17 Mayıs 2021 Pazartesi

Neden şampiyon olamadık?


Neden şampiyon olamadık sorusunu soralım. Ben bu soru için geçen haftalarda, yüzde 33 33 33 diye bir şey yazmıştım. Paylar vardı kafamda ve Galatasaray yönetimi, Fatih Terim, TFF / hakemler diye ayırmıştım. Fatih Hocanın dünkü açıklamalarından sonra ise, Galatasaray yönetimine ayırdığım yüzde arttı. Hocayı "saha içine yeterince odaklanmamakla" suçluyoruz da, iş biraz da süreç. Kaç cephede birden savaşmak zorunda kalıyor. Herkes içini gerçek anlamda yapsın ki, Fatih Hoca da sadece teknik direktörlüğüne odaklansın.

Elbette hataları var, hem de fazlasıyla. Neden şampiyon olamadığımız tarafındaki temel cevaplardan biri, "kazanamıyorsan kaybetme" diyememek. Kaç tane maç var, son dakikada yediğimiz golle mağlup bitirdik. Alanyaspor maçı mesela, 10 kişisin ama hurra diyerek galibiyet kovalıyorsun. Karagümrük deplasmanı aynı, 90 + 11'de geriye düştün. Yine son oynadığın Rizespor maçı, 10 kişisin, hurra saldırıyorsun. Bu orta saha boşaltmalı çift forvetler, hatta Donk'u da forvete atma denemeleri sonrası kaybedilen çok maç var.

1 puanı al işte, kaybetme yeter ki. O maçların herhangi birinden, sadece 1 puan alsan bugün şampiyonluk kutluyorduk. Kazanamıyorsan kaybetme durumu çok önemli. Trabzonspor maçında son dakika beraberliği kurtardın mesela. O gün "en azından 3. oluruz" derken, 1 puan seni şampiyonluk yarışının içinde tutmuş da o gün anlayamamıştın. Bunu, saha içiyle alakalı en önemli sıkıntı olduğu için yazıyorum.

Diğeri de kadro istikrarı. Sürekli değişen 11'ler. Bunun nedenleri var tabii. Sık sakatlıklar, covid süreçleri gibi. Covid süreçlerinde dahi işi "disiplinsizliğe" bağlarım. Bu durum "yapacak bir şey yok" diye geçiştirilmemeli. Sakatlık durumunda ise yıllardır aynı şeyleri yazıyoruz. İdman metodu mu, Florya mı yetersiz bilmiyorum. Buraya sağlıklı gelen sakat çıkıyor, sakat çıkan da gittiği yerde sağlık ve istikrar kazanıyor.

Sürekli 11'ler değişti, sezon içinde farklı formasyon arayışlarına girildi. Ligin ilk yarısının mazereti olur, o gün kadro dardı. Ligin 2. yarısında gelen transferler sonrası ise mazeret görmem, net iyi kadro oluştu. Gerçi ligin 2. yarısında da en çok puan toplayan takım olduk. Süreç başarısız geçmedi de, ateş çemberinde tulum çıkardıktan sonra, daha kolay geçmesi muhtemel süreç içinde yaşanan sık puan kaybı bizi şampiyonluktan etti.

17 yorum:

  1. İç problemlerle uğraşmaktan maçlara odaklanamadik. Verim alabileceğimiz futbolcuları yedekte beklettik. Emre Akbaba ve Falcao gibi oyuncuları kazanmaya çalışırken bir sürü puan kaybettik. En önemli oyuncularımızdan birini sezonun orta yerinde egomuz uğruna kovduk. Başka takımların 5 sezonda yapacağı yanlışları bir sezona sığdırdık. Bu kadar yanlışların arasında da şampiyonluğu son macta iki golle kaybettik. Bu da Galatasaray camiasının ve Fatih Terim'in büyüklüğünü gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum görüşlerine. Payları o yüzden böyle belirledim.

      Sil
  2. çok basit. terim yüzünden. saha içinden çok aklı kavgada çatışmada.
    peki neden son ana kadar zorlayabildik? çok basit terim yüzünden. biraz da sinirle "lanet olsun hepsine" dedi sessizleşti işine bakmaya başladı ve takım 3 puanları topladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklı orada değil, mecbursun sevgili dostum. Belli ki sende federasyonu, mevcut yönetim gibi alkışlayan, onlar iyi insanlar diyen kesimdensin. Hoca, yönetimin yapamadığını yapıyor. Yapması gerekeni ya da. Yapmasa, zaten seni ezdikleri ortamda, adını anan olmaz.

      Sil
    2. Abi bence sorun:Neden birileri,birilerini ezmek istiyor?. Kurallar dahilinde çıksın millet topunu oynasın.Avrupa kupalarında hiç kimse kendi hakkını savunuyor mu?Yerel ligde enden savunuyoruz ki?Neden haksızlık var.? -BİLO

      Sil
    3. Türkiye burası, sen de iyi biliyorsun bakış açısını.

      Sil
  3. 1 puanların değerini bilmediğimiz çok doğru. ve bu 3 sezondur böyle.
    kadro istikrarı sağlanmışken oyuncak gibi oynamak büyük sıkıntı. atıyorum sol iç kılınç oturmuş gidiyor. sağ kanat oğulcan oturmuş gidiyor. sonra bir anda kendilerini kulübede buluyorlar.

    son hafta çocuklar bile biliyordu bjk 2 farkla asla kazanamaz. biz koca devreyi golsüz geçirdik! arda ve akbaba gibi evlatlar mutlu olsun diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O değişimler büyük istikrarsızlıkları beraberinde getirdi.

      Sil
  4. Dış güçleri bir yana bırakırsak hocanın Denizli maçındaki ilk 11 ile bu maça başlaması intihardır.

    YanıtlaSil
  5. Yazinin son paragrafini destekleyen bir istatistik gordum paylasayim:
    "Beşiktaş'ta 30'dan fazla maça ilk 11 başlayan oyuncu sayısı 8 iken, Fenerbahçe'de 4, Galatasaray'da ise 2" sanirim sadece buna dikkat etmis olsak kesinlikle sampiyonduk diyebiliriz. Iki sezondur elimizdeki kolay sampiyonluklari verdik seneye zirve bizim olur umarim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstikrar işte, en büyük sorunumuz bu oldu.

      Sil
    2. Besiktas'in bu sekilde davranmasi biraz da imkanlarla ilgiliydi zira adamlarda zaten 14 15 hazir futbolcu vardi gerisi altyapi vs. idi bunlari hep hazir tuttular, sanslari da yaver gitti. Bence bizim yanlisimizi Fenerbahce'nin durumu ortaya koyuyor ve onlarda transfer ustune transfer yapan en zengin kadroda bile 4 sabit oyuncu varken Galatasaray'da sadece 2, bu sanirim Fatih Hoca ile en dusuk kadro istikrarinin oldugu sezondu.

      Sil
    3. Ne olursa olsun. Bazen imkansızlıklar böyle şanslara yol açıyor :)

      Sil
  6. Geçmişe bakıp şu maçta şöyle yapsaydık asılsaydık vs diyorsunuz da birçok maçı zar zor ite kaka kazandığımızı şansımızın yanında olduğu anları (Babel şutu malatya maçı vb) derli toplu oynamadigimiz sahada ne yaptığımızın belli olmadığı onlarca maçı unutmuş görünüyoruz. Aslında farkındayız bu yüzden kimse çok üzülmedi 2. olduğunuza bir ara 2.liği bile sallamıyor istemiyor gibi oynuyorduk.

    Inşallah oyunumuz gelişir 3 yıldır bunu bekliyoruz. Avrupada başarı bekliyoruz. Eski Galatasaray genetiğini geri getirmeye çalışmalıyız. 2001 de kaldı. Kimi transfer edersek edelim en iyi şekilde faydalanıp avrupada her zaman sıkı bir takımdık perez fluerquin lı kadro son kadroydu sonra ne yapsak o genetik geri gelmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunumuz belli dönemler oldukça iyi. 2 şampiyonluk da geldi zaten. O istikrarı saglamak gerekiyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir