17 Temmuz 2020 Cuma

Yerli kaleci konusu da bir bakıma kanayan yaram diyebilirim


GSCimbom Twitter hesabının, son 25 yıldaki Galatasaray'ın kalesini koruyan yerli kaleciler paylaşımı. Nostalji olunca akan sular duruyor ve direkt olarak ilgimi çekiyor. Yerli kaleci konusu da bir bakıma kanayan yaram diyebilirim. Çocukluk dönemimdeki "kaleci travmamı" yazdım ya. O travmaya sebep birçok kaleciyi şu paylaşımda görebilirsiniz. Çocukluğumda bir dönem "Galatasaray'ın kalesine gelen her top gol olacak" hissiyatım vardı. 

Ona sebep de Hayrettin Demirbaş, Nezihi Boloğlu ve Mehmet Duymazer gibi kaleciler. Hayrettin Demirbaş ne kadar büyük bir kaleci olsa da, son dönemlerine yetiştim. Son dönemlerinde de felaket goller yiyordu. Mehmet Duymazer'in ise bir tek maçını hatırlarım, o da bir kalecinin yapabileceği hatalar anlamında zirve günüydü. Nezihi Boloğlu'nu ise konuşmaya dahi gerek yok, Prag serisini unutmadım.

Şu kaleciler arasında en çok hakkı yenen isim Mehmet Bölükbaşı'dır. Galatasaray'a alt liglerden gelmişti ve kendisiyle kazandığımız 1 şampiyonluk var. Genellikle 5 gol yediği Chelsea maçıyla hatırlanır. Oysa gayet iyi kaleciydi. Bu son 25 yılda kalecimizi koruyan en iyi yerli oydu dahi diyebilirim. Taffarel gelince yedeğe çekilmişti. Malum 5 gollük maçtan sonra da 3. kaleciliğe düşmüştü. 

Yine de genel tabloya bakınca, Galatasaray'ın yerli kaleci kültürü yok. Ne kadar iyi yerli gelirse gelsin, tutmuyor. Belki de biz sabırsızız, bilemiyorum. Ufuk Ceylan mesela, U21'de Onur Recep Kıvrak onun yedeğiydi. Bir de her ikisinin kariyerlerinin geldiği noktayı düşünün. Cenk Gönen ve Sinan Bolat gibi isimler de Milli kalecidir, Şampiyonlar Ligi'ne kadar görmüş isimler. Tutmadılar yine de. Muslera'nın olmadığı her maç sorun yaşadık.

Aykut Erçetin'i severim bu listede. 2. kaleciliğin tanımıydı. Yıllarca kaldı ve ne zaman şans bulsa elinden geleni yaptı. Kaç maç oynamadığının önemi yok, sahada olduğunda iyi iş çıkardı. Onunla şampiyonluk da kazandık, kupalar da gördük. Bu tarz bir 2. kaleci bugün yok işte. En iyileri gelse dahi tutunamıyorlar. Okan Kocuk da buna dahil olmak üzere. Yine iddialı bir isim ama öyle şanssız zamanda şans buldu ki. Resmen kırılma noktası.

Olaya "altyapı" tarafından bakarsak da Kerem İnan'ı tek geçiyorum. Gayet yetenekli bir kaleciydi. O da 2. kalecilik işini iyi götürüyordu ama 1. kaleci olmak adına Galatasaray'dan ayrıldı. Kariyeri beklediği ölçüde yükselmese de, şu davranışı dahi takdirlik. İstese 15 yıl bu takımın formasını giyer, 2. - 3. kalecilik arasında gider gelirdi. Oynamak istedi ve oynadı da. Fena da olmayan bir Anadolu kariyeri var diyebiliriz. Ondan bu yana da altyapıdan iyi bir kaleci gelmedi.

16 yorum:

  1. "Çocukluğumda bir dönem 'Galatasaray'ın kalesine gelen her top gol olacak' hissiyatım vardı." ya eklemek istiyorum. Hele ki Fenerbahçe derbisi ise ve topun başında Alex varsa... Muslera bize Allah tarafından verilmiş bir nimet gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bahsettiğim yıllar 95 öncesi yalnız :)

      Sil
    2. Neyse ben o zamanları hatırlamıyorum :)

      Sil
  2. Içlerinde en iyi kaleci Nezihi'ydi. Gençlerbirliğinde harika bir sezon geçirmişti Aydina çok istedik alamadık Galatasaraya gitti. S.Prag maçları altı üstü 2 maç ve Pavel Nedved derim.

    Mehmet Bölükbaşı kötü kaleciydi 2.ligde bile as kaleci olamadı. Ufuk Sinan Nezihi Okan birazda Volkan Kilimci nin belli bir seviyesi vardı. Ama bir şanssızlık var kesin.

    Adanaspor küme düştü ve Irfan Can Egribayat alınıp oynayabileceği bir takıma kiralanmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog tarihinin en skandal 5 yorumu içine bu da eklenmiş oldu.

      Sil
  3. Sanki görev tanımı yapılmış gibi. Efsane savunmacılar Terim, Bülent Korkmaz, Cüneyt Tanman, Ozan Kabak bizden, efsane kaleciler ise hep Fenerden çıkmış. Engin İpekoğlu, Rüştü Reçber, Volkan Demirel ardından Altay Bayındır, pusuda şans bekleyen Berke Özer. Bu arada Volkan’ın kulislerini aşamayan Volkan Babacan ve Mert Günok, GB’de olmadı ama milli takımın son 4 yılki eldivenleri. Biz ne kadar kaleci fukarasıysak onlar o kadar zengin. Umarım bu döngüyü kıracak yeni bir Turgay Şeren buluruz.
    Bu arada geçmişe yolculuk yapmamı sağladığınız için sana veGSCimbom hesabına teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana değil de, GsCimbom paylaşım için teşekkürü hak ediyor. Zamanında benim de çalıştığım bir platformdu.

      Sil
    2. Evet fenerbahçe bu konuda çok şanslı yada doğru seçim , yatırım yaptılarda diyebiliriz ve bursasporu'da katabiliriz buna. Şöyle bir sıkıntı da var aslında. İyi bir kaleci seçimi kadar iyi bir kaleci antrenörü de önemlidir bu malumun ilanıdır işte sorunda burda son yıllarda eser özaltındere sonra taffarel gibi bir efsane buradaydı buna rağmen belki birinci kalecilerimiz iyi bir yerdeyken ikinci kaleciler arasında bu büyük kalite , kapasite farkı nasıl oluştu bu tercihlerde bu büyük kaleciler nasıl yanıldı ve yanılgıda ısrar ettiler biliyorum mesela taffarel aykut u ısrarla yeniden istedi yeni bir arayış yerine kolayını tercih etti sonuç malum.. şu anki fadıl hoca lay lay lom değil işini iyi yapan birisi yolu açık olsun..

      Sil
    3. dawkins

      volkan demirelin iyi kaleci olduğunu düşünmüyorum,refleksleri zayıf hantal bir kaleci,3-4 iyi maçı vardır izlediğim,uzaktan gelen şutları seyreder,basit hatalar yapar,ve ayağı kötüden beterdir,malum bir penaltı atışı vardır volkanın :)
      türkiyede overretad oyuncu grubuna girer
      fenerbahçe volkanın basit hataları ile en az 2-3 şampiyonluk kaybetmiştir,
      banko ilk 11 oynadığı 11 sezonda 2 şampiyonluğu var,

      Sil
    4. Volkan Demirel iyi kaleci değildi, mükemmel kaleciydi. İşin biraz daha fanatizmine kaysa da, en yetenekli yerli kalecilerden biridir.

      Sil
  4. yerli kaleci büyük avantaj. okan a güveniyordum ama çok ürkek. as kaleci olamaz. yetenekli ama ürkek.

    volkan babacan iyi olur. umarım gelir. fbli ama ne yapalım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşacak işte, oynaya oynaya o tecrübeyi alacak.

      Sil
  5. Aykut Erçetin Mondragon'un arkasında hep güven verirdi. Ben Okan Koçuk'un da iyi olduğunu düşünüyorum. Günümüzde sosyal medya sayesinde oluşan "ağzı olan konuşuyor" konseptine kurban gidiyor ne yazik ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aykut Erçetin herkesin arkasında o güveni veriyordu aslında.

      Sil
  6. listede bırak yerli olmasını kaleci olmayan kalecide var,eray işcan

    bu arada cengiz dülgeroğlunun orginal ismi pierre esser diye hatırlıyorum,gurbetçi oyuncu idi,

    okan koçuk bence güvenebileceğin ve yıllarca yedekte tutabileceğin bir kaleci olabilir
    kalecilik olayında kesinlikle yedek as ayrımı yapmak gerekiyor,mental açıdanda güçlü olması gerekiyor haliyle yedek kalecinin

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir