3 Nisan 2020 Cuma

Yerine gelen isimler ise Pino ve Serdar Özkan'dı


Galatasaraylıların yüreğindeki en büyük yaralardan biri. "Görsel kalite" deriz ya, saha içinde yaptıkları ile bizleri mest eden, daha doğrusu şaşırtan futbolcular için. Keita da bahsettiğimiz bu kalitenin en büyük öncülerindendi. Böyle bir kreatif futbolcuyu da sonrasında izleyemedik. Sahada yaptıklarıyla sizi şaşırtabilecek, şapkadan tavşan çıkaracak, bir anda sahne alacak ve sizi sürükleyecek futbolculardan biriydi.

Bir çalımını hatırlıyorum hatta. Sahamızda 1-1 berabere kaldığımız Eskişehirspor maçıydı. Sağ kanatta, orta saha çizgisinin orada sırtı dönük top geldiğinde topuğuyla topa dokunup, rakibin etrafında dönmüştü. Pozisyonun devamı da gol oldu zaten. Keita sonrasında böyle bir çalımı atabilen 2. bir Galatasaraylı futbolcu izlemedim. Çok daha uzun yıllar izlememiz gereken, taraftarı tribüne çekecek bir futbolcuydu. Özellikle de yeni stadın açılışına az kala.

27 lig maçında 5 gol 12 asist. Ocak ayında Afrika Uluslar Kupası'nda olmasına rağmen asist rakamı 12. Ben daha az zannediyordum, rakamı görünce de şaşırdım. Lincoln ve Arda Turan da istatistikleriyle beni şaşırtmıştı. Bazı isimleri sahada izlerken anlamıyoruz. Keita da onlardan biri gibi geliyor. Avrupa Ligi ön elemesi ve maçlarını da dahil edersek 39 maçta 10 gol 14 asisti var. Bazı maçlarda (Atletico Madrid serisi gibi) santrafor oynamak zorunda kaldığının da altını çizelim.

Keita'yı anlatmaya gerek yok, izleyen herkes biliyor. Satışındaki o saçma hikayeyi anmak ve o dönem Galatasaray'ın ne denli kötü yönetildiğinin altını çizmek istedim. Keita'yı Lyon'dan 7.5 milyon avro'ya transfer etmiştik ve futbolcu da 28 yaşındaydı. Ligue 1'de Lille performansıyla zirveyi görmüş ama Lyon'da geçirdiği 2 senede pek de beklenileni veremedi. 2 yıl sonra Galatasaray'a sattıklarında futbolcunun piyasası yarı yarıya düşmüş gibiydi.

Galatasaray'da ise kendini yeniden bulduğuna inanıyordum. Takım olarak istenilen düzeyde olmasak da, Keita'nın bireysel performansı fazlasıyla etkileyiciydi. 1 kötü yanı varsa, kendisini erken yere bırakmak, hakemi aldatmaya yönelik hareketleri sevmesi ve kırmızı kartları. Fenerbahçe deplasmanını hatırlarsınız, bunun gibi. Aynı durum Dünya Kupası'nda da devam etmiş ve çok tepki görmüştü. Tabii bunlar mazeret. Futbolcuyu satmak için kılıf uydurdular ve bunun arkasına sığındılar.

7.5 milyon avro'ya aldılar, 1 yıl sonra 8.15 milyon avro'ya Al Sadd'a sattılar. Yerine gelen isimler ise Pino ve Serdar Özkan. Sonra Galatasaray neden başarısız oldu, Rijkaard gitti diyorlar. İstenilen düzeyde ve dengeli kadro bir türlü kurulmadı ki. Eldeki en büyük 2 değerden biri Keita'ydı, o da yok yere satıldı. Fatih Hoca göreve geldiğinde yeniden kiralanma ihtimali doğduğunda mutlu olmuştuk. O da menajer oyunu çıktı. Fatih Hoca'nın elinde Keita'yı hayal edebiliyor musunuz?

20 yorum:

  1. Adnan Polat döneminde Galatasaray hiçbir zaman iyi kadro kuramadı. 3 senede dünya transfer yaptılar ama bir türlü orta saha ve defansı toparlayacak bir adım atamadılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dengeli kadro kuramadığı doğru. Şova yönelik, hücum adımlarıdır atılanlar..

      Sil
  2. Keita'yı yazdın, beni telafisi zor ve hüzünlü bir nostalji girdabına bıraktın Burak :( İzlediğim Galatasaray takımlarında en çok içimde ukde kalan, izlemeye doyamadığım, aidiyeti ve futboluyla beni mest eden oyuncular arasında üst sıralardadır. Adnan Polat yok yere sattı dediğin gibi. İzlenmesi en keyif veren, aynı zamanda takımına faydalı olmayı bilen oyuncu tipi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerini parayla doldurmanın zor olduğu bir futbolcuyu kar dahi elde edemeden sattın. İnanamam hala şu olaya :(

      Sil
  3. bir felipe bi keita unutamıyorum.
    keita 2011 yazında geri gelecek dediklerinde heyecandan uyumadım. ama dönmedi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bekledim ama olmadı. Menajer oyununa kurban gittik.

      Sil
  4. Gece saat 5 e kadar Keitanin ozellikleri hakkında okuyordum hic unutamam
    Tabi o zaman akilli telefon falan yok
    N70le takılıyorduk webaslanda :)
    Unutulmaz bir sag kanat performansi keske daha cok izleye bilseydik:(
    Her yeni gelene iste yeni Keita dediler ancak hic biri olmadi ne Bruma ne Pino ne Rodrigues ne Hajrovic
    Belki Sekidikayla yeniden dejavu yasaya biliriz ne dersin?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. son sezonundaki performansı ile bruma daha fazla ne yapabilirdi acaba ??? o sezonki bruma'yi beğenmediyseniz kimi bekliyorsunuz takıma. o performansin bi tık üstü neymar, sterling gibi bişey oluyor zaten

      Sil
    2. Brumayi begenmedigimi nerden çıkardın?
      Bruma da takıma çok şey kattı ancak bir Keita ozlemimiz var onu su ana kadar hic kimse dindiremedi bunu anlatmaya çalışıyorum
      Keitanin dripling ozellikleri farklıydı

      Sil
    3. Bruma ve Keita farklı isimler. Bruma da iyiydi, gayet de beğenilen isim ama Keita kreatifliği bambaşka seviyedeydi. Görsel olarak hareketleri ile büyük keyif veriyordu.

      Sil
  5. Keita yı izlemek gerçekten büyük bir zevkti. Futbolun estetik tarafını da görebiliyorduk. Keşke daha uzun süre izleyebilseydik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 28 yaşındaydı, 2-3 yılı daha temiz vardı bizde.

      Sil
  6. sağda keita-eboue ikilisi olsaydi var ya of of of... düşünemiyorum bile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancı sınırını da düşündün inşallah :)

      Sil
  7. sağ keita, sol bruma, ortada sneijder ...

    YanıtlaSil
  8. Adnan Polat bir de "Keita'dan 250 bin euro kar ettik" gibi çok talihsiz bir açıklama yapmıştı onu da unutmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adnan Polat dönemi bütünü ile facia :( Nereden baksak bir skandal var. Dahasını da yazacağım.

      Sil
  9. Sabah kalkıp NTV spor'da alt yazıda görmüştüm. Keita'nin transferini... Bu tarz oyuncuların değeri gidince anlaşılıyor. Keita varken topu ona verip ileri çıkmak bile başlı bir hücum taktiği oluyordu bazen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O gün biz de yeterince hakkını veremedik gibi :(

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir