8 Mayıs 2020 Cuma

Bir dönemin en ciddi sorunu, serbest vuruşu kim kullanacak?


Bir dönemin en ciddi sorunu buydu. Serbest vuruşları kim kullanacak üzerinden tartışıyorduk. Bugün ise topun başına geçecek 1 isim dahi bulamıyoruz. Ömer Bayram sağ olsun, kornerleri iyi kullanıyoruz da, ceza sahası çevresinden kaleye vuruş noktasında yine zayıfladık. Selçuk İnan her geçen dönem biraz daha düştü, bu konudaki son sağlam ayak da Maicon'du. O da gidince kimse kalmamış oldu. Feghouli ve Belhanda gibi isimler topun başına gelse de etki yok. Aslında Falcao da bu anlamda fena değildir, bir türlü göremedik.

Selçuk İnan öncesi de bu sorundu. Üstelik uzun yıllar sürdü. Topa en yakın ya da takım içindeki hiyerarşide yüksek olan futbolcuları izlerdik. Uzun yıllar da serbest vuruşlardan gol bulamadık. Selçuk İnan geldiğinde ise, özellikle ilk sezonunda penaltı edasıyla vururdu. Birçok gol attı ve bu da sıkışan maçlarda elimizi fazlasıyla güçlendirdi. Selçuk İnan'ın bir özelliği daha var. Mondragon'a Türkiye sınırları içinde serbest vuruşlardan gol atabilen tek futbolcudur.

Bu istikrarla devam etmesini isterdim. En iyi dönemleriydi ve vuruşları da oldukça güçlüydü. 2. sezonunda takıma katılan dev isimler arasında bu istikrar ister istemez düştü. Sneijder, Drogba konuşacağız da, işin bir de Burak Yılmaz / Hamit Altıntop tarafı var. Hamit Altıntop, topun başına geçmeyi düşünmüyordu bile, öyle düşünün. Burak Yılmaz da arada topun başına geçer ve iyi şutlar izletirdi. Sonrasında o da topun başına gelmez oldu.

Drogba ve Sneijder ise oynadıkları takımlarda serbest vuruşlarda oldukça iddialı futbolculardı. Özellikle de Sneijder bu anlamda Avrupa'nın en iyilerinden biriydi. Gerçi o da Drogba kurbanı. Drogba, hiçbir duran topu kimseye bırakmadı. Top neredeyse orta sahaya yakın, oradan dahi kaleyi denedi. Penaltıları falan konuşmuyorum bile. Galatasaray'da serbest vuruştan 1 tane golü var, 2-3 tane de etkili şutunu hatırlarım.

Drogba sonrası bu iş yeniden Selçuk İnan'a dönse de o kıvam azaldı. Yine duran toplarda etkiliydi ama eski istikrarı da gitmişti. Sneijder de 2. serbest vuruşçu gibi, duran top rotasyonu oluşuyordu. O dönem hiç konuşmadık ama elimizde bir de Telles vardı. Bugün Porto'da yaptıklarını görüyorsunuz. Gremio döneminde de tüm duran topları o kullanırdı ve oldukça etkiliydi. Galatasaray'da 1 kez topun başına geldiğini hatırlıyorum. O kadar çok vuran isim var ki, ne yapsın.

Bir zamanların en büyük sorunu buydu işte, işler o kadar iyi gidiyordu. Bugüne bakınca topun başına getirebileceğimiz kimseyi bulamıyoruz. Bu konuda oldukça elimiz zayıfladı. Falcao'dan umutluyum, yay etrafından iyi serbest vuruşları vardı. Cepheden ise kaleyi pek düşünmüyor, organizasyon deniyoruz. Ömer Bayram'a sahip olmak avantaj burada da. Ceza sahası içine ortalarda oldukça etkili ve asistler yaptı.

6 yorum:

  1. Mancini sağolsun o kadro ile FB'ye 10 puan farklı şampiyonluk vermişti. Deplasman fobisini de o başlatmıştı aynı zamanda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mancini yerine kim olsa aynı durumu yaşardık. Fatih Hoca sonrası göreve gelmek buna yol açtı.

      Sil
  2. İyi kullanan oyuncu çok önemli ama iyi bir organizasyon da çok mühim duran toplarda. Ömer Bayram'in kornerleri iyi organizasyon ürünü mesela

    YanıtlaSil
  3. feghouli gaziantep deplasmaninda direğe atmıştı bi tane. biraz üzerine düşüp çalışsa vurabilir bence ama nerdeee... m€'lar ceplere iniyor ama bi özelliğimi geliştireyim derdi yok kimsede. çok zor bişey de değildir yani frikik atmak biraz çalışmaya bakar.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir