25 Ağustos 2021 Çarşamba

Transferde bu düşünce hep vardı da, imkan ancak oluştu


Galatasaray'ın bu sezon yapmış olduğu 9 transfer var ve bu transferlerin yaş ortalaması 24. Bonservis ödenen 6 transferin ise yaş ortalaması ise 21.8. Maaşlar da bir hayli düşük. Ödenen bazı bonservisler yüksek gibi görünse de yıllara yayıldı ve yaş / maaş ortalamaları düştüğü için, gelecek adına sağlıklı adımlar atıldı. Bu transfer politikasından ötürü herkes mutludur. "Değişim" tam anlamıyla budur. Bu değişimi de gerçekleştirmenin öncelikli yolu "vizyon", diğer yolu da ffp sarmalından kurtulmaktı.

Bu harekat neden geçmiş sezonlarda gerçekleşmedi diye eleştiriler yapılıyor. Bu eleştiriler de nedense Fatih Hoca üzerinden. Ffp sarmalında, sattığın kadar al kuralı elini kolunu bağlıyordu. E alma o zaman diyemiyorsun, bir yandan Şampiyonlar Ligi'ni düşünerek, kaliteyi düşürmek istemiyorsun. Belki bonservis vermiyorsun, ağırlıklı olarak kiralamalara yöneldin ama maaş haddi arttı, futbolcular da senin olmadı. Bugün Fenerbahçe de bu yola girecek mesela, çünkü sattığın kadar al ile uğraşıyorlar. Geçen sezonlarda yaptıkları satışları da bu yıl yapamadılar.

Biz de yapamadık, haliyle de gençleşme üzerinden bir yatırım gelmedi. Sadece 1 transfer dönemi var ve onda da direkt olarak Marcao / Luyindama yatırımlarını yaptın zaten. Ocak ayının son günlerine kalmasan, Diagne yerine de daha genç, geleceğe dönük bir yatırım gelirdi. Ya da Ozan Kabak, Garry Rodrigues gibi satışlar yaza kalsaydı diyelim. Yazın elin daha geniş, kışın atabileceğin adımlar kısıtlı. Buna rağmen stoperde 2 tane net yatırımın oldu.

Başka da satış yok zaten. Tarihin en kötü yönetildiğimiz, vizyondan uzak günlerinde, futbolcu satmayı beceremeyen, elindeki değerini hiç saymak uğruna çabalayan bir yönetim vardı. Etebo'yu kiralıyor, bundan hocanın futbolcu İstanbul'a geldiğinde haberi oluyor. Vizyon bu yani, bir menajerin eline kalıp, o yolda hareket ettiler. Fatih Hoca bu durumda bir şey yapamaz, eline gelene razı olabilir ancak. Bu dönem imkan oluştu, sattığın kadar al sarmalı yok, vizyon daha oturdu ve gelen transferler ortada.

Dursun Özbek döneminde yaşanan büyük değişimde de bu imkan vardı. O gün takımın başında Tudor vardı ve kaliteli futbolcularla, yaş haddine pek bakmadan, direkt olarak şampiyonluğa oynayacak kadro kuruldu. O yapı da 2 yıl şampiyonluk getirdi ve bu da Fatih Terim sayesinde. Hoca olmasa, o şampiyonluklar da olmayacak ve maddi enkazın altından kimse kalmayacaktı. Fatih Hoca, o transfer harekatını yönetiyor olsa, eminim ki bugün yaşadığımız dönemin benzeri bir şey olacaktı. Daha genç, geleceğe dönük adımlar. Bu düşünce hep vardı da, imkan ancak oluştu.

21 yorum:

  1. genç iskelet kuruldu. hızlı ve dinamik bir oyun oynarız umarım. uyku hapı futbolundan bıktık. hatay maçında bazı şeyler ümit verdi.

    YanıtlaSil
  2. Çok şükür beklediğimiz, özendiğimiz bir yola girmiş bulunuyoruz. Umarım Galatasaray'ın transfer stratejisi daima bu şekilde olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle gider, iş yeter ki tutsun ve kontrol kaybedilmesin.

      Sil
  3. Forvete Halil'i çözebilirsek modern bir forvet üçlüsüne sahip olacağız. Bunların ikisi de Türk olacak. İhtiyar heyetini yollayıp bir iki fırsat transferi kovalarsak elimiz çok rahatlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halil Dervişoğlu şu günlerin ilk önceliği benim için.

      Sil
  4. satış tarafımız bence yönetim bağımsız hep sıkıntılı. diagne satılamıyordu, PL görmüş diagneyi yine ederine satamıyoruz. luyindama ona keza. marcao'ya 13 peşin vermişti roma. bu yıl o da yok. satın alma opsiyonlu napoli söylentileri var şimdi. oyuncunun değerini düşürme konusunda önceki yönetim eleştirilerine katılıyorum. ama satış tarafı bence yönetimlerden bağımsız son 2-3 yılda oynadığımız kötü futbol ile ilgili. takım iyi oynarsa satış yapma ihtimalin artıyor. bu yıl iyi oynayalım, avrupada şubatı martı görelim, rotasyon oyuncularına bile iyi kötü teklifler gelir. o zaman da işine gelirse satarsın zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fenerbahçe son yıllarda çok iyi futbol oynadı da, Elif Elmas ve Muriqi'den dünyaları kazandı :)

      Sil
    2. Hocam takım kötü oynadığı için satamıyoruz diyorsun üstte de PL görmüş Diagne'yi satamıyoruz diyorsun. Sence de bir çelişki yok mu?

      Sil
    3. Kötü oynamakla falan alakası yok bu işin.

      Sil
  5. İlk adımı attık şu an, sonrası yönetim becerisi olacak.

    YanıtlaSil
  6. Eksik takviyeler de yapılırsa Ekim ortasında bu takım tam oturur ligin tozunu attırır

    YanıtlaSil
  7. geçen sene bu vizyonu transfer stratejimize yedirebilsek ve moder ile jozwiak gibi adamları alabilsek güzel olurdu ama bu sene alınan boey, nelsson ve morutan'da oldukça geri dönüşü yüksek olabilecek isimler.

    halil konusu ise bence şu aşamada gedson'dan bile mühim olabilir. bir anda ileri ucunu barış, halil ve kerem ile komple yerli geçebilme şansın oluyor ki yabancı kaleci kullanıyor olmamızdan dolayı bu opsiyon çok kıymetli olacak.

    aslında keşke şapkadan bir de mert müldür gibi bir süpriz tavşan çıksa keşke...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sattığın kadar al varken bu iş imkansızdı. Futbolcu da satamıyordun çünkü.

      Sil
  8. Şükür vizyon sahibi bir yönetimimiz var. Yıllardır ajax, psv, porto, sporting lizbon falan derken biz niye yapamıyoruz diye kara kara düşünürdük. Sonunda bu yanlıştan dönülmüş belli ki. Bu sene şampiyon olmayalım önemli değil. Yeter ki gençlerden oluşsun takımın iskeleti. Seneye genç 3 4 transfer daha yapar, bir hanedanlık daha kurarsın. Günü kurtarmaktan sıkıldık, gelecek bu gençlerde.
    Scout ekibini de tebrik etmek gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişim için sabırlı olacağız, bekleyeceğiz. Yapı çok heyecanlı.

      Sil
  9. Yapılan transferleri çok başarılı buluyorum.Takımın genleşmesi ve başarıya aç oyuncular ile oynaması çok önemliydi.Ancak altyapıdan çıkan gençleri de kazanmak gerek.Açıkcası bu oyuncuların yurtdışına kiraya veya tekrar satın alma opsiyonu ile başka takımlara gönderilmesi gerektiğine inanıyorum.Atalay,Yunus,Ali Yavuz,Kaan,Erkan,Bartuğ gibi oyuncuları da kazanmamız şart.Ayrıca Bartuğ sözleşme imzalamamış.Kadro dışı olduğu söyleniyor.Bartuğ çok gelecek vaateden bir oyuncu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da zamanla olacak. Işığı yakan formayı elbette alacak. Ozan Kabak malum. Herkes o denli ilerlemek zorunda da değil. Kimi de Sabri Sarıoğlu, Aydın Yılmaz gibi rotasyon olur. Zamanla olacaktır.

      Sil
  10. Kadro yüzde doksan oranında kuruldu. Bu dakikadan sonra birlikte oynamaya alışıp iyi bir oyun oturtmak zorundayız. Yoksa gelen futbolcular değer kaybederler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman, her yazdığın yorumun yanıtı zaman :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir