10 Mayıs 2020 Pazar

Yıldıray Baştürk ve Hasan Şaş'ı bu sıralamaya sokmayı başarmıştık


2002 yılının Ballon d’Or sıralaması. Yıldıray Baştürk ve Hasan Şaş gibi 2 Türk futbolcusunu bu sıralamaya sokmayı başardık. Bunun da 2. bir örneği var mı ya da ne zamandı hatırlamıyorum bile. Türk futbolu açısından başarılı bir dönemdi. Özellikle de 2002 Dünya Kupası'nda 3. olarak tüm ilgiyi üzerimize çekmiştik. Hasan Şaş'ın bu turnuvada dikkat çektiğini söyleyebilirim. Onun adına 2000 / 2001, 2001 / 2002 sezonları muhteşem geçmişti. Kariyerindeki en iyi 2 yıl da diyebiliriz.

Yıldıray Baştürk de o dönem Bayern Leverkusen'le müthiş işler yapmış, Bundesliga'nın en iyi 10 numaralarından biri olmuştu. Türk futbolunun onun da gerçek anlamda hakkını verebildiğini düşünmüyorum. Bugünlerde Hakan Çalhanoğlu gibi isimlere nasıl yaklaştığımızı düşünün. Yıldıray Baştürk'e de o dönem böyle bakıldı gibi. 2002 Dünya Kupası'nda her maç istisnasız şekilde oyundan alındığını hatırlarım. Nedenini bilmiyorum bile.

Türk Milli Takım'ı için büyük bir kazanımdı. Alt yaşlardan bu yana Türk Milli Takım formasını giydi. Oysa o dönem rahatlıkla Alman Milli Takım'ının da 10 numarası olabilirdi. Bazı gurbetçiler bu olaya "dava" gibi bakıyor ve milli duyguları ön plana çıkıyor. Yıldıray Baştürk, Nuri Şahin, Hamit Altıntop ve Hakan Çalhanoğlu gibi isimler böyle. Bize de böylesi gerekiyor aslında. Ne yazık ki bu isimlerin gerçek anlamda hakkını veremiyoruz. 

2002 Şampiyonlar Ligi Final'ini de Real Madrid - Bayern Leverkusen oynamış, o maçta Yıldıray Baştürk bir ilke imza atmıştı. Finalde forma giyen ilk Türk futbolcudur. Leverkusen sonrası istikrarı oldukça sarsıldı ama o 2001 - 2004 arası döneme de damgasını vurmuştu. Uzun bir süre Türk futbolu adına da transfer gündemi oluşturdu. Kaç kere getiriyorduk, o haberleri okuduk. Gelsin de isterdim, farkı büyük olurdu.

Hasan Şaş'ı daha detaylı konuşuruz. Onun adına asıl muhabbet 2002 Dünya Kupası sonrası. Bu listede yer alması onun zirvesiydi. 2002 - 2003 sezonu da Galatasaray'la sözleşmesi bitiyordu. Bunun bitmesini bekledi ve serbest bir şekilde hareket edip, istediği takıma imza atmak hayaliydi. Sezon bitti ve tüm Avrupa'yı dolaştı. 2002 - 2003 sezonu onun adına kötü geçmişti. Sonra da piyasası bir anda öldü ve Galatasaray'la yeni sözleşme imzalamıştı. 

4 yorum:

  1. Hakan deyince haklisiniz. Adam Milan’da gecen sezon SL icin takimi Piatekle sirtladi ama olmadi. Bu sezon zaten takim kotu ama o devam ediyor. Ve Milani izleyenler bilir Ibrahimovic onu bi misal Lavezzi gibi kullaniyor geldiginden beri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir türlü hakkı verilmiyor. Oysa çok yararlı bir futbolcu. Yeter ki doğru yerde kullan. Bu sorunu birçok isim yaşadı ve fayda sağlayamadık.

      Sil
  2. Yıldıray Alman milli takımıni seçse Mesut Özil'den çok daha büyük futbolcu olurdu.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir