26 Ağustos 2021 Perşembe

İstediğimizi alırsak, devamı da gelecektir


Morutan, Galatasaray'ın 15. Romanyalı transferi oldu. Bu 15 futbolcunun 14'ünü de Galatasaray forması altında izledim. Aralarında Hagi, Popescu gibi efsane isimler de var, neredeyse hiç katkı alamadıklarımız da. Genele bakınca tablo iyi, Rumen ekolü Galatasaray adına başarılı. Hagi, Filipescu, Adrian Ilie ve Popescu gibi isimlerin bu formayı giymesinin ardından, Rumen ekolüne daima güvendik ve yatırım yapmaya devam ettik. Bir süre o ekolden uzaklaşmıştık ki, Cicaldau / Morutan gibi potansiyelli isimler geldi. İstediğimizi alırsak, devamı da gelecektir.

Galatasaray forması giyen ilk Rumen futbolu Rotariu. Kendisini izleyemedim tabii, hatırlamadığım için yorum yapamıyorum. 96 - 2000 arası muhteşem dönemin ilk sezonunda, Filipescu transferi ile o ekole geri döndük. Müthiş bir futbolcuydu. Tam bir defansif joker diyelim, her yerde oynayabiliyordu. Kendisinden de o dönemin şartlarıyla iyi bir bonservis kazanmıştık. Filipescu'nun hemen ardından Hagi geldi ve Marvel'in Robert Downey Jr. ile attığı sinematik evren temeli misali, Hagi de Galatasaray'ın sonraki başarılarının temeliydi.

Hagi sonrası Adrian Ilie sıradaydı ve o da dönemin potansiyel forvetlerinden biriydi. Filipescu ve Adrian Ilie, bugünün Morutan / Cicaldau'su misali potansiyel adımlardı. Karşılığını da dönemin şartlarına göre aldığımız ciddi bonservis bedelleriyle aldık. Arada bir Lutu var, yine potansiyel bir hamle ama hiç tutmadı. Geldiği gibi de gitti diyebiliriz. Popescu gibi bir hamle sonrasında, yine Hagi gibi, sadece Romanya'nın değil, Dünya futbolunun ekol isimlerinden biri transfer edildi. Hagi ve Popescu gibi liderleri olan takım da, büyük başarılara koştu.

Niculescu, Lucescu'nun transferiydi. Bu "adı bilinmeyen" adam, geldiği gibi katkısını vermişti. Lucescu enteresan adam, böyle isimlerden katkı alabiliyordu. Niculescu'ya Galatasaray sonrası ne oldu hatırlamıyorum mesela. Bratu, Petre ve Tamas da Fatih Terim'in 2. döneminin genç yatırımları. Performans olarak baktığımızda pek istediğimizi alamamış olabiliriz de, Bratu ve Tamas'dan ciddi anlamda bonservisler kazanılmıştı. Petre'de bu olmadı tabii.

Stancu da Hagi'nin transferi. Galatasaray'a yar olmasa da, Türkiye Ligi içinde ciddi bir kariyer yaptı. İddialı bir bonservisi vardı, biraz da yabancı kuralı kurbanı. Sonrasında Latovlevici geliyor, o da Karabükspor'da yakaladığı çıkışın ardından Galatasaray'a geldi. Özellik olarak baktığımızda büyük takım bekiydi de, bu seviyede tutunamadı. Andone kiralanması var, iddialı bir forvet transferi. Sakatlık durumu olmasa, Galatasaray'da iz bırakacak isimlerden olabilirdi, çok inanıyordum.

12 yorum:

  1. Abi son yıllarda Hagi ile birlikte Romanya futbolu alt yapıya ciddi yatırımlar yaptılar o yüzden oraya güvenmek çok mantıklı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Eski durumlarına geliyorlar. Alttan müthiş jenerasyonlar geldi ve sivrilmeye başladılar. Doğru zamanda girdik o piyasaya.

      Sil
  2. Hagi'yi izlemiş nesil olarak çok şanslıyız, en çok onu sevdik. I love you Hagiii, i love you Hagii :)

    YanıtlaSil
  3. Fatih hoca öyle büyük adamki diğer ülkelerin akademi kurarak yıllarını verdiği jenerasyonlara yabancı serbestisi getirerek kısa sürede ülkemizin ulaşmasını sağladı. Ciddiyim Dünyada örneği yoktur.

    YanıtlaSil
  4. Benim en sevdiğim Rumen oyuncu Filipescu kesinlikle Galatasaray'da oynayanlar arasında. Çok farklı bir oyuncuydu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bambaşka bir jokerdi o. Her 2 bek ve stoperde, hiç fark etmeden.

      Sil
  5. Andone dedin yaramızı deştin, içimizde ukte kaldı be hocam. Sivas'a attığı golü kim unutabilir? Ah o sakatlık, ulan Rizespor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam bu ligin forvetiydi. Benim de içimde büyük ukte. Hatta bu ukteyi gidermek adına arada Fm'de alırdım :)

      Sil
  6. Rotariou iyi oyuncuydu Tugay vari bir adamdı ancak sakatlık sorunu vardı bu yüzden tam kapasitesini hiç izleyemedik kariyeri potansiyelinin altında geçti.

    Cicaldau 'ya biraz fazla verdik ama olsun.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir