19 Mayıs 2020 Salı

Fatih Hoca'nın yaşattığı kadro değişimi asıl altı çizilesi nokta


Sevgili Güner Çalış (@oolegunnar) 'ın, Fatih Hoca'nın 3. döneminin başlangıç sezonuna dair çıkarmış olduğu istatistik. Galatasaray'daki değişimi görebileceğimiz en net tablolardan. Önceki sezonların enkazını kaldırmak ciddi anlamda zordu. Fatih Hoca'nın geri dönüşü en büyük adım olsa da, yaşattığı kadro değişimi asıl altı çizilesi nokta. Hem yaş ortalamasını düşürdük, hem de gelecek adına iyi bir temel attık. Fatih Hoca'nın 3. dönemi daha uzun sürse eminim ki bambaşka şeyler konuşurduk.

Sadece 2 sezon sürdü ve 2 sezon içinde gelinen nokta ortada. 2011 / 2012 sezonunda son yılların en iyi futboluyla gelen, unutulmayacak bir şampiyonluk var. 2012 / 2013 sezonunda da liginde yine şampiyon olmuş ama Şampiyonlar Ligi'nde de çeyrek finale yürümüş bir takım gördük. Fatih Hoca ayrıldıktan sonra ise, Mancini dönemindeki malum Ocak ayıyla enkaza yönelik ilk adımlar atıldı. Sonraki sezonlarda da bu devam etti.

Bu enkazın kaldırılması da yıllar sonra yine Fatih Hoca'ya denk geldi. Bugünün kadrosunun temeli Tudor döneminde atılsa da, o büyük harcamalara doğru kadro mu kurulduğu tartışılır. Fatih Hoca, yaz döneminde takımın başında olsa eminim ki daha iyi malzeme ortaya çıkacaktı. Yine de Fatih Hoca, o kadroyu da aldı ve 2 sezondur şampiyonluk görüyor. Tudor devam ediyor olsa ya da x bir teknik adamla o maliyetin enkazı da çok büyük olacaktı.

2011 / 2012 sezonuna geri dönelim. Yaş ortalaması bir anda 25,66'ya düşüyor. Önceki sezonlarda boy göstermiş Servet Çetin kesiliyor, yerine Semih Kaya gibi altyapıdan gelen bir isim oynayabiliyor. Emre Çolak da aynı şekilde, Riera gibi bir ismin önünde formayı kapabiliyor. En çok süre alan isimler içinde, önceki sezonlardan gelen bir tek Hakan Balta var. Onun dışındaki her isim yenilenmiş diyebiliriz.

İstikrarı da güzel yakalamıştık. 4-4-2'ye geçişle birlikte ilk 11 adına iyi bir istikrar vardı. Selçuk İnan, Muslera, Melo, Eboue, Elmander, Ujfalusi, Hakan Balta ve Semih Kaya temelinde kadro oluştu. Sonrasında bunlara Engin Baytar, Emre Çolak ve Necati Ateş gibi isimler de dahil oldu. Çok fazla rotasyon görmeden, bir arada olması gereken isimler birlikte büyüyorlardı. Ertesi sezon da en azından ilk etapta (yabancı kontenjanını düşünerek) doğru adımlar atılmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir