24 Ağustos 2021 Salı

Olimpiu Morutan Galatasaray'da


Bu transferi "satranç" gibi yorumlayabiliriz. Galatasaray'ın gençleşme politikası içinde, düşündüğü isimlerden biriydi ve bu transferi uzun zamandır konuşuyorduk. Becali de bu ilgiyi gördüğü için, futbolcuyu olabilecek en yüksek rakama pazarlamaya çalıştı. Her gün konuştu, hiç susmadı. Hala da konuşuyor. 15'lerden başladı, 10'lara düştü, 8'leri gördü, bir ara futbolcudan vazgeçme noktasına kadar geldi. Galatasaray taraftarı çok yükselse de, Burak Elmas yönetimi bu durumu sakin karşıladı ve en doğru stratejiyi belirledi.

Fiyatlar olabildiğince uygun. Hatta böyle bir potansiyel için "bedava". O kadar iyi strateji yürütüldü ki, sabırla işlendi. Becali de, transferi kaynaklı performansı düşen ve ayrılmak isteyen Morutan'ı bizim istediğimiz şartlara göndermek zorunda kaldı. Kopenhag diyorlardı bir ara ama onların teklifi 3 milyon avro'ydu. Bizim teklif de az üstünde diyelim. Kopenhag'a gitse, ertesi sezon en kötü 15 milyon avro'dan kapının açılacağı futbolcu. Tam bir fırsat işi yani, bugün transfer edecektin ve başardın.

Morutan'ın bu maddi şartlara geleceğine de inanmıyordum. Biraz daha yüksek "bonservis" beklentim vardı diyelim. Şu şartlar, ciddi anlamda bedava. Potansiyelini daha önce konuştuk zaten. Saha içinde öngörülemez bir futbolcu. Eksikleri var mı, mutlaka olacak. Farklı bir seviyeye gelecek çünkü, burada da istikrar kazanmalı. Şu an potansiyelinden bahsediyoruz, yoksa nice bu tarz yetenekler kurudu gitti. Potansiyele yatırım bu ve doğru transfer stratejisi.

Kanatta "oyun kurucu" tarzında birini hedeflerken, hem bu özelliği karşılayacak, hem de hareketliliği ve patlayıcı özelliği ile ön plana çıkacak. Pırpır diyeceğin, seri bir kanat. Bir yandan da oyun kurucu tarzında, yani tekniği ve oyun görüşü oldukça yukarıda. Yer yer merkeze çekilip, orada da kullanıldı. Asist özelliği daha ön planda, şut atar, duran toplara kadar kullanır. Steaua Bükreş'in gol sayısını ciddi anlamda taşıyordu, hatta yüzde 40'lardaydı bu aran. 

Tabela da arıyoruz bir yandan. Forvette şu an Diagne oynuyor ve oldukça alan açıyor. Kanatlar ve merkezden gelen isimler de o alanları kullanmalı. Feghouli sağ kanatta ağır kalıyor mesela. Oraya da seri bir isim ekliyoruz ve ısrarla dikine oynayarak rakip kaleyi zorlayacak. Kerem Aktürkoğlu zaten bu tarzda. Cicaldau da rakip ceza sahasına yaklaşıyor ve gol sezgisi yüksek. Morutan da tabelayı yapınca, ciddi bir hücum potansiyeli oluşuyor.

32 yorum:

  1. yerli oyunculara verilen bonservisler dışında ki onların da maaşları düşük olduğundan dengeleniyor; kusursuz bir transfer dönemi. yalnız tecrübeli birkaç oyuncuyla kapatmak şart

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eldeki tecrübelere bakacağız artık. Bazılarına tabii :)

      Sil
  2. 2 tane skills videolarını izledim. Çalım var, hız var, mücadele ruhu süper fakat yine bitiricilik yok usta. Son toplarda hep zayıf kalmış. Sona kadar getirip rakibe vermiş bizde şuan Aanholt yapıyor bunu. Bruma'yı hatırlattı bana o da böyleydi. Şu da ayrı konu; bitiriciliği de muazzam olsa bu adam zaten 20 milyon Euro'ydu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi özelliklerinden biri değil elbette de, fena değildir bitiriciliği. Şutu özellikle iyidir. Elbette bir yerlerde defo olacak ki, böyle bir yetenek bize düşsün :)

      Sil
  3. Bu transfer ile ilgili merak ettiğim bir konu var sence başka takımların morutana ilgisi (Kopenhag dışında) neden olmadı ya da olduysa da 5-6 milyon Euro seviyelerine çıkmak mi istemediler? Aynısı cicaldau için de geçerli aslında Fransa İngiltere İspanya ya da İtalya takımları keşfetmeden mi aldık bilemedim senin fikrini merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldu ama 3 milyon avro önermişler. Vardır mutlaka bir noktalarda sıkıntıları, onu da zamanla göreceğiz. Yatırım yapıyoruz, riskler elbette olacak :)

      Sil
    2. Şunu ekleyeyim. Boey'i sadece 1 milyon avro bonservise aldık, hem de Fransa Ligi'nden geldi. Katkıyı görüyorsun.

      Sil
    3. Boey Morutan kanadini merak ediyorum, biraz uyum saglarlarsa her takimi otoban ederiz oradan, Kerem ve Diagne de soldan isi bitirir ikinci ihtimalle, cok heycanliyiz Burak Baskan ve ekibine helal olsun.

      Sil
    4. Çok iyi transfer dönemi. Biraz geç oldu ama genel kurulun gecikmesiyle alakalıydı.

      Sil
  4. Harika bir yazı ve kusursuz bir transfer dönemi adsız arkadaşa katılıyorum. 3.5 milyon euro diye okudum bu fiyata böyle bir potansiyel müthiş, maçını izlemedim ama skills videoları bazen birşeyleri anlatır. Futbol zekası, drippling ve şut var bu belli sadece oyun içi devamlılığı ve dayanıklılığını çok merak ediyorum ayrıca mustafa demirtaş gibi eski gs scoutuda tabi olumlu yorumları beni heycanlandırıyor. Ayrıca scout ekübinede çok güveniyorum boyle cicaldau nelsonı alan ekip bu bu çocuktada yanılmayacaklarına eminim hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatırım var, potansiyele inanılıyor. Güzel iş diye düşünüyorum.

      Sil
  5. Burak Elmas ve ekibi işi biliyor gerçekten.Alınan oyuncular alıştıktan sonra farklı bir takım çıkacak ortaya.Sabretmek gerekir bu takıma.Genç ve dinamik bir kadro kuruldu.Bu sene şampiyon olmasak dahi ilerisi yıllarda bu takım iyi olur düşüncesindeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabır mühim. Gençlere sabretmeli, gelişimleri gözlemlenmeli. Geleceğin temeli bu.

      Sil
  6. Çok güzel transfer özellikle de mali koşullara göre ama benim bir korkum var morutan daha ham bir yetenek ve bunun işlenmesi lazım bizim taraftar bu transfere çok yükseldi ve geldiği gibi üst düzey bir performans bekleyecek bu çok büyük sıkıntı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taraftar tehlikesi daima mevcut. Z kuşağından o anlamda iyi ışık almıyorum, etikete çok alıştılar çünkü.

      Sil
    2. Abi tüketim ve hız kuşağı olduğumuz için hemen olsun hemen parlasın istiyoruz ama bu oyuncuların zamanla parlayacağını anlamaları lazım :)

      Sil
    3. Anlayacak herkes, istese de, istemese de.

      Sil
  7. Twitter sayfalarına bakıyorum da. Genç futbolcu diye sayıklıyoruz taraftar olarak, genç futbolcu alınıyor bu kadar para verilir mi deniyor (cicaldau). Çok uygun fiyata genç oyuncu alınıyor,iyi oyuncu olsa Avrupa kulüpleri keşfederdi deniyor (Boey). Uygun maliyetli, genç ve potansiyel bilinen oyuncu alınıyor, bilmem ne liginden oyuncu mu alınır deniyor. Genç oyuncuyu ilk kötü maçında leş, çöp diye yaftalamakta ayrı garabet! Cicaldau şimdiden çöp ilan edildi bakalım Morutan ne zaman "leş" olarak nitelendirilecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiremezsin abi kimseyi. Ne alsan bir kusur bulunur, adamlar açık arıyor çünkü.

      Sil
  8. Elimizdeki opsiyonlar da çoğaldı yeri geldiğinde oyuncularımızı dinlendirme imkanı da doğacak.

    YanıtlaSil
  9. FFP bitti.Bizim scout ekibinin çok iyi iş yaptığı ortaya çıktı.Yillardir Ffp yüzünden kiralık ve çoğu hedefi olmayan oyuncular ile uğraştık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ffp sarmalında mecburen kiralamalara gittin. Oyuncu satamadın çünkü, mecbur kaldın kiraya. Oyuncu sattın, az bütçe elde ettin, Marcao / Luyindama yatırımı geldi mesela. Hocanın aklında hep bu vardı bence.

      Sil
  10. Her zamanki gibi guzel ozetlemissin Burak, eklemek istedigim su an bu yapi tutarsa Feghouli'yi kenardan getirmek ya da ortaya kaydirmak gibi esneklikleri sunuyor bu transfer bize. Cika ile ayni dili konusuyor olmalari Kerem, Cika, Berkan/Taylan ve Morutan 4lüsü PSV macini bile cevirebilecek dinamiklikte bence. Bunlarin yanina Gedson da alinirsa acik ara rakipleri üzeriz.
    Halil bugun 11 basliyor ama Gedson yine yedek umarim Gedson da gelir ve hocaya sadece sahaya odaklanmak kalir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki. Feghouli sağda da olacak, merkezde de. Kenardan geldiğinde belki daha enerjik de oynayacak, ekonomik kulanılacak.

      Sil
  11. Ghezzal'i sirtina alir Rosier'e calim atar öyle bir potansiyel, hatta yer yer Emre Mor'un zirvede oldugu zamanlardaki skillerini hatirlatiyor bence cok dogru bir is yapti yonetim.
    Beni dusunduren Besiktas hala Gedson icin masadaymis CL'de 2 galibiyet alsak Gedson'un yuzde 50 bonservisini cikaririz gibi haberler duyuyorum umarim Gedson boyle bir hataya dusmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden öyle yorumlar yapmayacağım. Beklentim var ama :)

      Sil
  12. Bu sene transfer mantalitesi -çok iyi potansiyel vadeden genç düşük maaşlı burda bonservise çok absürt olmazsa (ki en fazla 7m verildi) takılmıyorum-
    Yalnız şöyle bir durum tff yabancı sınırını değiştirmeyecek elde yabancı fazla bu sene 3 kişiyi buluruz 11'dede önümüzdeki yıllarda ne yapacağız. Scout ekibine güveniyorum alt liglerden kerem Aktürkoğlu tadında adamlar bulurlar elbet ama bu yabancı sınırı çok sıkıntı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli yatırımları da var ama, bence daha da artacaktır.

      Sil
  13. Hız, sürekli dikine hareket etmesi rakibi kararsızlığa sürükleyecek.

    YanıtlaSil
  14. Kesinlikle Uefa Kupasi kadrosunda Okan Buruk etkisi de yapabilir o zamanlar kadar önde basacagimizi sanmiyorum ama tam o taktigin ismi ve asisti gol sayisindan fazla önde basip Diagne, Mostafa gibi bitiricilere mukemmel servisler yapip onceden isi bitirebilecegimiz maclar olacaktir.

    YanıtlaSil
  15. Okan Buruk başka bir tarz. Onu farklı isimlerle kıyas etmeli :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir