30 Ocak 2021 Cumartesi

Bir scout dost #1; Mostafa Mohamed


28 Kasım 1997’de Mısır’ın tarihiyle ve piramitleriyle dikkat çeken Giza kentinde dünyaya geldi. Giza, başkent Kahire’ye yakın bir konumda yer alıyor. 1.85 boyundaki Mohamed, Mısır futbolunun son dönemde çıkarttığı en değerli santrforlardan biri. Zamalek’in alt takımlarından çıkıp A takım seviyesine yükseldi. 19-20 yaşlarında Mısır Ligi’nde kiralık olarak forma giydi ve bir nevi pişmesi sağlandı. Fizik kalitesini de yükselttikten sonra Zamalek A takımının 1. Opsiyonu olmaya başladı. 

Kendi liglerinde Al Ahly ile beraber kadro kalitesi olarak ligin çok üstünde ekipler. Lig olarak da kalitesi sınırlı bir lig olduğunu söylemek lazım. Özellikle en büyük gösterisini Kasım ayında oynana Afrika U – 23 Uluslar Kupası’nda gösterdi. Turnuvayı takımı şampiyon bitirirken Mohamed de gol kralı olarak başarısını perçinledi. O turnuva sonrası dünya takımlarının daha ciddi radarına girmeye başladı. Yavaş yavaş Mısır A Milli Takım kadrosunda da yer bulmaya başladı ve 2022 Dünya Kupası’nda bir aksilik olmazsa takımın gol silahı Mostafa Mohamed olacak. 

Geçen sene Zamalek takımıyla CAF Şampiyonlar Ligi’nde final oynayan takımında önemli bir parçasıydı. 12 maçta 5 gol 2 asistlik bir katkı verdi takımına. Yavaş yavaş oyun içine gelelim. 

Mostafa Mohamed’in en önemli ve en dikkat çeken özelliği sıçrama ve vurduğu darbeli kafa vuruşları. Pozisyonunu çok iyi aldığını söylemek lazım bu tarz ortalarda doğru noktada bekliyor ve sıçramayı da doğru anda yapıyor. Pozisyonunu kaybetse bile etkili bir şekilde kafa vuruşları yapabiliyor. Kanat oyuncuları ile vücut diliyle iletişime geçerek kafasına orta istediğini ya da hangi noktaya topu istediğini gösteriyor. Oyununda en çok dikkat çeken yanı bu. Doğru ortalarla beslenirse verimini yükseltebilir. 


Fizik kalitesi bulunduğu seviye için oldukça iyi. Kas kütlesini biraz daha artırırsa sertliğin arttığı yarışmacı liglerde daha etkin bir santrfor olabilir. Bu haliyle bizim ligimizde fiziksel açıdan çok sıkıntı çekeceğini düşünmüyorum. Fiziksel ikili mücadeleden asla kaçmayan, çekinmeyen bir oyuncu. Rakibi kim olursa olsun mücadeleye giriyor. 

Oyun içinde çok hareketli bir oyuncu. Sık sık savunma arkasına koşuyor, ceza sahasında boş noktalara koşular yapıyor, yay çevresinde açı bulduğu an direkt olarak şutunu kullanıyor. Topla ve topsuz dönüşlerde de vücudunu çok hızlı yönlendiriyor. Çevikliği oldukça değerli. Ceza sahası etrafında topla bir anda dönerek direkt kaleye şutlar atabiliyor. Ceza sahasında bu özelliği sayesinde hızlı karar vererek tehlike yaratıyor. 

Ceza sahasında golcü sezgileri iyi bir isim. Doğru noktada olmayı başarıyor ve ayak kuvveti de iyi bir oyuncu. Kenar ortalarında veya merkezden gelen derin paslarda ceza sahasında şut vurabileceği bir şekilde kendisini konumlandırıyor. Tek vuruş golcülüğünü iyi yapıyor. Anlık açı bulduğu an direkt olarak kaleye topu gönderiyor. 

Yine pas oyununda çok etkin bir oyuncu değil. Topla ilk kontrol kalitesini mutlaka geliştirmeli. Zaman zaman ayağından açıyor ve top kaybına sebebiyet verebiliyor. Özellikle dar alanda oynana maçlarda top kontrolü önemli olabilir. Orta alana ve çevresine sık sık yaklaşıyor ancak burada aldığı topları paslarıyla doğru kullanabildiğini söylemek güç. Çok basit top kayıpları yapabiliyor. Topla oynama ve pas oyununa katılma konusunda yeni takımında yapacağı çalışmalar kariyer çizgisi için önemli olacak. Zaten oyun içinde topla buluşma sayıları da fazla değil. Öyle pas istasyonu olayım, duvar olayım ya da merkeze gelip oyun kurulumunda toplu/topsuz rol alayım düşüncesinde olan bir oyuncu değil. Daha çok bitirici noktada aktif bir rolü var. 

Yine ceza sahası çevresinde ve ceza sahasında topla buluştuğunda ilk odak noktası rakip kale oluyor. Etrafını pek kontrol etmeden pasın daha değerli olduğu ve takımını daha etkili pozisyona sokacağı anlarda bile şut atmayı isteyen bir yapısı var. Çok etkili şutları var ancak oldukça isabetsiz vuruşlarının da sayısı az değil. Burada oyununu biraz daha törpülemeli ve şut sayısını daha nitelikli hale getirmeli. Takım savunmasında ve ön alan baskısında çok gözüken bir oyuncu değil. Oyun tarzında böyle bir şey yok ek olarak Afrika kıtasında ve ülkesinde lig kalitesi de göz önüne alındığında geriden oyun kurma, topla savunmadan çıkma gibi işleri yapan takımların yok denecek kadar az olması da bu eğitimi almasına engel bir durum olmuştur. Hücumda takımı top kaybı yaptığında bir anda pozisyonu bırakabiliyor, oyundan düşebiliyor. Bu tarz mental eksiklerini yeni takımında zor da olsa giderecektir. Fiziksel açıdan önde basan ve rakibi rahatsız eden bir oyuncuya evrilmesi mümkün ancak en önemlisi oyun aklında bu gelişmeyi sağlamalı. 


Genel hatlarıyla Mohamed’in oyun içindeki rolü bu şekilde. Sosyal yaşamında da ailesine ve sevdiklerine çok önem veren bir kişiliği var. Mısır döneminde sürekli annesiyle, eşiyle ve yakın dostlarıyla vakit geçiren oyuncunun sosyal hayatında düzenli bir yaşamının olduğunu vurgulamak lazım. O yüzden yeni yaşamına da uyumu kolay olacaktır. Özel yaşamıyla gündeme gelmeyecek ve ailesine bağlı bir karakter. 

Oyuncu özellikle 2019’un ortasından itibaren Avrupa’nın geliştirmeci her takımı tarafından yerinde takip edilen bir isimdi. Son olarak Saint Etienne ve Claude Puel’in bu transferde ne kadar ısrarcı olduğunu medyadan gördük. Hala tam potansiyelini bulmuş bir isim değil Mohamed. Burada gelişerek eksiklerini kapatarak, iyi özelliklerinin de üstüne koyarak giderse takımına hem saha içinde hem de ilerleyen dönemlerde transferde ciddi kazançlar sağlayabilir. Futbol izleyicisinin dikkat etmesi gereken nokta ise SABIR. Geldiği lig, oyun yapısı ve kültür farkını unutmamak lazım. O yüzden ilk geldiği andan itibaren olağanüstü katkı beklemek sizleri üzebilir. Beklentiyi ilk süreçte iyi ayarlamak gerekiyor. İşin sürecini takip edip, oyuncunun gün gün geliştiğini gördükçe beklentiniz zaten artacaktır.  

Galatasaray hazır bir isim almadı geliştirip, Avrupa piyasasına sunacağı bir isim aldı. Belki ülkemiz piyasasında pahalı gibi gözüken bir maliyeti var ancak potansiyeli bu paranın 4-5 katını vadediyor. Umarım hem futbol izleyenleri hem de Galatasaray taraftarlarını mutlu edecek, gözlerimizin pasını silecek bir performans gösterir. Ben oyuncuyu yaklaşık 3 senedir uluslararası kulüp, milli takım maçları öncelik olmak üzere yerel liginde de takip ediyorum ve açıkçası bu transfer hamlesi beni fazlasıyla heyecanlandırıyor. Diğer bir artısı da Mısır Milli Takımı ile Dünya Kupası’nda boy gösterme şansını yakalarsa oradaki grafiği de değerini katlayabilir. Bunun en güzel örneği ülkemizde Fenerbahçe forması giyen Ekvadorlu Enner Valencia.(2014 Dünya Kupası performansı ve sonra yaptığı transfer) O yüzden her yönüyle heyecan verici ve kazanç sağlatacak bir transfer hamlesi. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım oyuncuyu az da olsa gözünüzde canlandırabilmişimdir.

Bir scout dost'un kaleminden..

17 yorum:

  1. Diagne de k.paşa'da oynarken kafayla leblebi gibi gol atıyordu. bize geldikten sonra pek göremedik çünkü takımda orta açabilen bi tane bile oyuncu yok. Mohamed'den de aynı şekilde kafa golleri çok fazla beklemeyin bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta kalitesi de değerli, o konuda iyi değiliz.

      Sil
  2. Terimin istediği ön alan baskısında ve pas oyununda zayıf olarak değerlendirilmesi biraz düşündürdü beni. geliştirilebilir umarım.

    YanıtlaSil
  3. Kafamdaki en önemli soru işareti üst seviyede hiç izlememis olmamız kendisini. Mısır Ligi'nde uçup kaçarken buraya alışmakta zorluk çekmez umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hulk Japonya'da ucup kaciyordu. Portekize geldi ucup kacmaya devam etti.
      1-2 mac sonra "bundan topcu olmaz" demeyip biraz sabir gøsterilirse Mosfata da ucup kacmaya baslar.

      Sil
    2. Bir iki maç değil bir sezon da beklenir yeter ki oyuncunun çaba harcadığını görelim.

      Sil
    3. Uyum için mutlaka zaman gerekir ama scout raporuna güvenmek lazım.

      Sil
  4. (Emre)
    Ben inaniyorum kendisine. Sabir gøsterilirse basarili olacak. Genc ve scout transferi iste. Borc forma satisi, bilet satisi, yayin geliri ile ødenmez. Bøyle oyuncular bulup , gelistirip satmaktan geciyor. Zaten gelismis olsa biz alamayiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Scout ekibine güveniyorum bu tarz işlerde.

      Sil
  5. Eksik yönleri düşündürücü olsada bence İmparator'un elinde komple bir forwet olacak.Bitiriciliği lafa vuruşları sağ sol farketmeksizin bitiriciliği Jardel kıvamın'da.Taraftarımız sabreder her zaman destek olursa büyük bir kariyer onu bekliyor.Yolu açık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca, bu tarz isimleri istisnasız geliştiriyor. istediğine göre, var bir bildiği.

      Sil
  6. Hizli oynamak istiyoruz, hucum hattinda Kerem, Onyekuru, Arda/Feg gibi isimler var, ceza sahasini karistiracak, guclu ve bitirici bir isimle cok etkili olabiliriz, o isim de geldi. Onye'nin Lerem'in hic uyum sorunu yasamadigi gibi Momonun da ilk gunden etkisini gosterecegine inaniyorum. Keske son dakikada bir Gedson mucizesi de olsa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor olur, ciddi zorlar o iş. Zaman da kalmadı.

      Sil
  7. umarım fransa ligi varken buraya geldim diye motivasyon düşüklüğü ile gelmez.. çok uğraştık zaten hiç çekemem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saint Etienne'ye gitmek istemedi ki hiç. Transfer sürecini hiç mi takip etmediniz. Menajerlerin çıkardığı haberlere odaklanmayın. Çok karmaşık bir süreç bu.

      Sil
  8. Fatih Hoca istediğine göre vardır bildiği bir şeyler diye düşünüyorum. Çok istedi çünkü.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir