23 Temmuz 2020 Perşembe

Galatasaray'da izlediğim en iyi sağ beklerden, hatta yabancı olarak en iyisi


Mariano ve Eboue. Galatasaray'ın son yıllarda gördüğü en iyi 2 sağ bek. Genele ve yıllara vurunca başka da isimler yazarız tabii. Ümit Davala'sı, Capone'si de bu listeye girer. Tabii onlar biraz daha joker isimler. Bambaşka pozisyonlarda da oynadılar. Eboue'yi de ilk etapta sol açıkta oynatmak gibi bir işe girişsek de, sağ beke geçtiğinde istikrarını gösterip, bana göre 2 sezonluk net katkı verdi. Lokomotif gibiydi, güçlü yapı içinde farkını ortaya koydu.

Mariano ise daha farklı. "Kalite" noktasında belki de bu forma altında izlediğimiz en iyi sağ bek. Pas kalitesi, tekniği, oyun görüşü muazzam seviyede. An geldiğinde de farkını ortaya koydu. 2 şampiyonlukta da pay sahibi. 2. sezonu istikrarı biraz sallanmış olsa da, Linnes'le birlikte o rotasyonu iyi sağlıyorduk. Yaş ilerliyor, hız düşüşü doğal. Bunu da tekniğiyle kapatıyordu. Boş ortasını ya da koşusunu göremezsiniz.

Mariano'yu eleştirdiğimiz nokta sezonun ilk yarısıydı. Yaşlı ve temposuz yapıda doğal olarak sırıttı. Ocak ayında ayrılır derken, temposuz yapının değişimini bekliyoruz. Bu yönde hamleler geldi, bazı isimler değişti ve ön taraf hareket kazandı. Böyle olunca da Mariano'nun toparlanmasını izledik. Ligin 2. yarısı ve pandemi süreci arasında müthiş oynuyordu. Pandemi sonrası ise "şu iyi durumda" diyeceğimiz kimse olmadığı için yorum yapamam.

Böyle anlarda son dönemi değil de, daha geneli yorumlamak lazım. Mariano'nun 3 sezonu üzerinden konuşmak gerekiyor. Müthiş bir katkı aldık. Yabancı tarafından bakınca da Galatasaray'da izlediğim en iyi sağ bekti. Çok daha güçlü bir yapıda bambaşka şeyler de konuşabilirdik. 2011 - 2012 sezonu içine Mariano'yu ekleyin mesela, ortaya ne çıkardı? Mariano'yu tekniği ve oyun aklı tarafında fazlasıyla ayırıyorum.

Omar Elabdellaoui'yi transfer ettiğimiz yazılıyor. Mariano gibi teknik bir sağ bekten, biraz daha tempolu oynayan bir isme döneceğiz. Linnes'den alamadığımızı alma yolundayız diyeyim. Takım yapısını görmek lazım. Geriden Mariano gibi oyun kurabilen bir ismin olmayacak. Bu da oyun kurulumu konusunda orta sahayı işaret eder, oluşacak yapıyı görmek gerekiyor. Umarım Mariano'yu aramayız.

2 yorum:

  1. Onun oyun aklına uyum sağlayacak ve tempo yönündeki eksiğini giderecem isimlerle oynadığında hep çok iyi oldu. Son senesi takımla birlikte düşüş oldu çok takılmamak lazım. Haricinde istenileni verdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genele bakınca izlediğim en iyi sağ beklerden biri.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir