13 Kasım 2020 Cuma

Şu "orta açma" işi son haftaların tartışmasız en önemli konusu


Şu "orta açma" işi son haftaların tartışmasız en önemli konusu. Özellikle de Fenerbahçe üzerinden konuşulan bir konu. Temelinde de Caner Erkin yatıyor. Benim bu konudaki görüşüm net. Kendisinin en iyi yerli sol bek olduğunu düşünüyorum ve hücumdaki meziyeti fazlasıyla yüksek. Yine de Caner Erkin'le oynuyorsanız, bazı şeyleri göze alacaksınız. Bu durum, Quaresma'lı Beşiktaş için de böyleydi. Bu isimlerin orta sayıları oldukça ciddidir, isabet sağlar, etkili de olurlar. Bir yandan top kayıpları gibi konularda sizi yıpratırlar.

Hücum düzenini, sadece bu isimler üzerine kurgulamamak gerekiyor. Meselenin temelinde bu yatıyor. Fenerbahçe, çok ciddi transferler yaptı ve elinde geniş bir kadro var. Hücum tarafında da oldukça alternatif sahibiler. Buna rağmen şu ana kadar, organize diyebileceğim bir hücum sistemi oluşmadı. İş ilk düdükten itibaren kenar ortaları ve duran toplara kalıyor. Orada önlem alınıp, hücuma hızlı çıkacağınız isimleri kadroda bulundurduğunuz an da Konyaspor'un yaptığını yapıyorsunuz.

Başakşehir'in de, Gençlerbirliği karşısındaki "orta" sayısı eleştirilse de durum farklıydı. Takım geride ve baskı kurmuşsunuz. O vakit yapılan orta sayısıyla, maçın başından itibaren "ana plan" gibi düşünülen orta sayıları bir değildir. Güçlü oynuyorsanız bu da bir oyun, yadırgamam. Galatasaray hücumu bir ara öyle bir haldeydi ki, keşke biz de bu yola başvursak diye düşünüyordum. Hele ki Falcao ve Diagne gibi forvetlerin varken.

Fenerbahçe'nin Konyaspor karşısında 50 orta girişimi var. Galatasaray'ın ise Sivasspor karşısında 7 kez orta girişimi yaptığını görüyoruz. Merkezden gelen bir Galatasaray ve oyuncu profiline bakınca da böyle olmak zorundaydı. Pas yapan, daha hareketli ve teknik kapasitesi yüksek hücumcularla birlikte organizasyon da oturdu. Kenar bekleri sıfıra indiğinde ortayı değil, içeri kat etmeyi düşünüyor. Ya da yerden, daha kısa ve ayağa oynuyorduk. Doğru ve güçlü oyun da bu gibi geliyor. Umarım ısrarcı olur ve bu oyunu yükseltiriz.

6 yorum:

  1. Caner'in ortaları ile Saracchi'nin Babel'e yaptıgı asist ikisi de orta sayılıyor. Caner'in yaptığı takımın atağını boş bir şekilde bitirmekten başka bir işe yaramıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenin yoksa, bu tarz işlere mecbur kalıyorsun.

      Sil
  2. şu duran top işini ne zaman çözeceğiz. diğer takımlar şut gibi orta açıyor. bizim takım ise sanki içeriye balon gönderiyor. hatta kullandığımız duran topların artık dezavantajı daha fazla, rakip kontra şansı buluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tudor dönemi çözmüştük ya da geçen sezon. Ömer Bayram'ın iyi ortaları vardı, çok duran top golü attık. Bu sezon yapamıyoruz..

      Sil
  3. caner ve diagne iyi ikili olurdu bence :) yoksa ortaya dayalı futbol ilkel kalıyor evet..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir