4 Mayıs 2021 Salı

Gençlerbirliği karşısında da bir anlamda çift forvet vardı


Row- Z Report (@RowzReport) 'un paylaşmış olduğu maç haritalarını konuşalım. Çift forvet oynanır mı, oynanmaz mı tartışılıyor da, Gençlerbirliği karşısında da bir anlamda çift forvet vardı. Emre Akbaba'yı forvet gibi görmek gerekiyor. Son zamanlarda doğru kullanılmaya başlandı. Rakip kaleye mümkün olduğu kadar yakın oynaması gerekiyor ki, gol etkisinden bahsedelim. "Tabela yapma ihtimalini", onu daha derine çekerek azaltacaksak, Emre Akbaba'dan geriye bir şey kalmıyor.

Şu an Galatasaray'ın oyun yapısı Halil Dervişoğlu'na daha yakın. Fatih Hoca forvetinin rakip yarı sahasında dolaştırmayı, pas bağlantılarına sokmayı seviyor. Falcao ve Babel de sezon içinde bu tarzın diğer temsilcileriydi. Mostafa Mohamed'i böyle kullanmak istediğinde, aynı yanıtı alamıyor. Çünkü Mostafa Mohamed, rakip ceza sahası içi ve çevresinde etkisi yüksek, bitirici bir isim. Onu kaleden uzaklaştırmak da hata, hoca ise ısrarla bunu istiyor. Haliyle de düşüş yaşandı.

Halil Dervişoğlu ise bu tarz adına ciddi bir potansiyel. O rakip yarı sahada geziyor, Emre Akbaba da rakip ceza sahası çevresinde onun boşalttığı alanı dolduruyor. Geçen sezonun 2. yarı başlangıcını hatırlayın. Falcao / Emre Akbaba da böyle oynuyor, iyi bir uyum sergiliyorlardı. Gençlerbirliği karşısında da buna benzer bir uyum vardı işte. Galatasaray'ın hücum temeli bu 2 isim üzerinde oluştu ve sonuç alındı.

Taylan Antalyalı da önemli faktör. O sahada olduğunda, geriden çıkmak o kadar sorun değil. Etebo ile oynayınca, stoperlerin ister istemez orta sahaya daha fazla yaklaşıyor. Geriden çıkmak problem çünkü, zorlamak zorunda kalıyorlardı. Son 2 maça göre, stoperlerin çizgisi biraz daha geride. Tabii burada Gençlerbirliği'nin de kazanmak istemesi etken. Yine de yüzde 65 - 70 arası topla oynama yüzden var. O topu ne kadar iyi kullanabildiğin mühim. Taylan Antalyalı bu açıdan sahada olmak zorunda.

Gedson Fernandes, öyle bir efor sergiliyor ki, oyunun 2 tarafında da büyük etkili. Savunma kısmında basmadığı yer yok. Galatasaray orta sahasının dinamizmi de tamamen kendisiyle alakalı. O böyle efor gösterince, önünde Emre Akbaba gibi bir ismi daha rahat taşıyabiliyorsunuz. Ya da solda Babel tarzı daha ağır isimler çok sırıtmıyor. Ömer Bayram değil de, Saracchi ile başlasak, sol kanatta daha net bir etkiden de bahsedebilirmişiz.


Şu şut haritasının nedeni de Emre Akbaba ve Babel'in varlığı. Rakip ceza sahası içinde, Emre Akbaba o kadar çok şut attı ki. Çoğu zayıf kalsa da, imkan geliyor işte, 1'i sayılmasa bile 2 golü var. Doğru kullanım budur, en kötü hali dahi gole yakın. Babel de şut konusunda değerli, özellikle de ceza sahası dışından diyelim. Kerem Aktürkoğlu da ısrarla zorladı, Halil Dervişoğlu yine öyle. Şut atmayı sezon içinde unutuyorduk, lig bitse de yavaştan hatırladık.

4 yorum:

  1. Kerem de solda oynayıp o aksiyonun çok olduğu kanada yakın oynayabilmeli sağda da soldan gelen aksiyonları içeri girip tek dokunuşla bitirebilecek bir kanat forvet oynatabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağda oynarken, sola doğru çalım atarken zorlanıyor. Bu da etkiyi düşürüyor.

      Sil
  2. Büyük bir kadro revizyonu bizi bekliyor diye düşünüyorum. Gedson ile 1 yıl daha devam etmemiz önümüzdeki sene şampiyonluk için çok önemli. Bir diğer önemlisi Taylan'ın muadili bir alternatif.
    Gerçi beklerin ne olacağı da belirsiz. Yedlin-Omar şeklinde sağda gideriz gibi, ama solda soru işaretleri çok. Fatih Terim-Ünal Aysal birlikteliğinin ilk senesi gibi bir değişim gerçekleşebilir umarım. İsim olarak olmasa da, kalite olarak o seviyeye yaklaşmamız lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce kongre olsun da. Su an her şey belirsiz :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir