30 Nisan 2020 Perşembe

Buradaki farkı da Suat Kaya, Okan Buruk ve Selçuk İnan 3'lüsü belirliyor


L'écho Sport 'un karmaları üzerine konuşmaya devam. Son günlerin en güzel beyin fırtınası olduğunu düşünüyorum. Söz konusu Galatasaray olunca da kayıtsız kalmam imkansız. Türk karması ve Afrika karması çarpışmasında da üzerine konuşulacak güzel detaylar var. Bir taraf hücum kalitesi ve atletizmi ile ön planda, diğer tarafın ise mücadele tarafı, temposu ve daha bir takım yapısı. Denk dursalar da bir taraf bence ön planda. Pozisyon pozisyon konuşalım.

Kaleciler her 2 tarafın da en zayıf noktası. 2000 sonrasını düşününce maalesef alternatifleri de yok. Kingston'un toplasak 2-3 resmi maçı var mıdır bilmiyorum. Aykut Erçetin de yılların yedeği ve yedekler içinde en iyisi. Afrika karmasında 3'lü savunma, Türk karmasında klasik 4-3-3 var. Daha bir takım gibi durmaları demem bundan. Afrika karmasında net bir sol bek olmaması böyle bir formasyonu beraberinde getirdi.

Luyindama, Song ve Chedjou 3'lüsü kağıt üzerinde fazlasıyla atlet duruyor. Song lider stoper, Luyindama ve Chedjou'yu da yükseltir. Türk tarafında ise Bülent Korkmaz / Hakan Balta var. Bülent Korkmaz tartışmasız bir kaptan, Hakan Balta da topu iyi kullanabilecek, sol ayaklı stoper. Hız konusunda sorunlular, ağır kalacaklardır. Afrika karmasının da hücum gücünü görünce zorlanmaları kaçınılmaz. Yine de iş orada bitmiyor.

Bence farkı orta saha belirliyor. Afrika karmasının yapısı orada karışık. Sol bek olmadığı için, Garry Rodrigues biraz daha 3-4-3'in sol çizgideki ismi oldu. Eboue de sağda onun hücum tarafını dengeleyecek isim. Orta sahanın göbeğinde de Lemina / Feghouli var. Bence Feghouli yerine Belhanda da olabilirdi ama çok da fark etmiyor. Türk tarafında ise Suat Kaya, Okan Buruk, Selçuk İnan 3'lüsü olabilecek en dengeli orta saha yapısı. Suat Kaya / Okan Buruk 2'lisinin temposu yüksek ve şu orta sahaya top göstermeyecek nitelikte. Zirve Selçuk İnan'ın da o pozisyondaki etkisi fark yaratır.

Afrika karmasının hücum tarafı oldukça parlak. Drogba, Keita, Onyekuru 3'lüsü de oldukça dengeli ve iyi. Türk tarafında ise Hasan Şaş, Arda Turan ve Hakan Şükür var. Galatasaray'daki Arda Turan ve 2000'lerin ilk yıllarına damga vuran Hasan Şaş'ın etkisi büyük olur. Hakan Şükür de ön alanda mücadele edecek, savaşacak isim. Keita ve Onyekuru oldukça atletler, mutlaka zorluk çıkarırlar. Ama Türk tarafındaki Hakan Ünsal etkisini atlamayın. Hakan Ünsal, bu topraklar içinde izlediğim en iyi sol bek. Onun sol kanattaki hücum etkisi Keita'yı çok bozar. Keita savunma yardımı yapmayacaktır.

Keita'nın Andre Santos ve Roberto Carlos gibi isimler karşısında düştüğü durumu hatırlıyorum. Hakan Ünsal karşısında daha da zorlanır. Onyekuru / Sabri Sarıoğlu tartışması içinde Onyekuru mutlaka baskın çıkar. Sabri Sarıoğlu'nu yine de yabana atmayın. 2000'lerde mücadele tarafı ve temposu yüksekti, bu hareketlilik Türk tarafını yükseltir. Galatasaray'daki Drogba eğer bu maçı kazanmak isterse mutlaka fark yaratır ama Türk tarafının kadrosundaki denge oldukça içime sindi. Haliyle de Türk tarafı kazanır diyorum.

14 yorum:

  1. Yani Tugay gibi sadece Turkiyede tartismasiz bir efsane degil ayni zamanda "maestro" lakapli adam akilli bir Premier lig efsanesini nasil yazmamislar bunu anlamadim. Forvete ilk yazilmasi gereken nasil Hakansa orta sahaya Tugay Kerimogludur Galatasaray in degil Turkiye nin en iyi orta sahasi cunku bu adam. Bu yuzden Selcuk yerine Tugay varmis gibi yorumlayacagim: Turk karmasi alir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlki kadro 2000 sonrasına yönelik. Diğeri de bu forma altında ne yaptığın önemli olan. Tugay Kerimoğlu'nun Premier Lig efsanesi olmanın Galatasaray'in şu kadrosuna bir artısı yok yani. Haliyle de Selçuk İnan yazılır. Kendisi kırılma noktası, 2010 sonrasina damga vurup, Galatasaray'i arşa çıkarmıştır :)

      Sil
  2. Bir yildan kacirmis yani eyvallah o zaman. Premier ligteki sayginligini aradaki kalite farkini gosterir diye belirttim. Yoksa artisi yok olsa bile Tugayin o artiya ihtiyaci yok. Simdi baktim Selcuktan 2 sampiyonluk fazlasi var. 87/88 sampiyonlugu hakkinda bilgim yok ama diger 6 sampiyonlukta etkin katkida bulundugunu biliyorum. Selcugun 5 sampiyonlugundan son ikisinde figuran rolunde oldugunu da biliyoruz. O donemki yabanci sinirlamasinda Selcuk Inanin transferi gercekten bir kirilma noktasiydi ama 2010larin sadece ilk iki yilina damga vurdu Galatasarayi arsa cikaran da Allah ondan razi olsun hocaydi. 2000 yili bariyeri olmasa Tugay yerini tartismasiz alir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada onemli olan Galatasaray forması altında bir futbolcunun ne yaptığı. Selçuk İnan 2 yıla değil, bence 4 yıla damga vurdu ve rüzgar bizim arkamiza geçti. Kimin kaç şampiyonluğu konu değil, bu forma altında kimin hangi seviyeye çıktığı. Yani burada tartışmasız Selçuk İnan. İkisini de bu forma altında çok uzun yıllar izledim :) Tugay Kerimoglu bizden sonra bambaşka bir seviyeye çıktı. Ama o bu kadro oyununun konusu değil işte.

      Sil
    2. O zaman taktiksel olarak yorumluyorum bu iki futbolcuyu bu kadro Selcugun bir zamanlar alameti farikasi olan savunma arkasina paslarini kullanabilecegi bir kadro degil Arda da Hasan da ayaga top isteyen kanatlar keza Hakan da top alip saklayan turde bir forvet. Hakanin ilerideki mucadelesiyle rakip kaleye iyice yaklasan orta sahayi dusun Tugayin ceza yayi civarindan hic yoksa uc golu var Kingsona hic abartmiyorum

      Sil
    3. Hangi açıdan bakarsan bak ama şu kadroya ilk yazilacak isimlerden biri Selçuk İnan. Kim birbiri ile nasıl oynar kadrosu da değil bu. All star gibi. En iyiler bir arada :) nostaljik işler. Ceza yayı söz konusu ise Selçuk İnan'in da net vurduğu yerler.

      Sil
    4. Elmander ve Necati savunma arkasına mi koşu atıyordu. Engin ve Çolak topu açık alanda mi istiyordu. O kadroyu düşün, Selçuk İnan'in zirve dönemini hatırla. Selçuk İnan'i illa yazmayayim diye zorlama oluyor, kusuruma bakma :)

      Sil
    5. Tugay ve Emre mumkun degilse Selcuk net yazilir ama mumkunse Selcugu yazmak biraz zorlama duruyor yanlis anlama:)

      Sil
    6. Zorlama durmuyor. Yaşananlar ve rakamlar zaten beni kanıtlıyor :) genç arkadaslar son döneme daha takılı maalesef. İzlediğim dönemler olduğu için çok rahatım. Bir düşmanlığım, sevgisizligim, keskin yargim da yok. Hakkı olanın hakkını veriyorum. Birini sevmediğim için illa olmamalı derdinde asla olmadım :) bu konunun tartışması dahi yok. Sırf sen olduğun için uzattım :)

      Sil
    7. Eyvallah abi anliyorum Selcugun hakkinin haksiz bir sekilde yendigini dusunuyorsun gecmiste yaptiklarina vefa borcundan oturu tabiri caizse pozitif ayrimcilik uyguluyorsun:) Abdullah Avci'nin bir milli macta Selcugun pik donemlerinde onun yerine Emreyi tercih etmesi benim gordugum kadariyla Selcugun dususunu baslatti. Sonra bir turlu toparlayamadi. Yoksa gercekten tarihimizin en onemli transferlerinden biridir genc arkadaslar ezbere sallamasin adama yani

      Sil
    8. Pozitif ayrımcılık değil, tamamen izlediğim dönem üzerine yorumluyorum. Vefa borcu değil, hak meselesi. Dönemleri izlemiş olmam büyük avantajım. Şu kadrodan prime Selçuk İnan çıksın demek, Selçuk İnan nefreti ile yaşamaktır :)

      Sil
  3. Kaleciler acisindan durum iki tarafta da baya kötüymüş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi yerli kaleci bulmaya kalkarsak Turgay Şeren'e kadar gitmek gerek galiba :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir