16 Mayıs 2020 Cumartesi

Buradaki en büyük transfer başarısı Arda Turan ve Ozan Kabak


Mackolik'in bu tarzdaki paylaşımlarını merakla bekliyorum. Karantina günlerinde nostaljiye dönüyor ve o günler üzerine düşünüyoruz. Transferleri konuşmuştuk, şimdi de satışları konuşalım. Satış konusunda o kadar iyi durumda değiliz. Birçok transfer var, bu uğurda da ciddi paralar ödendi ama iş satmaya geldiğinde aynı başarı oluşmuyor. Rekor satış 16 milyon avro, böyle düşünün. Çok daha ciddi rakamları göremiyoruz. Oysa görenler var.

Badou Ndiaye'den gelen rakam büyük olsa da, 9 milyon avro gibi bir bonservise transfer ettiğimizi unutmayalım. Bizim transfer ettiğimiz dönemde de Premier Lig için ciddi bir piyasası vardı. Verdiğimiz bonservise takılmadım, çünkü zarar etmeyecektik. Sadece 6 ayda 16 milyon avro'yu gördük. Üstelik ciddi ve istikrarlı bir performans izlemeden. Bu satışları konuşurken, futbolcuların ne kadara geldiğini unutmamalı. 

Bruma da böyle. Sözleşmesinin bitmesine 1 yıl kalmış futbolcu için 15 milyon avro çok gibi dursa da, 10 milyon avro bonservis bedeliyle transfer ettik. Genç yetenekti, çok daha büyük rakamları hayal ediyorduk. İşler istediğimiz gibi gitmedi maalesef, bu konuyu daha önce de konuştuk. Hikayeyi biliyorsunuz. Haliyle de Bruma için "transfer başarısı" yorumu yapamam. Transfer edildiğinde zarar edilmeyeceği kesindi sadece.

Buradaki en büyük transfer başarısı Arda Turan ve Ozan Kabak. Altyapıdan yükseldiler ve ciddi bonservis gelirleri kazandık. Arda Turan'dan 2011 yılında kazandığımız bu rakam oldukça iddialıydı. Bugün olsa daha büyük rakamlar konuşulurdu. Ozan Kabak'ta ise elimizi kolumuzu bağlayan nedenler vardı. Sözleşmesinin bitmesine 1.5 yıl kalacaktı, bir yanda da serbest kalma bedeli var. Sadece 6 ayda 11 milyon avro bonservis kazandık. Şu şartlarda çok büyük iş.

Garry Rodrigues de başarı. 3.5 milyon avro'ya aldık, 9 milyon avro'ya sattık. Fatih Hoca'yla birlikte sağladığı gelişim sonrasında elde edilen rakam bu. Kimsenin büyük bir beklentisi yoktu oysa. Listedeki diğer isimler için ise başarı hikayesi yazamayacağım. Çok daha büyük rakamlar kazanılması gerekiyordu, biz ise zarar ettik. Hepsi için de ayrı ayrı yazılar yazabilirim. Konuşmak da gelmiyor içimden.

Keita'yı 8 milyon avro'ya alıyorsun, 1 yıl sonra 8.15 milyon avro'ya satıyorsun. Üstelik Katar'a. İyi de performans göstermişti, hayal kırıklığı yoktu. Burak Yılmaz gibi bir golcüyü o dönemin Çin pazarına sadece 8 milyon avro'ya yolluyorsun. Üstelik bunun 1 milyon avro'su da komisyon diye gidiyor. Alex Telles gibi bir potansiyelden kazandığın rakam sadece 6.5 milyon avro. 

Bugün ise 25 - 30 milyon avro'lar konuşuluyor. Gomis gibi bir golcü Suudi Arabistan pazarına 6 milyon avro'ya gidiyor. Meira da ayrı hikaye. Takımı stopersiz bırakıyorsun, 6 milyon avro için. Aldığın rakam da 5 milyon avro civarıydı ve aradan sadece 6 ay geçmişti. Bu yüzden de yayınlanan liste birkaç isim haricinde hayal kırıklığıyla dolu.

8 yorum:

  1. Biz futbolcu satamıyoruz arkadas,el alem tok satıcıya yatıyor istediği para teklif etmeden yollamıyor..Biz de şampiyonlar ligi gibi vitrine ragmen ya her teklife balıklama atlıyoruz ya kötuleye kotuleye teklifi düşürüyoruz.. L.V.Ç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, futbolcu satamıyoruz. Bu tabloda da sadece 2 başarı var :(

      Sil
  2. Koskoca listede sadece 3 doğru satış var, Badou, Bruma ve Garry. Satılmalarının da ne kadar isabetli olduğu, gösterdikleri performanstan belli oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garry ve Badou için doğru ama Bruma için her şey daha iyi olabilirdi.

      Sil
  3. Listeye girememis ama Mehmet Topal da önemli bir başarıdır bence ikinci ligden alınıp Valencia'ya 5 milyona yakın bir paraya satılmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, o da iyi bir satıştı ama çok daha ciddi rakamlar elde edilmesi gerekiyordu.

      Sil
  4. Ozan Kabak sanırım Fatih hocanın isteği dışında satılmıştı ama bence orada yönetim haklıydı. Ozan satılmasa Marcao ve Luyindama gibi büyük para kazandıracak 2 stoper gelmeyecekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir plan vardı. Sezon sonu gidecekti, belki piyasası artabilirdi de. Marcao her koşulda alınacaktı, Garry de satılmıştı. Luyindama da sezon sonu gelebilirdi. Ozan Kabak'ın parası daha çok Diagne'ye gitti. O da hocanın isteği dışında gelişen bir olay.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir