23 Eylül 2020 Çarşamba

Biraz da bu yüzden sol tarafa hızlı bir kanat profili bakılmamalı


Başakşehir maçındaki pas bağlantıları bu şekilde. Öncelikle söylenecek şey, takım bağlantılarının birbirinden uzak ve kopuk olmaması. Geçen sezonki kötü gidişat içinde o kopuklukları görüyorduk. Seri üzerinden oluşturulmaya çalışılsa da, oluşamayan bir yapıydı. Sorun da Seri değil, etrafındaki isimler. Formsuzluklar, sakatlıklar, kötü gidiş sonrası içine girilen ruh hali gibi etkenler var. İşleyen bir düzenden bahsedemiyorduk.

Şimdi ise öyle değil. Takım birbirine olabildiğince yakın ve çok hızlı paslaşılıyor. Topa sahip olma, amansız pas oyunu gibi bir düşünce yok. Başakşehir karşısında da topla oynama oranımız yüzde 43'dü ama gol beklentisi olarak daha öndeydik. Olabildiğince direkt ve hızlı bir futbol bu. Orta saha ve bek tercihleri de bu yönde. Haliyle de geçtiğimiz sezon eleştirilen bazı isimler, bu yeni oyunun yıldızları olmaya aday.

Geçmiş yıllarda, Mariano / Feghouli / Belhanda'lı sağ kanat üçgeni en önemli noktalarımızdan biriydi. Bu sezon da Omar'ı dahil edip, o hattı yine koruyoruz. Özellikle de Belhanda ve Omar arasındaki pas bağlantısı çok yüksek. Solda ise Arda / Saracchi / Emre Kılınç'lı bir sol kanat üçgeni var. Eskiden sol açık gibi hızlı bir isim kullanılır, Nagatomo da onun savunma açığını kapatırdı. Oyun da sağ kanata fazlasıyla yıkılırdı. Şu an daha dengeli ve iyi.

Biraz da bu yüzden sol tarafa hızlı bir kanat profili bakılmamalı. Alternatif anlamda o tarz isimler var zaten. İlk 11 için ise, bu oyun sol ve sağ önde biraz daha kanat oyun kurucu profili istiyor. Arda ve Feghouli biraz daha serbest oynayıp, beklerin alanını açıyorlar. Orta saha da dikine oynuyor, bekler de ısrarla hücum bindirmesi yapıyor. Kanat transferi ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Doğru profil bu gibi geliyor bana.

Taylan Antalyalı'nın da Seri rolünde bu işi iyi yapabilmesi çok değerli. Savunma aksiyonu zaten değerli. Hareketliliği ve mücadele gücü oldukça işe yarayıp, onu Seri'nin önüne koyabiliyor. Seri'den bu hareketliliği ya da mücadele gücünü göremezsiniz. Seri, daha çok top dağıtımı ve oyun kurulumunda iyi. Taylan Antalyalı ise belki o seviyede değil ama, en azından sırıtmadan, işini iyi yapıyor diyelim. Savunma / hücum dengesi diye düşününce de, oyun tarzı daha değerli.

7 yorum:

  1. Bence ana plana değil de, alternatif plan için hızlı bir kanat gerekiyor. Mesela Basaksehir maçında ikinci yarida böyle bir oyuncu olsaydı, maçı koparmamiz daha kolay olurdu. Keşke Kerem veya Ali Yavuz'u o role koyabilsek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun için de elinde iyi isimler var. Kerem Aktürkoğlu, Ali Yavuz Kol gibi isimlere güvenmeliyiz.

      Sil
  2. Hizli kanat sol icin degil sag kanat icin gerekebilir; sol kanatta Arda gibi hucumda pas istasyonu olabilecek, iceriye kat eden ters ayakli bir oyuncuyla oynamak bize avantaj sagliyor. Emre Akbaba daha farkli bir oyuncu olsa da o da orada etkili olabilir. Sag kanatta ise defansin arkasina kosulari olan, dripling yapabilen ve golu dusunen bir sprinter bir oyuncu Belhandanin ve Falcao/Diagnenin etkinligini artirabilir. Despodov, Ivanov gibi isimler bizimle aniliyor, olursa ciddi katki saglayabilirler.Tabii Kerem de orasi icin iyi bir alternatif olabilir, ya da insallah olur. Orta sahaya Asamoah, Stefan Johansen gibi cok yonlu bir oyuncu alarak transferi kapatabiliriz ve sayisal eksikligimizi cok yonlu oyuncularla giderebiliriz.

    YanıtlaSil
  3. ali yavuz, kerem bence o rolde kullanılabilirler
    kanat/forvet hızlı driplingci gençler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de. Elde gençler var, onlar bu rolde kullanılabilir.

      Sil
  4. 5 değişiklik hakkı olmasi da bizim lehimize degistirdigimiz oyuncularla da birebir aynı oyunu devam ettirebiliyoruz bu sayede.

    Arda - Babel
    Falcao - Diagne değişiklikleri ile tempo düşmüyor fakat aynı doğru oyun devam ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Kulübe zengin ve direkt etki edebilecek isimler. Oyunu değiştirmek istediğinde de değiştirebilirsin. O yönde de isimler var.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir