22 Mayıs 2020 Cuma

Genellikle iyi olanlar 22 numarayı alıyor ve istikrarla taşıyor


Arda Turan, ilk profesyonel olduğu yıllarda 22 numaralı formayı giyiyordu. Sonrasında 66'ya geçti. Bunun da nedeni 6 numaraya olan düşkünlüğüydü diye aklımda. 6 numara Arif Erdem'indi, diğer 6 numara da kendisinin olunca 66 numara olarak giydiğini açıklamıştı. En azından o dönemde bu tarz haberler yayınlanmıştı. Geçen gün Twitter yorumlarında geldi, 22 numaranın Galatasaray'da önemli olduğu üzerine. Bugün düşününce de çok önemli isimlerin bu formayı taşıdığını görüyoruz.

Ümit Davala bunlardan ilki. 96 - 2000 arası dönemde 1'den 11'e kadar forma numarası verilebiliyordu. 2000 - 2001 sezonundan itibaren ise herkes kendi numarasını alınca, Ümit Davala 22'yi giymeye başlamıştı. Nedenini bilmesem de bu numarayla özdeşleşti. Galatasaray'da da 22 giydi, Milli Takım'da da. Bizde 22 giydiği dönemde 96 - 2000 döneminin gölgesinde kalsa da, söz konusu Ümit Davala olunca numara onunla özdeşleşmiş oluyor.

Hakan Balta da çok uzun yıllar 22 numaralı formayı taşıdı. Onun da nedenini bilmiyorum ve araştırma gereği duymadım. İstikrar açısından bakınca, bu numara altındaki performans noktasında en iyisiydi. 22 numara onunla özdeşleşmez, çok konuşmayız. Bu da biraz Ümit Davala etkisi diyelim. Günümüzde numaralarla özdeşleşme olayı pek kalmadı gibi. Eskiden daha çok değer veriliyordu ve simge haline gelebiliyordu.

Sasa Iliç de 22 numaraydı. Galatasaray'a geldiğinde herkes onun 10 numaralı formayı giymesini beklese de, onun tercihi 22 oldu. Ülkesi ve eski takımıyla alakalı özel bir durumdu. Kariyeri boyunca bu numarayı giydi çünkü. Belki de en doğrusunu yaptı, bugün Belhanda'nın yaşadıklarını görüyorsunuz. Galatasaray'daki 10 numarası algısı farklıdır. Iliç de klasik bir 10 numara değildi ve bu formayı alsa beklentiler arşa çıkacaktı. Haliyle de iyi olduğu oyun tarzını konuşmayacaktık belki de.

Mariano bu sezon 22 giymeye başlasa da, onu 2 numarayla hatırlarız. Mitroglou da 22 giymiş, aklımızda bile kalmaz. Abdullah Ercan, Galatasaray'a geldiğinde 22 giymiş. Oysa Abdullah Ercan bu takımın formasını ne zaman giydi çok fazla hatırlayan da çıkmaz. Forma geçmişine bakınca da çok fazla 22 numara yok. Genellikle iyi olanlar bu formayı alıyor ve istikrarla taşıyor.

2 yorum:

  1. Ümit Davala biraz daha eskide kaldığı için sanırım benim aklıma ilk İliç geliyor 22 numara denilince

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir