9 Haziran 2020 Salı

Kısa sürmüş gibi dursa da, başka herhangi bir Türk teknik direktör bu seviyeye gelemedi



Fatih Terim'i farklı kılan noktalardan biri de Fiorentina ve Milan kariyerleri. Kısa sürmüş gibi dursa da, başka herhangi bir Türk teknik direktör bu seviyeye gelemedi. Kısa vadede gelebileceğini de pek düşünmüyorum. İtalya'da da farkını ortaya koyan ve saygı uyandıran bir teknik direktör oldu. Fiorentina'yı da geçeyim hadi, Milan taraftarı dahi kendisini "imparator" diye hatırlıyor. Fiorentina'da yaptıkları zaten fazlasıyla iyiydi, üstelik yönetim anlamında işinin olabildiğince zorlaştırılmasına rağmen.

Avrupa kariyerinin daha uzun sürmesini isterdim. Buna da Galatasaray sevgisi engel oldu. Kariyerine rahatlıkla Avrupa'da, üstelik iddialı takımlarda devam edebilirdi. O ise ilk çağrıda göreve geldi. Galatasaray'daki 2. döneminin iyi geçmemesi ve peşinde Türk Milli Takım'a geçişiyle de Avrupa defteri kapandı gibi oldu. Sonrasında Galatasaray ve Milli Takım arasında giden gelen bir kariyer izledik. Yine başarılarla dolu.

Herkesin bildiği, tanıdığı, uluslararası saygı uyandıran bir teknik adam. Dinamo Kiev sportif direktörünün de söylemi bir anlamda hoşuma gitti. Erol Bulut'un göreve getirileceği soruları üzerine; 

"Benim tanıdığım tek Türk Teknik Direktör Fatih Terim. Fatih Terim'i Galatasaray'daki başarılarından, UEFA Kupası'ndan, Milan'dan ve Fiorentina'dan biliyorum."

Türk teknik adamların Avrupa'ya açılmasını isterim. Potansiyel vaat eden, olabilecek teknik adamlar da var. Okan Buruk'u ilk sıraya yazıyorum mesela, ilerleyen yıllarda bu noktalarda görebiliriz. O da kendini bu yönde geliştiriyor. Erol Bulut da ilerleyen yıllarda bu noktalara gelir umarım, Okan Buruk'un Galatasaray geçmişi var diye kayırım yapmıyorum. Maalesef teknik adamlarımız yerel kalıyor ve Avrupa'yı zorlamıyorlar.

Fatih Hoca bir kapı açmıştı oysa. Gerçi sonrasında o kapıyı kendisi de zorlamadı ama doğru bir yoldu o. Çok uzun yıllar geçti, 2. bir teknik adamı yanına yazamadık. İran, Güney Kore ya da Katar gibi ülkelerde çalışmak dışa açılmak değil. Dinamo Kiev iyi bir adres mesela, Erol Bulut keşke oraya gidebilse. Tabii bu açıklamadan sonra böyle bir düşüncede olmadıklarını görüyoruz. Bu vesileyle Fatih Hoca'yı tekrar anmış olduk.

2 yorum:

  1. Teknik direktör futbolcuya benzemez. O büyük egoları İtalya'nın göbeğinde Türk ve Müslüman bir hocaya teslim etmeye ikna etmek için çok büyük bir hoca olmak gerekiyordu o dönem.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir