virüsü taşıyan bunu bilmeyen otobüste. metroda. vapurda. avm de. kahvede. camide .ofiste bunu taşıyor bir yerden bir yere birilerine... bu seyircisiz maçlarda yine binlerce polis. güvenlikçi . tv çalışanı . basın mensubu top toplayan çocuklarımız, oyuncular , yöneticiler yani tüm paydaşlar olacak takımları ugurlarken sonra galip geleni karşılarken binlerce taraftar olacak tesislerde buralarda bu korkulan risk olmayacakmı mesela bu akşam toplanan 20 bin insanın takibi nasıl yapılacak bunların kullandıgı toplu araçlarda seyehat edenlerin de durumu aynı ..en net karar ertelemek olmalı büyük ihtimalle euro 20 oynanmayacak mayıs haziranda haftada iki maçla haziran sonu sözleşmeli oyuncuların durumu dikkate alınarak bir planlama yapılabilir . ama tff başkanının kendi bir görüşü yok öglen ne dedigi biliyoruz sonra üst akıl ne dediyse söyledigi o oldu..erteleyeceklerini ne yazıkki sanmıyorumm ancak uefa tüm avrupa ligleri için ortak bir karar alırsa mecbur kalırlar..elbette insan saglıgı.yaşam hakkı birinci tartışılmaz önceligimizdir...maçlar devam ederse hocaya ve oyunculara büyük iş düşüyor bizim adımıza o bölümde kritik maçlar var eger bu hafta bjk maçını geçersek yabancı oyuncuların aileleri endişeleri gibi sorunlar oluşmaz ve konsantrasyonu bozulmazsa bu maçları kazanacagımıza inanıyorum.inşallah olabilecek en en az insani ve sportif hasarla mayısa çıkalım sonrası tarih tekarürden ibaret ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Risk her yerde. Stadyumları seyircisizleştirmek ise hiçbir işe yaramayacak, 2-3 hafta sonra durum böyle devam ederse erteleme düşünülecek.

      Sil
    2. Uefa toplantısı öncesi sanırim ön bilgi edinildi bundesliga 2 hafta fransa lig 1 belirsiz ertelendi şimdilik .bugün, bu aksam ,yarın ülke sayısı artar. Buyuk ihtimalle yarin tff buna benzer bir karar almak zorunda.

      Sil
  2. Abi burda Norvec'de panik durumda. Hep kendilerini herkesten ustun gøruyorlardi. Bugun tuvalet kagitlari icin cildirmis durumdalar. Bir haftadan fazla var virus burda. Ama tam da bugun devlet tarafindan okular, sporlar, sinemalar Vs Vs kapatildi.

    EURO 2021'de oynanmasi guzel olur. Merih, Yazici, Cenk ve Ozan iylesmis olur ve Abdulkadir Ømur ve Cengiz gibiler de formunu yakalar. Daha guclu olabiliriz.

    Galatasaray taraftar destegi olmadan da kazanabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada sadece tek vaka var ama büyük panik oluştu. Umarım iş ilerlemez. Biz her şartta kazanacağız zaten.

      Sil
  3. şartlar ne olursa olsun reyonlari boşaltmak bencilliktir

    YanıtlaSil
  4. Stadyumlar seyircisiz ama millet maç sebebiyle kahvehanelerde, kafelerde toplanıp birlikte maç seyrediyor. İnsan hayatı her şeyin önündedir. Ertelenmeli bir süre tamamıyla tüm spor müsabakaları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ertelemiyorlar işte, bir müddet sonra erteleyeceklerine rağmen.

      Sil
  5. TFF kukla olduğu için erteleme kararını ancak hükümet verebilir.

    YanıtlaSil
  6. zaten milli ara vardı. 2 hafta da kendin koyarsın. 12 haziran olan euro 2020'yi 19 haziran yaparsın ilk etapta.. bak bi anda 5 hafta oldu bitti.

    zor değil yani. çarşamba pazar ligler yetişir. herkes cl oynamıyor. ama diyorum ya millet işi bilmiyor.

    yalnız bjk maçı 4-0 falan bitebilir. çok ağladılar. futbol tanrısı ceza keser her zaman ağlayana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılacak da. Bu haftayı geçip istemeseler dahi erteleyecekler. Ama tarih Beşiktaş'ın şu tutumunu unutmayacak.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir