14 Eylül 2020 Pazartesi

Bu sezonun ana felsefesi bu "dikine futbol" olacaktır


Hazırlık maçlarında, çok farklı formasyonlar kullanıldı. 4-4-2 de denendi, 3-5-2 de. 4-3-3'e de döndük, 4-1-4-1 gibi de oynadık. Sezon içinde de çok farklı formasyonlarda oynayan bir Galatasaray izleyecek gibiyiz. Formasyonları rakibe göre değişebilen ama felsefesi aynı olacak bir takım. Geçmiş sezonlarda "amansız pas" düşüncesi bizi çok fazla yükseltmedi. Geçen sezonun 2. yarısının başında biraz daha dikine bir futbol oynamaya başlamıştık. Bu sezonun da ana felsefesi bu dikine futbol olacaktır.

"Biz 600'un üstünde pas yapan bir takımız ama bugün 450'lerde kaldı. Direkt hücuma çıkan bir görüntü çizdik, bu da bizi mutlu etti. 30 küsür defa ceza sahasına girmişiz, çok pozisyon bulmuşuz."

Hocanın açıklaması da bu yönde. Geçtiğimiz sezonlarda ana düşünce pas ve topun bizde kalmasıydı. Bu sezon ise biraz daha dikine futbol olacak. 6 numarada Donk'un değil de Taylan Antalyalı'nın kullanılması da bundan, Emre Kılınç'ın merkeze çekilmesi de. 3 orta saha da dikine oynayabilen, topla çıkabilen isimlerdi. Oldukça hareketliler ve oyun hızlandıkça etkileri büyüdü. Kanatlar biraz daha "oyun kurucu" rolündeydi ama arkasındaki beklerin hücum karakteri yüksekti.

Bu da hız getirdi. Basit oynadık, çok fazla pas hatası yapmadık ve rakibe "kontra" imkanı verildiğinde de geri koşmasını bildik. Taylan Antalyalı ve Belhanda'nın oyunun 2 yönündeki çabasını çok beğendim. Doğru yer tuttular ve kontra imkanı vermediler. 2. yarıda Omar da bu yönde ciddi katkı verdi. Top kaptırıldığında, pres görüyoruz ve o topu da hızlıca kalabildik. Fatih Hoca'nın geçmiş yıllardaki felsefesi de buydu. Özlemişiz diyelim.

Transferde düşünülen isimlerin de karakteri bu olacaktır. Belhanda giderse, yerine gelecek ismin de bu yönde olmasını beklerim. Tabii "tabela" özelliği de aranır, 4-1-4-1 içinde gol yükünü çekebilecek, forvetine daha yakın bir 10 numara da görebiliriz. Taylan Antalyalı yerine de mutlaka daha sert ve fizikli 6 numara isteniyordur. Takımın boyunu uzatmak mühim, özellikle duran top savunması ve havadan karşılanacak toplar adına.

Emre Kılınç'ın ise merkezde iyi katkı vermesi sürpriz oldu. Taylan Antalyalı'nın 6 numara denendiğini bir süredir biliyorduk ve gelişim gösteriyordu. Emre Kılınç da, ortada verdiği katkıyla, o pozisyonlar adına alternatif olarak kendini yazdırdı. Ömer Bayram gibi alternatifleri de sayarsak, orta saha için elimizde iyi bir mevcut var. İlk 11'in istediği kalite adına transfer gerekecek, o da şu an bir 6 numara. Belhanda giderse de, yerine düşünülecek bir 10 özellikli 8 numara.

9 yorum:

  1. Oynanan oyun bana Emre Çolak ve Engin Baytar'lı sezonu hatırlattı nedense.

    YanıtlaSil
  2. Olması gereken de bu zaten geçen sezonun ilk yarısı gereksiz pas oyunu yüzünden çöpe gitmişti. Bu arada hocanın açıklamalarından şunu anladım ki kendisini tamamen saha içine vermiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amansız pas düşüncesi için bile, hareketlilik o kadar önemli ki. Orada kadro mühendisliği hataydı.

      Sil
  3. Beni en cok mutlu eden sey ligin en yasli teknik direktøru olmasina ragmen en yenilikci ve modern dusunen hoca olmasi. Genc hocalar dedigimiz Sergen ve Okan kendilerinden gucsuz takimlara Necip-Atiba ve Mahmut-Topal ile, Erol Bulut Tolga-Gustavo'yla maca cikiyor.
    Gaziantep kucumsenecek takim degil. Hizli gecisleriyle bircok takimi zorladilar gecen sene. Hoca yine korkusuzca karar aldi ve kesici 6 numara Donk yerine oyunkurucu 6 Taylan'i oynatmasi bizim en buyuk artimizin hocanin kendisi oldugnu yine gøsterdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O denli bir savunma düşüncesine bu ligde ihtiyaç yok. Kadromuz riskli dursa da, taşlar yerindeydi.

      Sil
  4. 6 numara geldiği an tüm taşlar tam anlamıyla yerine oturur.

    YanıtlaSil
  5. Oyunumuzda Gaziantep'in açık oyununun da etkisi çok oldu bence klasik kapanan takımlara karşı da bir görmek lazım bu oyunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine büyük sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir