22 Şubat 2021 Pazartesi

Lider, kaptan, sportif direktör ya da ne derseniz deyin


Alanyaspor karşısındaki Arda Turan'ı da özel olarak konuşmak lazım. Sezon başından bu yana verdiği değerli katkı var. Saha dışı ayrı, oradaki etkisi bambaşka çünkü. Lider, kaptan, sportif direktör ya da ne derseniz deyin. O güzel bir adım attı, devamını da Galatasaray taraftarı getirdi derken ortaya bu görüntü çıktı. Ben beklemiyordum, yanılmış olmaktan dolayı da mutluyum. Saha içine gelirsek, ön plana çıkmadan, tamamen "görev adamı" edasıyla hareket ediyor ve hemen hemen kötü maçı da yok.

Alanyaspor karşısında değerli bulduğum yanı "savunma katkısı" oldu. 34 yaşına gelmiş olsa da, savunma yardımından, mücadelesinden ödün vermiyor. Hücumda kalayım, teknik ve pas becerimle ön plana çıkayım ama mücadelede yer almayayım düşüncesi yok. Yıldız bir 10 numara edasıyla hareket etmemesi de onu bu dönem özel kılıyor. Daha çok kanatlarda izliyoruz ve her 2 kanatta da oyun içi katkısıyla ön planda.


Onyekuru transferinin ardından, biraz daha sağ kanada gelmek durumunda kaldı. Alanyaspor karşısında da, Yedlin'e yapmış olduğu yardım müthişti. Elbette kondisyonu bir noktaya kadar dayanıyor ve 60. dakikalar sonrasında düşüş başlıyor. Yine de, sahada olduğu dönemde varlığı değerli. Seni hücumda tutuyor, bekini iyi yönlendiriyor, iyi top saklıyor. Alanyaspor karşısında 2-3 kişinin arasına girip de, oradan rahatlıkla çıktığı anlar var.

Sağ kanatta var olabilmesi de onun oyun görüşüyle alakalı. Simeone tedrisatının bir ürünü de diyebilirsiniz. Atletico Madrid günlerinde de oyun içi katkısı olan, mücadele gücü yüksek bir hücumcuydu. Çok fazla tabelasıyla ön plana çıkmasa da, sistemin işleyişinin değerli parçalarındandı. Barcelona'ya gitmemiş olsaydı da, Atletico Madrid'de düzenli şekilde devam etse neler olurdu merak ediyorum. Tabii Barcelona da ihtimal olmuşken hayır diyemiyorsunuz, sonuçta hayaliniz.

Haritaya bakınca, Emre Kılınç'ı da övmek lazım. Neredeyse isabetsiz işi yok gibi bir şey. Sola yakın şekilde, kendisini daha fazla hücuma attı. Gedson Fernandes ise topla çok fazla oynamasa da, ağırlıklı olarak savunma katkısıyla ön plandaydı. Eleştiri biraz da ondan "hücum" tarafındaki beklenti için. Onyekuru ise Arda Turan gibi bir savunma katkısı vermedi, hatta bazen hiç geriye dahi dönmedi. Kendi yarı sahasında topla buluştuğu noktalar olsa da, çıkışlar problemdi.

12 yorum:

  1. Bitmis bir oyuncunun bu yasta boyle bir geri donus yapmasi buyuk ozveri ister bazi konularda da samimiyetini gosterir. Adamin orta sahada oynamadigi yer ya da roll yok abi. Abartisiz kirkta biri maliyetine Mesutun hic bir zaman veremeyecegi katkiyi veriyor. Hem de super pozitif bir ikinci adamlik yapiyor. Vucut dilinden motivasyon patlamasi okunuyor adamin o motivasyon da Galatasaray'in gelecegi olmak istemesinden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyat / performans biraz da bu işler. Arda Turan'ın kazandığı 4 milyon TL, Mesut Özil'in 3 milyon avro ki daha fazla olduğunu herkes biliyor.

      Sil
  2. Arda'yı yıllardır söylenen "Terim yerine adam yetiştirmiyor" sözünü tarihe gömme konusunda ciddi aday görüyorum. Üst düzey Avrupa deneyiminin üstüne bu aidiyeti eklediğimizde artık hocalık mı olur yoksa GM gibi mi ilerlemek ister bilemem ama ben Arda'dan futbolu bırakma sonrasında da kulübün içinde önemli rolü olacakmış havası alıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerine adam yetiştirmesi de gerekmiyor ki, böyle bir misyonu var. Fatih Hocanın yanında bir isim yetişmiyorsa, o yetişmeyenin kabahati :)

      Sil
  3. (nurika) Emre Belozoglu, Volkan Demirel asisi Fenerde ne kadar tutmadiysa bizde de Arda Turan o kadar tuttu. Umarim sakatlik vs yasamaz da bir sezon daha izleriz sonra da teknik kadroda goruruz.

    YanıtlaSil
  4. Saha içinde sakin kalıp maça odaklanmamizdaki en önemli etken Arda Turan. Takım içinde bütünlüğü çok iyi sağlıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklemediğim bir katkı bu :(

      Sil
    2. Barcelona dönemi öncesine gidersek aslında unuttuğumuz Arda Turan değil mi? Saha içinde ve dışında ne kadar büyük bir lider olduğunu hep biliyorduk.

      Sil
    3. Onun biraz daha tecrübe kazanmış hali :) The last dance havasında.

      Sil
  5. Arda Turan Oyunculuğu ile takımda ön planda oyunculuk dışında da ön planda. Helal olsun demekten başka bir şey düşünemiyorum. Helal olsun kaptana

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir