25 Mart 2020 Çarşamba

Tarihin en başarısız futbolcu satışı hikayelerinden biri diyebilir miyiz?


Bugün transfer edilmiş olsa eminim ki daha çok ses getirirdi. Şöyle düşünün, Falcao'yu Porto'dan transfer eden Atletico Madrid değil de bizdik. O dönem için ayarı bu. Jardel'in Porto'da gol rekorları kırdı, Şampiyonlar Ligi'nde yürüdüğü günler. Bizde de yürüdü gerçi. Süper Kupa'yı kazandıran ve Şampiyonlar Ligi'nde attığı goller. Ligin ilk yarısında forma giydiği 15 maçta 18 gol. Ligin 2. yarısında yaşadığı sakatlıklar ve sorunlar olmasa tarihin en rahat gol krallarından biri de olurmuş. 

O dönem anlayamadık işte. "Koşmuyor" üzerinden bir algı oluştu ve başarısız ilan edildi. Diyorum ya, bugün olsa farklı olur. Sosyal medya var, artık herkes her şeyin farkında. Hakan Şükür sonrası gelmişti, bence gol olarak da altında kalmadı ama tarzlar farklı. O beklenti doğdu bir anda ve üstüne gidildi. Yüksek de bedeli var. 17 milyon avro'lara denk gelen bir bonservisten bahsediyorum. Bu işin içinde sponsor da olabilir ama bir de yıllık ücret kısmı var. 

Galatasaray'ın o dönem de ismi büyüktü, Uefa / Süper Kupa'yı yeni kazanmıştı ama ekonomik olarak eti ne budu ne. Karşılanamadı bu ücret ve göndermek adına "mobbing" uygulandı. En azından ben böyle düşünüyorum. Böyle bir ismi satmak için süreci o kadar saçma yönettik ki. Doğal olarak futbolcunun piyasası öldü ve böyle bir futbolcudan zarar ettik. Sporting'e transferi 6.2 milyon avro + Pavel Horvath + Robert Spehar + Mbo Mpenza karşılığında gerçekleşti.

Hikaye burada başlıyor aslında. Takasta gelen bu 3 isimden büyük umutlarımız vardı. Horvath'ın fena bir kariyeri yoktu, iyi ota sahaydı. Mbo Mpenza desek o dönem için yaşı da gençti, ilerisi adına da bir adım. Spehar ise kariyeri fena sayılmayacak, tecrübeli bir forvetti. Paranın yanında bu 3 isme tav olsak da Sporting bir de eldekileri boşaltmış meğerse. Horvath yine birkaç maç görüntü verdi de, diğer 2 ismin doğru dürüst maçı dahi yok.

Bu transfer gerçekleşirken transferin son günlerine yaklaşıyorduk. Şampiyonlar Ligi listesi vermek için hızlı hareket etmemiz gereken günler. 3 futbolcuyla anlaşılsa da, son dakika zam isteklerini dahi kabul etmek zorunda kalmıştık. Yoksa aksayacaktı iş ve Şampiyonlar Ligi listesi tehlikeye girebilirdi. Jardel'i ise o Ağustos aylarında satabilmek adına yurt dışında hazırlık maçı oynuyorduk. Jardel'i de oralarda pazarlama derdindeydik. Kötü yönetime bakar mısınız?

Horvath sadece yarım sezon Galatasaray forması giydi ve sözleşmesi fesih edildi diye aklımda. Bizden sonra biraz Dünya'yı dolaşsa da Sparta Prag ve Plzen'de ciddi kariyer sahibi. 40'lı yaşlarda Şampiyonlar Ligi oynuyordu. Mbo Mpenza'nın Galatasaray'da forma giydiği maç sayısı 0 olsa da 2 milyon avro bonservis kazanmıştık. O da isminin hatırına diyelim. Spehar da yarım sezon kalmış, yine sözleşme fesih halkasına takılmıştı. Bizden sonra Liege ile gol krallığı görmüş.

Lucescu'nun da bence takastan haberi yoktu. Ne yaşandıysa ona diretildi diyeyim. Jardel konusunda çabuk hareket edilmesini ve kalacaksa da sistemi onun üzerine kuracağını söylediğini hatırlıyorum. Bu takaslar sonrası ise Horvath'ı yetenekli bulduğunu, Mbo Mpenza'yı görmek istediğini ama Spehar'dan umudu olmadığını söylemişti. Spehar'ın da Malatyaspor deplasmanı forma giydiği tek Galatasaray maçıydı.

11 yorum:

  1. 20 sene önce de aynı şimdi de aynı kötü yönetim,20 sene önce de maaşlar yatmıyormuş şimdi de geç yatıyor gram gelişim yok..

    YanıtlaSil
  2. Bu ülkenin yetiştirdiği en iyi futbolcularından biri olarak, hatta en iyisi olarak oynayabileceğimi düşünüyorum. Çok çabuk tüketmeye ve unutmaya mahkumuz. Sadece dış etkenlerden uzaklaşıp futbola konsantre olursam yeniden sahalara dönebileceğimi biliyorum. Ayak yine benim ayağım, oyun zekası yine benim oyun zekam…” diyor Arda Turan ağabey yorumun nedir? Twitter kullanmadığım için buradan sordum da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Hoca konusundaki tutumuyla benim yine kalbime girdi. Futbol olarak beklentim olmasa da gelebilir diyorum artık.

      Sil
  3. Gelsin tabii ki arda da gelsin. Fatih hoca konusunda ki tutumu yeter de artar takıma birşey vermese de olur. Ne olacak ki. Nasıl olsa spor kulübü değil hayır kurumuyuz ya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, gelmesi yönünde karar alman mutlu etti beni de.

      Sil
  4. Bı tane jardel'in maaşından kaçıp üç futbolcunun maaşını sirtlanmak da baya akillicaymis :)

    YanıtlaSil
  5. bence saf golcü olarak bakarsak ülkemizin gördüğü yerli-yabancı açık ara 1 numaralı oyuncu. 1995-2003 arasi 8 sezonda 240 maç 236 gol... rakamlardaki saçmalığa bakar mısınız :) ronaldo-messi hariç böyle 3. bi isim var mı 8 sezon boyunca maç başı 1 gol atan bilmiyorum. eşi benzeri bi daha gelmeyecek bi transfer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu arada istatistik lig maçlarını kapsıyor.

      Sil
    2. Jardel'in sakatlıkları olmasa, bizde oynadığı sezonun 2. yarısıyla birlikte gol rekorlarını kırardı. Bugün Gomis'i konuşuyoruz, o gün Jardel daha da üstüne çıkacaktı. Saf golcü ama şu da var. Hiçbir dev takım düşünmedi :) Brezilya Milli Takımı dahi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir