4 Mayıs 2020 Pazartesi

Joker futbolcu tanımının sözlük tanımı desek, karşımıza Ümit Davala çıkacak


Joker futbolcu denildiğinde, en fazla 2-3 pozisyonu oynayabilen isimleri düşünürüz. O pozisyonlar da birbirine yakındır. Hücum bölgesinin her noktasında oynayabilirsin ya da orta saha diyelim. Savunma açısından da her 2 bekte oynarsın, stopere geçersin en fazla. Neredeyse tüm pozisyonlarda oynayabilmek ise bambaşka bir olay. Günümüzde de örneği çok azdır. Grosskreutz'u hatırlarım, Dortmund ve Alman Milli Takım'ında yıllarca oynayan, kupalar kaldıran. Bir de Ümit Davala işte. 

Bana göre ondan da iyiydi. Çoğu futbolcu için aynı şeyi yazsam da, bugün olsa değeri daha büyük olurdu. Galatasaray formasıyla oynayan Ümit Davala'yı hatırlıyorum da, her yerde oynadı sanırım. Sağ kanat, sağ bek, merkez orta saha, 10 numara forvet, sol kanat diye uzar bu liste. Bence gerçek pozisyonu merkez orta saha ve sağ kanattı. Yeri geldi sağ bekte de çok oynadı. 1996 - 2001 arası da Galatasaray'ın en önemli kozlarından biri oldu.

Fatih Hoca, göreve geldiğinde onu İstanbulspor'dan transfer etmişti. Galatasaray öncesi en son Diyarbakırspor'da kiralık oynamıştı ama İstanbulspor'un futbolcusuydu. Türkiye'ye gelişi de Afyonspor'la. Alt yaş Milli Takımlarda maçı da yok, Fatih Hoca'nın en önemli keşiflerinden biri. Geldiği gibi formayı alması da cabası. Genç futbolcu, önemli bir altyapısı da yok. İnanıldı ki bu transfer gerekleşti ve direkt olarak altı dolduruldu.

İlk sezonunda 34 maçı var zaten. Oynadığı pozisyonları sayıyorum. Stoper, ön libero, merkez orta saha, 10 numara ve sağ kanat. Bu joker yapısı diğer sezonlarda da devam etti. 2. sezonunda ciddi bir sakatlığı da var, uzun süre formasından uzak kalmıştı. O sakatlık olmasa belki daha da erken yükselirdi, bilinmez. Dizinden ameliyat olmuştu ve sıkıntılı bir durum. Diz sakatlığından geri dönmek ve böylesine iyi bir istikrar sağlamak hiç kolay değil.

3. sezonu olan 1998-1999 sezonunda ise bana göre jokerliğinin zirvesini gördü. Hakan Şükür'ün Juventus'a transferi konuşuluyordu ve hepimiz bu işe bitti gözüyle baktık. Devre arası transferi olacaktı diye hatırlıyorum. O arada da maçlarımız vardı ve onun boşluğunu da Ümit Davala doldurdu. Forvet oynadığında da hiç sırıtmadı. Sakatlığını atlattı ve 31 maçta forma giydi. Yine sayamayacağım birçok pozisyonda forma giyerek.

Uefa Kupası'nı kazandığımız 1999 - 2000 sezonunda ise onu "sağ bek" olarak hatırlamamıza neden olan döneme geldik. Ağırlıklı olarak sağ bek oynamaya başlamıştı. Capone da geldi mesela, stoper / sağ bek oynuyordu. Bir de sağ bek oynayabilen Fatih Akyel vardı. Yine de o pozisyonda ağırlıklı olarak Ümit Davala'yı gördük. Uefa Final'inde ise Emre Belözoğlu'nun cezasında merkez orta sahadaydı. Onun adına yine müthiş bir sezon. Sağ bek oynamaya başlayınca "asist" özelliği daha net ön plana çıkıyordu.

Lucescu döneminde ise sağ bek Capone'nindi. Ümit Davala ise ağırlıklı olarak sağ önde oynuyordu. Tabela noktasında zirve dönemiydi de diyebilirim. Artık futbolu iyice yükselmiş, Galatasaray'a sığmamaya başlamıştı. Sezon sonu da Milan'a transferiyle bunu gösterdi. O efsane kadroda yer alan futbolculardan hayal ettiğimiz rakamları kazanamadık ama Ümit Davala sayesinde ciddi bir bonservis geliri elde etmiştik. Fatih Hoca'nın Milan'daki dönemi kısa sürünce onun da İtalya kariyeri uzun sürmedi. 

Galatasaray'daki 2002 / 2003 sezonu ise maalesef hayal kırıklığı. Dünya Kupası'ndan dönen çoğu Türk futbolcumuz için de durum böyleydi. Büyük umutlarla gelse de tutunamadı ve ligin 2. yarısında formasını kaybetti. Zaten kiralıktı ve sezon sonunda yollar ayrıldı. Inter'e takaslanmıştı, orada da ilginç bir hikaye var. Werder Bremen'e gitti, Bundesliga'da şampiyonluk kazandı. Bizden sonra yine ayaklandı ve kariyerini sadece sağ bek oynayarak devam ettirdi.

Neredeyse bütün pozisyonlarda oynayabilmesinden anlayacağınız gibi oyun bilgisi ve teknik becerisi yüksek, hareketli, mücadeleci ve klas da bir futbolcuydu. Kendisi için ısrarla sağ bek denilse de, Galatasaray günleri adına buna katılmam. Benim için asıl olarak merkez orta sahaydı. Çok büyük futbolcu tabii, fiyat / fayda noktasının zirve isimlerinden biri. Galatasaray'a geldiğinde tanıyan yoktu, sonrasında ise tüm Dünya adını ezberledi.

8 yorum:

  1. Bir de şuna değinmek isterim. Daha iyi penaltıcı geldi mi? Müthiş soğukkanlı bir isimdi. Bu takıma gelmiş geçmiş en iyi duran top ustaları veya daha da özelleştirerek penaltıcılarını konuşabiliriz. Sanıldığı kadar basit iş değildir. Ümit Davala da en iyilerinden biriydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın. Daha iyi penaltıcılar da vardır ama Davala'nın bu özelliği mükemmeldi. En kader anlarında. Yazıda değinmem gerekirdi, atlamışım. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. Diyarbakırspor da izlemiştim ilk. Play off lardaydi. Bu çocuğu alsalar keşke demiştim hatta. Aldılar. Iyi ki de almışlar uzun yıllar izleme imkanımız oldu. Iyiydi pek çok ozellligi ile. Antrenör olarak pek olmamış gibi dursa da henüz umarım o da olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antrenör kısmında umudum yok, onun da bu konuda ilerleme gibi bir çabası yok bence. Hoca geldikçe dönüyor, hoca gidince çalışmıyor bile.

      Sil
  3. Çok yönlü oyuncuların en büyük sorunu birçok mevkide oynayıp hiçbirinde mevkinin en iyisi olamamalari olmuştur hep ama Ümit Davala tam tersi oynadığı her mevkide ihtiyacı tam olarak karşılıyor harika iş çıkarıyordu.

    YanıtlaSil
  4. Bir de şu var kritik anlarda sorumluluk alıp penaltı kullanır ve hep de atardı

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir