30 Ekim 2020 Cuma

Mehmet Topal, ligimizin gördüğü en büyük profesyonellerden biri


Mehmet Topal, ligimizin gördüğü en büyük profesyonellerden biri. Yaş 34 olsa da, hala ligin en iyi 6 numaralarından. Başakşehir formasıyla Şampiyonlar Ligi sahnesinde ve ciddi katkı vermeye devam ediyor. Fenerbahçe'den ayrılırken "bitti mi, bitiyor mu" diye baksak da, bitmediğini gösterdi. Bu da çalışmanın ve profesyonelliğin getirisi. 2000'ler, 2010'lar ve 2020 döneminde Şampiyonlar Ligi sahnesinde yer almış ilk Türk futbolcu.

Galatasaray'a geldiği dönemi hatırlayın. Çanakkale Dardanelspor'dan gelmişti ve henüz 20 yaşındaydı. O dönem "Inamoto'nun bonusu" diye görülse de, ayağının tozuyla Şampiyonlar Ligi'nde Liverpool deplasmanına çıkmıştı. Sonrasında "potansiyelin" farkına vardık diyelim. 2. Gerets döneminin son zamanına doğru formayı yeniden almış, Feldkamp zamanında ise Linderoth sakatlığı sonrası, ilk 11'in değişmezlerinden olmuştu.

O performans da kendisini Euro 2008'e taşıdı. Skibbe dönemine gelince, artık pozisyonunun en iyi yerli futbolcularından biriydi. Rijkaard'ın ilk sezonunda da bu durum değişmedi. O performans da kendisini Valencia'ya taşımıştı. 1 milyon avro'ya geldiği Galatasaray'a, 5.5 milyon avro kazandırdı. Valencia'da günler beklediği gibi geçmese de, Şampiyonlar Ligi sahnesinde yer aldı. Sadece 2 sezon kaldı ve daha uzun kalabilirdi. Kalması da gerekiyordu.

Fenerbahçe dönemi benim için zirvesidir. Fenerbahçe'ye imza attığında hiçbir Galatasaraylı "neden" diye sormadı. Profesyonel çünkü, kötü anmaya gerek yok. Fenerbahçe günlerinde hiç Şampiyonlar Ligi sahnesine çıkamaması ayrı bir konu. Birçok futbolcuyla aynı kaderi paylaştı. Yine de Fenerbahçe performansı onun için zirvedir. Çünkü en iyi yerlilerden birine dönüştü, Milli Takım'ın olmazsa olmazı oldu. Yabancı kontenjanlarını düşününce, Mehmet Topal, Gökhan Gönül, Caner Erkin ve Volkan Demirel gibi yerlilere sahip olmak büyük kolaylıktı.

Son olarak Başakşehir. Orada da ayağının tozuyla kazandığı bir lig şampiyonluğu var. Şimdi de Şampiyonlar Ligi sahnesi. Çok konuşmaz ve işini yapar. Büyük profesyoneldir. Bir dönem "stopere evrilir mi" diye düşünsem de, 6 numarada henüz bitmiş değil. Yaş ilerliyor ve hız düşüyor. Stopere geçiş de kariyer uzatması anlamına gelebilir diye bakıyordum. Oynayamadığı bir pozisyon da değil. Helal olsun, ne diyelim.

2 yorum:

  1. Lige geri döneceği dönemde bizde aynı mevkide Melo oynuyordu. Onun ardında yedek kalmak istemedi ve fener de daha çok istedi sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orası öyle ama Melo'yu 1 tık öne de atabilirdik. Mutlak ihtiyaç değildi zaten.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir