11 Mayıs 2020 Pazartesi

Çok hızlı olmasa da, oyun bilgisi ve istikrarı o kadar iyiydi ki


Galatasaray için 11'ler yaptığımızda, Ergün Penbe'yi "sol beke" koyanların sayısı bir hayli fazla. Sol bek olarak hatırlanmak isteniyor nedense. Sol bekte forma giydiği maç sayısı çok fazla olsa da, sınırlamamak gerekiyor. Sol önde oynadığı maç sayısı, sol bekte oynadığından daha fazladır. Orta sahada da aynı şekilde. Merkez orta sahada da onu birçok maçta izlemişizdir ve istikrarıyla da ön plana çıkan bir futbolcuydu.

Fatih Hoca'nın elinde 96 - 2000 arasında birçok joker futbolcu vardı. Bu tarzdaki isimleri oldukça sever ve gelişimlerine katkı sağlar. 1996 yılında takıma geldiğinde birçok yerli futbolcu satılık listesinde olsa da, çoğunu kazanmasını bildi ve Uefa Kupası'nı kazanan kadronun temelini oluşturdu. Ergün Penbe de o isimlerden biri. 95 / 96 sezonuna baktığımda rotasyondan öteye geçememiş. Fatih Hoca'nın geldiği sezon olan 96 / 97'de ise toplamda 34 maçı var. Ağırlıklı olarak da orta sahada oynamış.

Bu istikrarı da bir daha kaybetmeden devam ediyor. Hakan Ünsal'ın sol bek olduğu maçlarda, Ergün Penbe'yi onun önünde ya da orta sahada kullanmak önemliydi. Hakan Ünsal'ın tek düşüncesi hücum, Ergün Penbe de onun boşluğunu dolduruyordu. Maç içinde uyumları çok iyiydi ve pozisyon değişimi yapıyorlardı. Haliyle de Ergün Penbe adına da "sol bek" düşüncesi" doğuyor. Tabii o pozisyonda da direkt olarak birçok maçta oynadı.

97 / 98 sezonunda sol kanat, sol bek ve orta saha olarak izliyoruz. Hatta 1 maçta stopere bile geçmiş. 9 asisti var bu sezon, ciddi anlamda gelişim göstermeye başlıyor. Sol ayağını iyi kullanırdı zaten. Orta kalitesi yüksekti, teknik bir futbolcuydu. Bu kadar fazla pozisyonda oynayabilmesi de oyun bilgisini gösterir. Çok hızlı değildi ama mücadeleden de ödün vermezdi. Oyunun 2 tarafında katkı alırdınız.

Sonrasında da bu durum böyle devam etti. 99 / 2000 sezonunda Hakan Ünsal'ın uzun sakatlık yaşadığı bir dönem var, orada ciddi anlamda sol bek oynadı. Hatta Uefa Final'inde de ilk 11'de, sol bek olarak forma giydi. Sol bek hatırlanması biraz da bu sezondan kaynaklı. Lucescu döneminde de ciddi katkı verdi. 2001 / 2002 sezonunda çok önemli isimler takımdan ayrılsa da o kalmış ve sözleşme yenilemişti. Ona da teklifler vardı.

Uefa dönemindeki futbolcuların çoğu yıllar içinde gözden düşse de, Ergün Penbe istikrarıyla ayaktaydı. Uzun yıllar forma giydi ve ne zaman forma verilse gerekeni yaptı. Gerets döneminde gelen şampiyonlukta da, sezonun son bölümünde sol beke geçmiş ve işini yapmıştı. Hagi döneminde direkt olarak 4-4-2'nin orta saha merkezindeydi. 2007 / 2008 sezonuna girerken sözleşmesi uzatılmadı ve takımdan ayrıldı. Gaziantepspor'la da 1 yıl oynadıktan sonra futbolu bıraktı.

6 yorum:

  1. Onun adına hatırladığım ilk özellikleri, tekniği ve soğukkanlılığı idi. Kesinlikle panik yapmaz, en gergin dakikalarda bile topu ve oyunu rahatlıkla idare edebilirdi. Ayrıca çok iyi bir sol ayağı vardı. 96-00 kadrosunun gerçekten de tamamlayıcı parçasıydı. Milli takımda da çoğu kez sol bek olarak kullanılırdı diye hatırlıyorum. Çünkü sol bek kıtlığı yaşayan ülkede ondan daha iyi orta açan adam sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğukkanlılık o kadar önemli ki. Ayaklar titrediği anda güvenebileceğiniz bir isim.

      Sil
  2. Sorumluluğu alıp ilk penaltıyı atmış bizi çok rahatlatmıştı. Çok yönlülük konusunda da Ümit Davala'nin bir tık altıdır. 2002 sonrası ciddi talipleri de vardı sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna rağmen gitmedi. Kupa öncesi sözleşmesini yenilemişti.

      Sil
  3. kadife gibi sol ayağı vardı. özellikle de h.şükür'e kestiği falsolu yumuşak toplar...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir