2 Nisan 2020 Perşembe

Çoğu genç arkadaşım Telles dese de, benim cevabım Riera olur


Karantina günlerinde "en iyi şu kadro, bu kadro" üzerinden paylaşımlar yapılıyor. Galatasaray adına en iyi 11'ler yapılıyorken de "sol bek" yazmanın en zor nokta olduğunu düşünüyorum. Benim izlediğim en iyi sol bek Hakan Ünsal'dı mesela. Hatta ülke sınırları içinde izlediğim en iyi sol bek diyeyim. Söz konusu Galatasaray olunca da onun üzerine bir isim yazmak zor. Ergün Penbe deriz, oysa en iyi olduğu pozisyon değildir. Hakan Balta ise istikrarıyla yazılır ama seviye olarak Hakan Ünsal'ın gerisinde kalır. Hatta stoper özelliği, sol bek özelliğinin de önünde.

Hele ki yabancı konusunda daha da sorun var. Yerli kaleci yazmak zor, yabancı sol bek yazmak ise o noktada olmasa bile zordur. Çoğu genç arkadaşım da bu sorunun cevabına Telles der. Ben ise onlara katılmıyorum. Telles'in mevcut potansiyelinin yüzde 30'unu Galatasaray'da gösterebildiğine inanmıyorum. Brezilya Ligi'ndeki potansiyeli çok uç durumdaydı ve bizim adımıza iyi transferdi. Bu potansiyeli doğru yansıtabildik mi sorusunun cevabı ise "olumsuz" olur.

Galatasaray'daki performansını ortalama buluyorum. Hamza Hamzaoğlu döneminde gelen şampiyonlukta "Telles - Yasin Öztekin - Sneijder" sol kanat üçgeninin artısı büyük olmuştu. Hatta saha içindeki de en güçlü kozumuzdu. Telles, sol bekten gelir ve orta sahaya yaklaşırdı. Böylelikle pas oyununu güçlendiriyordu. Tabela noktasında ise yoktu, hatta Galatasaray formasıyla hiç olmadı. Oysa hücum özelliğiyle görmemiz gereken bir bek.

Tabela noktasında hareketleneceği zamanda Inter'e kiraladık. Orada da iyi bir dönem geçirmedi ama piyasa yaptı. Böylelikle de Porto transferinin kapısı açıldı. Porto'da ise potansiyelini yansıtıyor, hatta Avrupa'nın en iyi sol beklerinden biri oldu. İçinde bol bol duran top olsa da Porto formasıyla 183 maçta 21 gol 52 asisti var. Galatasaray'da ise 60 maçta 2 gol 4 asist. Aradaki fark çok büyük. Haliyle de Telles'i en iyi sol beklerimiz arasına yazamam.

İzlediğim en iyi yabancı sol bek sorusuna cevabım ise Riera olur. Sol bek için "devşirme" olsa da, oynadığı dönemde Şampiyonlar Ligi standartında performans gösterdi. Schalke 04 ve Real Madrid gibi takımlara karşı asla sırıtmadı. Geriden müthiş bir hücum katkısı verdi ve oyun kurulumu, kenar ortaları gibi bizi üstün kılan özellikleri vardı. Performans olarak da izlediğim en iyi "yabancı sol bek". Tabii Galatasaray için yazıyorum. Yine de devşirme işte, 1 yıllık katkıdan bahsediyorum. Uzun sürelere yayabileceğimiz kimse yok.

15 yorum:

  1. Bence de net olarak Riera daha önde, o gün kanat olarak alınan riera eksik bölgeyi o kadar iyi kapattı ki hepimiz hayran hayran izledik. En az telles kadar klasti hatta belki daha fazla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Riera, neredeyse elit sol bek performansı gösteriyordu.

      Sil
    2. Karakter mücadele aidiyet gibi artıları da ayrı bir konu. Keşke onun gibi bir solbek daha görse şu gözler.

      Sil
  2. Sol bek ve sağ bek birbirinin muadili mevkiler gibi görünse de sol bekte ben teknik kapasiteye de çok önem veririm. Bu açıdan devşirme bekler çok ön plana çıkıyor. Ergün Penbe ve Riera'dir benim sol bek için en iyilerim. Hakan Ünsal efektif olması ve saha içi katkısı bakimindan daha iyi olabilir ama tarz olarak bu ikiliyi seçerim ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her 2 bekte de veririm ama sol ayaklılar genelde daha teknik düşünülür. Bence ondan :) Ergün Penbe ağırdı, orada otoban olduğu çok maç var.

      Sil
  3. Riera'nın bile savunma kabiliyeti Telles'ten iyiydi. 60 maçta vasat üstü oynadığı maç sayısı belki 2 veya 3'tür. Carole'ün bile 3 iyi maçı vardır. Sol bek konusunda maalesef çok şanssızız. Insua bile tutunamadı. Keşke Saracchi fırsatı iyi değerlendirse.

    YanıtlaSil
  4. peki izlediğin en iyi türk futbolculardan bir 11 kursan nasıl olurdu? oynadıkları takım fark etmeden

    YanıtlaSil
  5. riera zaten uzun ve ağır biri. neden bek olmamış ki? sol açıkta beklediğim adam geçme ve sürate sahip değildi. bekte beğeniyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sol açıkta, özellikle Liverpool günlerinde elit seviyedeydi. Biz o pozisyonda düşüşüne denk geldik.

      Sil
  6. Riera sol bek gibi degil de oyun icindeki rolu tartisilmazdi
    Sirf sol bek performansı yoktu yani defansif anlamda 0 diye biliriz ofansif anlamda da ne hizi ne de dribling ozelligi yoktu
    Ancak oyun içinde aklı sahayı görüşü dogru pas tercihleri ile o donemki kadroda onemli bir rol ustlenmisti
    Yine de ben Rierayi sol bek olarak gormuyordum o kadroda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savunması 0 değildi bence, CL maçlarında dahi sol bekte o anlamda da hiç sırıtmadı.

      Sil
  7. Evet bence de riera. Telles in olmadığını düşünüyorum Porto da bile. Hiçbir takımın transfer listesinde değil. Kaç sezondur oynuyor. 27 yaşında ve iyi bir transfer yapamadı hâlâ . Sanırım bu senede sözleşmesinin son senesi. 6 milyon euro gibi bir para verilmişti satarkende 6.5 a satılmıştı sanırım. Ne doğru düzgün kâr nede zarar eh işte. Çok ta beğendiğim bir oyuncu değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telles, Porto'da oldu ama hayalimizdeki noktaya gelemedi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir