13 Mayıs 2020 Çarşamba

Değişim kaçınılmazdı, bugünden gerçekleşmesi de doğal


Galatasaray'da yardımcı hocalık konusunda birçok isim konuşuluyor. Geneli de Galatasaray'da futbol oynamış, efsaneleşmiş isimler. Herkesin hayalleri var tabii, bu noktada iddialı isimleri görmek hoş olur. Yine de işi bilen ve kafa yoran isimlerin gelmesi taraftarıyım. Etiket önemli değil, hiç bilmediğimiz isimleri de görebiliriz. İhtiyaç olan da bu zaten, modern futbola ayak uydurmak zorundayız. Her eski yıldızın iyi hocalık yapacak diye bir kuralı yok.

Fatih Hoca'nın 3. dönemindeki teknik heyetin büyük başarılara imza attığını gördük. O günün şartlarında sorun yoktu ve istediğimizi aldık. Bugün ise görüntü ve futbol değişti. Daha farklı şeylere ihtiyaç duyuyoruz. Fatih Hoca'nın yanında Levent Şahin var mesela. Futbolculuk ya da Galatasaray üzerine bir kariyeri yok. Antrenörlük noktasında ise profesör unvanını alacak kadar donanıma sahip. Haliyle de hocanın sağ kolu durumunda.

Galatasaray'da yetki karmaşası da vardı. Kimdi 2. adam? Her maç kulübedeki isimler rotasyona uğrar gibi değişiyordu. Hasan Şaş, Ümit Davala eski ekip, Levent Şahin ise yeni. Genellikle de bu isimleri "Fatih Hoca'nın yokluğunda" değerlendirdik. Ben de eleştirdim o günlerde. Nedense 1. adamlık özellikleri aradık, oysa 2. adam aramıyor muyuz? Bu noktada da Hasan Şaş ve Ümit Davala'nın günümüz futboluyla alakalı olmadıklarını ve gelişim sağlamadıklarını düşünüyorum.

Şöyle düşünün. Fatih Hoca'nın 3. ve 4. dönemi arası döneme bakalım. Bu isimler nerelerde çalıştı, futbola yönelik ne yaptı? Ya da bizden sonra ne yapacaklar? Galatasaray'ın 2. yarısındaki yükselişte Levent Şahin'in büyük payı olduğu söyleniyor. İyi bir taktisyen ve antrenör. Fatih Hoca da Fenerbahçe maçı sonrası bunun altını çizdi. Haliyle de 2. adam artık o. Yeni gelen isimler de onun etrafında şekillenir.

Hasan Şaş'ı severim, büyük Galatasaraylıdır ve hizmetleri çok olmuştur. Bundan sonra da en iyisini yapmasını isterim. Hakkım da helaldir. Değişim kaçınılmazdı, bugünden gerçekleşmesi de doğal. Ümit Davala beklemeyi tercih etti, onunla da sezon sonunda yollar ayrılacaktır. Yeni isimler konusunda fikrim yok, işi bilen isimlerin gelmesi tercihim. Riera bu konuda iddialı görünüyor, antrenörlük konusundaki eğitimleri fazlasıyla iyiydi.

18 yorum:

  1. Hocanın uzun zamandır dillendirdiği her mevkinin kendi antrenörü fikri bence icraate geçecek :) Bu konuda çalışmalar yapılacaktır :)

    YanıtlaSil
  2. benim anladığım kadarıyla da hoca ekibi geniş tutacak. Ferguson modeli aklıma geliyor. Levent hoca'nın etrafında şekillenecek bir yapı. riera Staj kısmını ve eğitimini City akademisinde Guardiola ile yaptı. kafa yorduğu kesin. olmasını isterim. ama bir sonraki isim konusunda Bir spor akademisi mezunu biri olsa bence olağanüstü olur. Mourinho'nun yardımcısı Joao Sacramento gibi. bu işin bilim kısmında rakip analizinde oyuncu aramada etkili olacak bir isim. bu konuda gerçekten heyecanlıyım. eğer bu tarz birisi olursa inanılmaz mutlu olurum. ha illa futboldan gelsin deniyorsa da Gökhan Zan veya Hakan balta bu işe uygun adaylar bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökhan Zan aslında ekip içindeydi ama ayrıldı. Fatih Hoca bu konuda adım atabilir, bekleyelim. İsimlere göre yorumlarız.

      Sil
  3. dediğin gibi kendilerini pek geliştiremediler ama belki de öyle bi dertleri, hedefleri yoktu ya da onlara biçilen rol buna izin vermedi. ayrica levent şahin'in daha önde tutulmasi ve ona tanınan para ya da diğer imkanların h.şaş ve ü.davala'ya verilmemesi de ayrılıkta önemli faktör olmuş. bunu hakan şükür youtube yayınında söyledi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakan Şükür otursun kendi derdine yansın. Oturduğu yerden de Fatih Hoca'yı eleştirmeyi bıraksın. Hocaya karşı takıntısı var, haliyle de böyle konuşuyor. Hasan Şaş ve Davala'nın yardımcı hocalıkta kaçıncı yılları. Gram gelişim göremiyorum. Fatih Hoca yokken de x takımla çalışmamaları beni yanıtlıyor. Levent Şahin elbette daha önde tutulacak.

      Sil
  4. Selçuk İnan ve Hakan Balta bu işin içinde olacaklar diye düşünüyorum. Ama gelecek isimler veya oluşturulacak yapının bir fark yaratması lazım. Gelecek isimler donanımlı olmalı. Fatih hoca boşa kürek çektirmez düşüncesiyle umudumu koruyorum.

    YanıtlaSil
  5. Şu an için en eksik olan oyunu (farklı) okuyabilen bir yardımcı bence. Yani Guardiola'nın Arteta'sı gibi, maç içi taktik değişikliklerin konuşulabileceği bir yardımcı. Levent hocanın tek eksiği bu şekilde kapatılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Levent Hoca orada eksik mi bilmiyorum. Fatih Hoca gerçi o konuda gayet iyi. Bakalım neler olacak.

      Sil
    2. Bilemiyorum yani, ozellikle bu sene oyuncu degisiklikleri ve taktik degisiklikleri genelde ya gec yapildi ya da anlamsiz oldu. Ozellikle de orta sahadan oyuncu cikarip forvete oyuncu alma takintisindan bahsediyorum. Yoksa hamle konusunda hoca iyidir yani.

      Sil
    3. Bilememesi yok, Fatih Hoca da altını çizdi. Ligin 2. yarısında Levent Şahin'in payı büyük. Demek ki daha fazla sorumluluk verilince farkı ortaya çıktı.

      Sil
  6. Sağlam bir kondisyonerin yanına her antrenman sistemi için uzman bir antrenör gerekiyor. İyi çalışılırsa çok büyük yıldızlar olmadan da başarılar elde edilebilir. Çalışmayı seven futbolcular olsun yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekipten yana kuşkum yok da, antrenör ekibini göreceğiz.

      Sil
  7. Kendisini sevsek de taktik olarak yetersiz kalıyordu, değişim şarttı. Çünkü hoca cezalı iken değişiklik konusunda bir şey yapamıyorduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antrenörlük tarafında da bence beklenilen seviyeye çıkamadı.

      Sil
  8. Hasan ve Ümit için yetersiz kaldılar kısmına katılmıyorum. öyle olsa bunca zaman hoca bunları yanında tutmazdi. belki kendilerini daha çok geliştirebilirlerdi ya da daha aktif olabilirlerdi tabi. fatih hoca ile araları da açılmış bu iki ismin, erhan telli'nin aktardıklarına göre. e.telli hasan şaş'la çok yakın isimler, dün de konuşmuşlar zaten. Ayrıca hatırlarsaniz bi videolu bi telefon görüşmesi vardı herkesin olduğu ama hasan ve ümit'in olmadığı. ipler kopmuş zaten. hoca, levent sahin ile yaptığı toplantıya da hasan ve umit'i çağırmamış da. zaten levent şahin'in diğerlerinden bi adım önde tutulduğu belli, zaten tudor ünvanı vs vardı daha donanımlı da olabilir, ona bişey demiyorum. ama hasan şaş istifa ederek gerekeni yapmış. ümit davala da niye hâlâ orda anlamadım ama sezon sonu onunla da %99 yollar ayrilacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben katılıyorum, o dönem ile bugün bir değil çünkü. Futbol hızlı değişiyor. O dönem yeterliydiler, bu dönem yetersiz kaldılar ki değişim oluyor. Bu kaçınılmaz olandır. Erhan Telli'nin aktardıklarıyla çok ilgilenmiyorum. Futbolculara yakın olduğu için duygusal yorumlamış da olabilir.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir