16 Mayıs 2020 Cumartesi

Falcao ve Marcao'nun durumunun bir olduğunu düşünmüyorum


Henüz resmi açıklama olmasa da, Hürriyet Gazetesi'ndeki haber dikkatleri çekti. Maaş indirimi konusunda uzun süredir konuşuluyor. Yüzde 15'lik indirimi de futbolcuların kabul edeceği söyleniyordu. Hatta habere göre, Falcao bu teklifi kabul etmiş. Olası indirim sonrası oluşacak maaş tablosunu da bu şekilde açıklamışlar. Gözüme çarpan tek detay var, her futbolcudan aynı dilimde indirim istenmemeli. Falcao ve Marcao'nun durumunun bir olduğunu düşünmüyorum.

Marcao, takım içinde en az kazanan ama en iyi katkıyı veren futbolcuların başında geliyor. Şu yüzde 30'luk indirimi kabul etmesi ayrı bir karakter göstergesi, bunu yadsımam. Yine de ona gidip böyle bir indirim istemezdim. Zaten az kazanıyor, şimdi rakam daha da aşağıda. Oysa ona oranla aynı katkıyı veremeyecek birçok isim çok daha yüksek kazanmaya devam edecek. Transferde de piyasası var, konuşuluyor. Sözleşme de yenileyebilir tabii, bakarsınız orada zam alır.

Sözleşmesi bitecek ya da bitmesine 1 yıl kalacak birçok isim var. Bazıları maaş düşürecek, bazıları ise zam alacaktır. Ömer Bayram mesela, ücreti TL'ye çevrilir ve zam alır. Emre Akbaba'nın da ücreti TL'ye çevrilir ama maaşı biraz daha düşer. Bu gerekliliğe kimse karşı çıkmaz. Sözleşmesi bitecek ve devam edilmeyecek isimler de var. Lemina kalır mı bilmesem de, Seri ve Andone'nin ayrılığını kesin gibi görüyorum. Orada da ciddi maaş düşüşü olacak. Mariano, Nagatomo gibi sözleşmesi biten isimleri saymıyorum bile.

Feghouli ve Belhanda'nın maaşları ise bu indirime rağmen yüksek. Kesinlikle yolların ayrılması gerekiyor. Falcao ve Muslera gibi 2 çılgın maaş var. Falcao'ya ciddi bir teklif gelse onunla dahi yolları ayırmayı düşünebilirim. Kaldı diyelim, takımın en yüksek kazanan 2 ismi onlar olsun. Diğer futbolcuları da onların etrafında oluştururuz. 2 milyon avro maaşları uzun süre görmemek gerekir. Bunun bir limiti olmalı ve maaş düzeni de o doğrultuda ilerlemeli.

Trabzonspor bu işi iyi yaptı mesela. Ciddi kazanan bir Sosa var. Diğer isimler de onun etrafında şekilleniyor. Bir yandan altyapıdan çıkardıkları futbolculara şans vermekten geri durmuyorlar, bir yandan parlatıp satıyorlar, diğer yandan da sürekli genç isimler kadroya katılıyor. Beşiktaş'ta bunu bir dönem iyi yapsa da, kontrolü çabuk kaybetti. Galatasaray'ın da yapması gereken bu işte. Maaş sınırı mümkün olduğunca aşağı çekilmeli.

12 yorum:

  1. Gerçektende çok saçma. 5 alan oyuncudan %30 indiriyorsan, 1 alan oyuncudan max %10 indir. alınan maaşa göre % uygulanmalı. nasıl böyle yapıyorlar hayret yani

    YanıtlaSil
  2. Abi yanlışsam düzelt ama indirim oranı maaşa göre yüzde 15 sanırım. Haberlerde de öyle çıkmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaşa göre yüzde 15 zaten. Fark etmiyor, herkesin maaşından yüzde 15.

      Sil
  3. Katılıyorum Marcao konusunda..Adamı küstürmenin gereği yok,zaten Trabzonspor'un Yusufla Abdülkadir'i sömürdüğü gibi sömürüyorsun bir de 800'ü aşağı çekelim demenin mantığı yok..Herkes de onlar gibi fedakarlık yapmaz,bu yaz sözleşmeyi yenilemezsek birdahaki yaza son senesi deyip kelepire kaparlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zam alacak bence, sözleşme mutlaka gerekiyor. Almalı da.

      Sil
  4. Bizi en çok zorlayan ilk 6 sıradaki futbolcular yaklaşık 20 milyona denk geliyor. Bunlardan Falcao ve Muslera'nin Maaş indirimi yapması güzel fakat geri kalan 4 unden direkt kurtulmamız lazım bu da 12 milyon daha bize kalması demek. Onun yerini 3-4 milyonluk bir maaş bütçesi ile doldurup maaş bütçesini aşağı çekmek zorundayiz.
    Bu oyuncular aldıkları bu maaşlar ile bize Avrupa'da şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final filan getirerek ancak karşılığını verebilir aldığı paranın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidecek çoğu isim, maaş bütçesini bir şekilde rahatlatacağız. Yeni gelen transferlerin konumu mühim nokta.

      Sil
    2. Her sezon aynı hikaye. bence kimse gitmez. belhanda vs kapı gibi sözleşmeleri var, adam niye gitmek istesin ki. kolay mi o kontratı bulmak. Üstelik güzel bi yerde yaşıyorsun, daha ne

      Sil
    3. Kapı gibi sözleşmenin sadece 1 yılı kalıyor. Haliyle de gitmek isteyebilir, geleceğini düşünmek zorunda. Kalması piyasasını aşağı çeker.

      Sil
  5. belhanda, feghouli, babel, andone, seri, nagatomo, mariano, lines'in toplam maaşları= 21 milyon €. bunlardan kurtulmak bile bence büyük başarı olurdu. çoğu zaten gidecek. ama belanda, feghouli, babel başımızı ağrıtabilir.
    Falcao ve muslera da astronomik alıyorlar. Bence muslera ile 2-3 yıl daha sözleşme uzatma yoluna gidilerek kontratı yıllık 2 milyon seviyesine çekilmeli. Belki bir tek Falcao'ya istisna hakkı verilebilir. O da Falcao olduğu için. O da gölcü olduğu için. Zira Falcao giderse o da bu türün son örneği olması kesin gibi. Bir daha uzunca bir süre böylesi bir oyuncu alınmaz. Alınmamalı da zaten. Bu ekonomik imkansızlıklarda, corona da eklenince artık böylesi transferler geride kalmalı. Ama her şeye rağmen diğer bütün safralardan kurtulunursa Falcao göstereceği performansa hürmetten finanse edilebilir olabilir.
    ama olur da teklif gelirse ben hiç düşünmem satarım.

    Yukarıdaki rakamları toplayınca 42 milyon € gibi bir şey çıkıyor. Buna bonusları, primleri, vergileri de ekleyince artı teknik heyetin aldığı maaşları ve diğer giderleri de ekleyince yanlış bilmiyorsa sadece futbol takımının yıllık bütçesi 70 milyon €'lara geliyor. Bu rakam çok ama çok yüksek. Bizim için çok yüksek. Kur 8'lere dayanmışken ödenebilir değil. Anlamlı da değil.
    Kiralıklar da var: Babeş, cagne, nzoni, maicon...

    Öte yandan burada beni rahatsız eden başka dengesizlikler ve adaletsizlikler de var. Ahmet çalık 900 bin euro alırken misal Ömer'in onun yarı maaşından bile az alması. Ya da o pozisyonun bankosu Marcao'dan dahi fazla alması.
    Ha keza Adem'in Jimmy ve Şener gibi bu kadroya hiç oynamayan oynama ihtimalı olmayan iki oyuncunun yarısı kadar kazanması. Akbaba'nın aldığı saçma sapan akıl almaz maaş. ' sene boyunca hiçbir katkı almadık ve acaba seneye kesin ilk 11 oyuncusu diyebiliyor muyuz? O yoklukta , FFP kıskacında, transfere kuruş ararken bu uğurda Forvetsiz kalma pahasına sırf Fener almasında diye dünya bonservis verip aldığımız Akbaba? Bu ne biçim bir maaştır? İnanın bonservise verilen paraya acımam ama böylesi akılalmaz kontratlarla kulüplerin geleceklerinin ipotek altına alınmasına acırım. Aynı sorun Babel için de var. Oynama şansız 0. Alındığında da böyle olacağı belliydi. Şimdi 2 sene boyunca öde bakalım Babel'e 7 milyon €.
    Ve tabi Selçuk İnan. Bu neyin diyetidir neyin vefasıdır anlamak mümkün değil. Arkadaş 2 sene top oynadı onun ekmeğini 7 yıldır yiyor. Hele artık son 4-5 senedir hiçbir şey yapmadan yana geriye oynayarak çoğu kez rotasyon oyuncusu bile olmayı başaramadan geçen yıllar. Son 2-3 yıllık verilen kontratlara yazıktır yahu. Hala da çıkmış diyor ki ben oynamak istiyorum. Selçuk burası hayrat mı kardeşim? Sen ne oynadın da oynamak istiyorsun. Kendine bakmadın, fizik olarak adeta enkaza döndün, belin dönmez oldu hala mı para derdindesin. Oynama şansın sıfır. Geçtim Lemina, Seri'yi kesmeyi, Akhisar'dan gelen Ömer'i bile kesme şansın var mı? Seneye alındı denilen Mert Hakan'ı nasıl keseceksin?
    Kadro işlerinde duygusallık olmaz. Vefa falan hiç olmaz. Evlatçılığı bırakın. Bu para Galatasaray'ın parası. Ve bu kulüp borç içinde yüzerken değil Selçuğa kimseye kıyak geçecek 1 kuruşu yok!!!
    Lütfen akıl mantık hakim gelsin, şu kadronun bütçesi 30 milyon hatta altına insin. Trabzon'un yaptığı yol doğru yoldur. Adamlar hem bütçeyi kıstılar, hem altyapıdan gençleri çıkartıp parlattılar, hem de bunları yaparken yarışmacı bir takım oldular.
    Bu kadar zor değil bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanında verilmiş sözleşmeler var, onların sancısı devam ediyor. Son dönemde düzelme var yoksa, maaş bütçesi aşağı doğru çekiliyor. Daha da çekilecektir. Bu dönem radikal hareketler ve yerli ağırlığı bekliyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir