22 Kasım 2021 Pazartesi

Maç içi hamleyi neden bu kadar geç yapıyoruz?


Çalışılan 11'den son dakika caymak hatalı olan. Halil Dervişoğlu'nun sağ kanat gibi oynayıp, Mostafa Mohamed'in forvet olacağı. Fenerbahçe'nin 11'i de bu sefer medyaya yansıdı ve son taktik idmanda her şey değişti. Mostafa Mohamed yerine Morutan'ı kullanıp, orta sahada biraz daha kalabalık kalmak ve geçişi oynayabilmek hedeflendi. 1-0 öne geçildi tamam da, yenen gol sonrası bu iş istediğin gibi devam etmedi.

2. yarıda yapılan değişikliklere kadar, iyi bir futbol yoktu. Halil Dervişoğlu bağlantı olamadı (tek forvet oynadığında kaybolmaya devam ediyor), Morutan ve Feghouli etkisiz. Kerem Aktürkoğlu'na destek olabilen kimse yok. Değişikler sonrası ise pozisyonlar var, maçı çevirebilirsin. Galibiyet de sana baktı. O noktada hoca değil, bitirememek konuşulur. Tutan tutamıyor, atan atamıyor. Ama bu oyun neden genele yayılmıyor. Mesele bu.

Oyunu yayamayıp, maç sonlarında hamle yaparak baskı kuruyoruz. Karagümrük ve Beşiktaş maçları da böyleydi mesela. 1-0'ı koruyamamak ayrı, maçın son bölümünde baskı yapıp, bir şeyleri değiştirmeye çalışmak ayrı. Bu görüntüyü yayacaksın. Skoru bulurken de baskın vardı ama devamı yok. Skoru koruyamamanın da nedeni bu. Duruyorsun, durduğun an savunamıyor ya da basit hatalar yapıyorsun. Tutması gereken tutamıyor, türlü türlü handikap sahibisin.

Halil Dervişoğlu / Mostafa Mohamed ile planlandığı gibi oynansa, rakip yarı sahada biraz daha kalabilmen ve aktif olman mümkündü. Morutan ile orta sahada biraz daha kalabalık olayı diye düşündün ama sahaya yansıması yoktu. Feghouli de etkisiz, vitrin dedik, yine sahnede değil. Hücuma hamle yapma noktasında geç kalıyoruz. Bitirememek de işin faktörü. Kale ağzında pası çıkaramıyor ya da golü kaçırıyorsun. Başka şeyler de konuşabilirdik. Ben bunun neden bu kadar geç geldiğine takılıyorum.

14 yorum:

  1. Mostafa özelinde birşey söylemek istiyorum. Halil ekseriyetle skor katkısı yapmadığı için eleştiriliyor ve Mostafa'nın daha sık oynaması gerektiğinden bahsediliyor. Hatırlayacağımız üzere transferi olmayınca üzülen Mostafa'yı kazanmak için iyi giden Diagneyi kesti hoca. Gol atmayı başardı ilk bir iki maçinda belki ama oyun olarak hiçbir katkı sağlamadı. Halil gelince oyunu daha faydalı diye 11e Halil girdi. Ilerleyen maçlarda çok da iyi gitmeyen Mostafa BJK maçında penaltıda düzeni bozarak topa el koyup son derece yanlış bir hareket yaptı. Buna rağmen bir yaptırım olmadı. Sonrasında Lokomotif maçında oyuna Djagneden önce alındı yine ve yüzde yüz pozisyon olacak 2ye1 fırsatı kafaca ve fizikce maçın içinde olmadığı için ezdi. Ve hala bunların hiçbir karşılığını görmeden forma buluyor. Djagne dememis midir "ben penaltıda topu alsam, kacirsam neler olurdu, hala eşit şans buluyor" diye?
    Bence Mostafa bu sene istenen görüntüden çok uzak ve ne olursa olsun oynadığı için de kendini zorlayıp yükseltmiyor. Djagne de BJK maçında kalıbının gereği oynamadığı için kredi kaybetti. Hoca Halil'den en azından her maç ne alacağını biliyor, bence biraz da bu yüzden 11de hep ona öncelik veriyor. Her mac bir iki olumlu dokunuşu var Halil'in. Diğerlerinde belki atar ama belki sıfır hatta negatif etki de yapabilir durumu var.
    Oğulcan'ı hiç forvette denemedi bu sene resmi maclarda, bence bir şans verilebilir. Dinamik, etrafına fırsat yaratıyor, hava topunda var, vuruşlar fena değil; diğerlerinin karışımı gibi.
    Bir de, gerekirse oyuncuları tesise kitleyip duran top çalıştırmak lazım. Onca korner, serbest vuruş, cepheden frikik vs, hiçbirşey çıkmıyor. Akan oyunu iyileştirmek zor ama bu en kolay iyilestirilecek şey. Sıfır verim alıyoruz, sıfırdan az'a bile çıksak kaç puan fark ederdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guzel yorum bence Diagne'ye sans verilseydi mutlaka daha cok gol atardi Mostafa'dan istatistikleri ortada zaten dedigin gibi hoca su oyuncunun psikolojisi bozulmasin vs. derken forma adaletini kaybetti.

      Sil
    2. Diagne'nin de bu sezon 11 başladığı maçlardaki performansı iyi değil. Hoca da kazanmaya bakıyor, sonuçta diğeri genç, bence daha uç potansiyel. Benim görüşüm, elinde 3 tane iyi forvet varken, neden sadece 1'i ile oynamak zorunda olduğun.

      Sil
  2. Bu sezon oynanan 3 derbide de öne gecip kazanamiyorsun demek ki sorun sadece bitirememek de degil gollere de engel olamiyorsun, gol yiyince geri de dönemiyorsun.
    Bana göre orta sahada guclu bir kesicimiz olmadigi icin hoca kalabalik tutma yoluna gidiyor bunun ise yaramadigini yazida belirtmissin ayni zamanda ileride de bu nedenle eksik oynuyorsun Halil de yetmiyor hocanin oynatmak istedigi oyunu anlamakla beraber orta sahamizin bu oyuna yetmedigini dusunuyorum.
    Zaten kaybettigin maclara bakarsan ne forveti ne savunmasi senden iyi olan takimlar sadece orta sahalari bize göre daha tecrubeli ve dogru kurguda oynayan oyuncular.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesici olsa, bu sefer pas oyunu düşecek denilecek. 2'sini oynayabilen isimlerin de maliyetleri çok yüksek. Bence eldeki isimlerle de gayet oynanır. Diri bir Taylan Antalyalı'yı bu noktada çok övmüyor muyduk :)

      Sil
    2. Aslinda benzer seyi soyluyoruz bans göre maca cikan kadroya kesici lazim, Taylan girince zaten farki gorduk o düzende ise senin dedigin dogru oyun derbide de is gorurdu en basindan ama o oyunu da Anadolu takimina karsi oynayamiyorsun.

      Sil
    3. Kesiciden kasıt transfer ise bence o tarz biri lazım değil.

      Sil
    4. Transfer ya da diri bir Taylan'in oraya montesi :)

      Sil
  3. Halil'in en verimli oyunu milli takımda görüldü. Fatih hoca da bu oyunu oynamayı sever ama nedense tercih etmiyor bunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstelik bu maçın planını da böyle yapmıştı, son gün vazgeçti.

      Sil
  4. Kuntz'un oynattığı oyunu biz rahatlıkla oynarız. Profiller bire bir aynı çünkü. Gerets'in Saidou'su gibi olabilecek Berkan var ayriyeten. Keşke bir denesek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda Alican Tekin de dedi, hoca normalde sever bu oyunları. Neden dönmediğini anlayamıyorum.

      Sil
  5. 13 macta liderden 12 puan fark yemisiz Marek Hamsik ve Bakasetas etkisini görmemek icin kör olmak gerek zira bu ikisinin gol sayisina katkisi bizim orta saha oyuncularimizin 3-4 kati civarinda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O doğru, haklısın. Lakin bizim orta sahamız da kötü değil. Belki bir ara isim gerekecek.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir