30 Kasım 2020 Pazartesi

Genel tabloda olabildiğince başarılı ve mevcut takıma değer katan da kendisi


Galatasaray'ın kadrosu vasat değil. Belli noktalarda alternatif sorunu yaşasa da iyi bir kadro. "İyiden" kasıt da Fatih Hoca'nın varlığı. Elbette hocayı düşünerek kadroyu yorumlayacağız, takımın başında x hoca yok. Fatih Hoca bu kadroya değer katıyor ve yeni isimler kazanıyor. Her şey transfer değil, bazen içeri döneceksin. Geçen sezon kağıt üzerinde müthiş bir kadro vardı da ne oynadık? Etiket oynamıyor futbolu, sıyrılmamız gereken de bu.

Şöyle düşünün. Geçen sezonun yaz transfer döneminin son günü Lemina, Andone ve Falcao gibi isimler geldi. O isimler arasına bir de Taylan Antalyalı'yı yazalım ve bugüne bakalım. O gün, bu tarz etiketli isimler arasında anmadığımız bu adam, bugünün kahramanı. Şu an Taylan Antalyalı gibi bir ismi kolay kolay alabilir misin? Sezon başında Okay Yokuşlu gelse şu katkıyı alabilir miydin ya da. 6 numarasız sezona girdin diye düşünürken, parayla alamayacağın bir ismi kendi içinden çıkardın.

Mert Hakan Yandaş'ı istedik ve elimizden kaçırdık. Keşke alsaydık, o ayrı konu. Alamadık da dünyanın sonu mu geldi? Emre Kılınç'ı oraya çektik ve gerçek potansiyelinin orta sahada olduğunu gördük. Kazanım işte, belki yeni bir transferi hiç tahmin etmediğin bir pozisyonda kullansan da, buna da içeriden kazanım gözüyle bakarım. Bu futbolcuyu, farklı bir pozisyonda kazanmak vasatlık değil yani. Yine söylüyorum, her şey transfer değil.

Gerets ve Feldkamp'ın 2. döneminde gelen şampiyonluklardaki kadrolara bakın. Fenerbahçe'nin elinde Alex, Appiah, Lugano, Luciano, Anelka, Aurelio, Kezman gibi sayısız isim varken (her 2 dönemi bir arada düşündüm) sen şampiyon oldun. Saidou tek başınaydı o gün, alternatifi başka bir devşirme Volkan Arslan'dı. Şampiyon oldun işte, etiket değil, sahada olanlar oynadı futbolu. Bugün de öyle, sahada olanlar oynuyor.

250 tane transfer yapıp, kadroyu olabildiğince doldurmak ve yaşlandırmak mı alternatifli kadro kurmak ya da doğru kadro mühendisliği? Tek atımlık bir kadro mu kurulsun bu uğurda? O günü kurtarmalarla günü kurtardık da ne oldu? Geçen sezon etiketi de yükselttik, futbol mu oynadık? Bu sezon Fatih Hoca'nın büyük iş başardığını düşünüyorum. Özüne dönüş en azından. Bazı maçlar saha içini eleştirsek de, genel tabloda olabildiğince başarılı ve mevcut takıma değer katan da kendisi.

8 yorum:

  1. Eldeki oyuncular kalitesiz oyuncular değil. Sekidika hariç gerisi gayet iyi oyuncular. Burda doğru bir oyun ve puzzle'in parçalarınin birbirine uyması önemli olan. Onu da yavaş yavaş başarıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sekidika da kazanılabilir bence, boş isim değil.

      Sil
  2. Ön libero, stoper, santrafor açısından takımın problemi devam ediyor.
    Taylan'dan başka direk 6 numara oynayabilecek kimse yok. Belki Donk olabilir ama o da Taylan'ın yaptığı presi, baskıyı bu yaşında yapabilir mi emin değilim. Orada oynayan oyuncunun sahaya enerji koyması lazım.
    Stoper de eksik. Marcao ve Lyundama sürekli sakatlık riski olan oyuncular. Bunları geçen sene bolca yaşadık. Hatta önceki sene de yaşadık. Bütün bunlara rağmen sezona yine stoper almadan girdik.
    Golcü ise başlı başına problem. Gomis'in manasızca gönderilmesinin ardından 3. sezona girdik, kaç oyuncu transfer ettiğimizi, kimlere ne paralar maaşlar ve bonservisler ödediğimizi kağıda döktüğümüzde ekonomik olarak yaşadığımız sıkıntı gözler önüne serilir sanırım. Benim hesabıma göre 50 milyon €'nun üstünde bir para harcandı. Belki de geçmiştir. Ama hala işte bu bizim golcümüz diyebileceğimiz biri yok!
    bu 3 pozisyona bence transfer gerekli.
    Devre arasında Falcao'nun gitme kalma/oynama/oynamama sakatlık vs durumuna göre belki golcü işini de sezon sonuna bırakabiliriz ama umarım stoper ve ön libero almadan devre arası transfer sezonunu kapatmayız.
    Bunların yanında yine sol bek problemi de devam ediyor. Orda da yine Falcao gibi nerede/nasıl/neden sakatlandığı belli olmayan bir arkadaş var. Yerine oynayan Emre de yine sakatlığa aşırı meyilli bir oyuncu.
    Yani bu transferler yapılırken hakikaten neye bakılıyor ben anlamıyorum. Benim herhalde ilk bakacağım data, alacağım oyuncunun sakatlık geçmişi, sakatlığa yatkınlığı, kuvveti, dayanıklılığı olurdu. Onca yatırım yaptığın milyon saçtığın bir yatırımdan faydalanamama riskini almaya gerek var mı? Dünyada mesela kalan son oyuncu mu oluyor bu kişi?
    Bu gerek şart yahu! Sonra bakarsın nasıl topçu, tekniği, yeteneği, uyumu vs gibi diğer kriterlere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taylan'ın arkasında alternatif yok. Diğer pozisyonlarda sorun yok. Donk / Emin tandemi yedekliyor, forvette de Diagne / Babel / Oğulcan / Ali Yavuz. Rotasyon değerli.

      Sil
  3. İlk haftalar ben de aynısını söylüyordum. Orta saha ve hızlı kanat eksiği olsa da Galatasaray'ın mevcut kadrosu en azından bu ligi alabilecek seviyede. Fatih Hoca sürekli yönetime sitem edeceğine elindeki malzemeden ne alabileceğine bakmalı diyordum ve çok şükür bunu yapmaya başladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baksın da, işi de zorlaştırılmasın. Daha iyisi olabilir çünkü. Hoca sürekli zafiyete uğratılıyor.

      Sil
  4. mert hakan gibi bir karakter bizden uzak olsun istemez. daha çoook mutsuz olacak o oralarda haberi yok..

    terim i ben de eleştirdim ama o da buldu artık sistemini. sadece ufak dokunuşlar yapacaktır. ligin favorisi net biziz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ufak dokunuş, 1-2 yerli alternatif. 11 anlamında her şey oturdu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir