3 Haziran 2021 Perşembe

Tarık Çamdal ve Alper Potuk'u paylaşmak adettendir


Tarık Çamdal ve Alper Potuk'u paylaşmak adettendir. Yabancı kuralı söz konusu olduğunda, bu 2 isim üzerinden gidilir. Oysa onlar sadece 2 örnek, böyle tonla isim daha sayarız. Yaşadık o yılları, olmadık yerliler, olmadık paralarla büyük takımların formasını yıllarca giydiler. Böyle deyince "alma abi" deniliyor da, alıyorsun işte. Düzen seni oraya itiyor. Bu sefer de "yetiştir abi" deniliyor, yetiştirdiğin isim de 1 yıl içinde abuk bir para almaya başlayıp, düzen içinde yerini alıyor.

Her türlü kısıtlamaya karşıyım. Kısıtlama, zorunda olduğun için bir şeyi yapman anlamına gelir. Bir şeyi de zorunda olduğun için yaparsan, o işten bir hayır gelmez. Bu işi teşvik ederek çözersin. Fatih Hoca, 14 yerlinin zorunlu olduğu düzeni getirdiğinde, yerli kullanımı adına teşvik de açıklanmıştı. Sonrasında o yürürlüğe girmeden kaldırıldı. Teşvik etsen, eminim ki birçok kulüp buna zaten yönelecek. Hatta teşvik etmeden de, ülkenin mevcut şartları gereği girmişti.

Döviz kuru ortada. Yerliler TL üzerinden kazanıyor ve bu da seni ister istemez yerli ağırlığına itti. Galatasaray'dan örnek verelim, son 2 yıldır oynayan yerliler, transferdeki hamleler ortada değil mi? Geçen bir liste gördüm, çoğu takımın ilk 11'inde daha çok yerli var. X kulübün 14 yabancısı olabilir, siz kimlerin oynadığına bakın. Harcama limitleri TL üzerinden, döviz kuru da malum. Zaten yerliye bir şekilde yöneliyorsun. Şimdi bunu zorunlu kılarak, neden düzeni bozuyorsun ki?

Milli Takım'da 14 tane yabancı ülkelerde oynayan futbolcu var. Bu sayı daha da artar, artık genç ve potansiyel sahibi yerli burada kalmıyor bile. Sen yerliye zorunlu kıldığında, o genci tutmak adına olmadık paralar ödendiğini görüyoruz. Ben de isterim, ilk 11'in hepsi yerli olsun da, bunu zorunlu kılarak çözemezsin ki. Alma abi, verme abi diyorsun ama verileceğini biliyorsun. 14 yabancı alma mesela, zorunda değilsin. O zaman da "biliyorsun ki alınacak" diyorsun. Benim dediğime geldin işte.

8+6 geldi diyelim. Galatasaray açısından ne olur diye bakarsak, ilk etapta sorun yaşamayız. İlk 11 için rahatlıkla 3 yerli çıkarırız, hatta 4-5 dahi olur bu sayı. Transfer konusunda da, 14 yabancı düzeni devam eder diye düşünürken dahi, yerli isimleri ağırlıkla konuşuyorduk, yine bir şey değişmeyecek. Zorunda olmasak da, geçen sezon gördük. Futbolu etiket oynamıyor, en iyi futbolu oynadığımız dönem ilk 11'de 6 tane yerli yok muydu? 

8 yorum:

  1. Sınır olmasa bile Ömer ile imzalamak gerekiyordu şimdi daha da çok gerekiyor bence ama hiçbir adım atılmadı, akbaba istemesem de imzalanır heralde, taşdemir ile uzatırdım zaten çok düşük bir paraya oynuyordu 15 20 maç oynasa yeter, hoca geldiği taktirde arda da gelecek zaten o da önemli bir alternatif çünkü yerlilerin yedeği yerli olacak bu kritik,yunus ali yavuz Atalay gibi oyuncular da dönüyor, kanat bol takımda ama en azından yunusun şansı olur bence, eğer kendini biraz gösterirse Atalay da otomatik olarak kalır bu kuralda işlerine geldi tabi biraz, aytaç Alpaslan sanırım geldi onlarda fena alternatif değil, önemli olan artık yabancı sol bek ve bir 8 almak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık zorundasin ve bu yüzden de gelişim beklememek gerekiyor.

      Sil
  2. Sınırlamayı getirenler bizim bu gördüğümüzü görmüyorlar mı aklım gerçekten almıyor. Yahu ne güzel futbolcu ihraç eder duruma gelmişiz. Milli takımımızın büyük çoğunluğu yurt dışında oynayan, görmüş geçirmiş oyuncular. E başarılıyız da. Daha ne istiyorlar inanılır gibi değil. Bu kısıtlama takımları daha da borç batağına sokmaktan başka bir şey getirmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüyorlar da, onlar da işte tarihin en kötü TFF yonetimi.

      Sil
  3. Fatih Hoca'nin getirdiği yerli teşviğini uygulayamayan beceriksiz federasyonlar bugün yapbozla oynar gibi yabancı kuralı değiştiriyor. Halbuki o kural adam gibi uygulansa birçok kulüp kendiliğinden alt yapıya yönelecekti. Şimdi kimse alt yapıya filan bakmadan Almanya'dan Hollanda'dan gurbetçi futbolcu peşine düşecek. 1. Ligde oynayan vasat altı birçok futbolcu süper lige yükselecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O uygulansa, bugün bu konular konuşulmuyor olacaktı.

      Sil
  4. o fotoğraf karesi ne ya :) nasıl denk gelmişler öyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldikleri için de, her bu konu açıldığında kullanılıyor :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir