5 Aralık 2021 Pazar

Galatasaray'daki sorun bitirememek ve finali doğru yapamamak


İlk 11'i gördüğümde 4-4-2 desem de, sonrasında 4-3-3 olabilir mi diye düşündüm. Maç başladığında gördük ki, 4-4-1-1 gibiydik aslında. Halil Dervişoğlu, forvetin arkasında bağlantı rolündeydi. İyi performans verdiğini düşünüyorum. Bağlantıyı kurmayı başardı. Galatasaray'ın birçok pozisyonu var ve hızlı çıkarken de geneli Halil Dervişoğlu'nun başlattığı ya da sürüklediği ataklar. Galatasaray'daki sorun "bitirememek", "finali doğru yapamamak".

Gol vuruşu da sorun olabiliyor, son pas da. Hızlı çıkıyorsun, eksik yakalamışsın, Halil Dervişoğlu sürüklemiş atağı ve doğru ismi, doğru yerde bulmuş ama Feghouli ağır kalmış. Ya da Yedlin alakasız bir koşu atmış diyelim. Bitirememek ise işin en sorunlu kısmı. Kalenin ağzının içinden direğe nişanlamalar, bir türlü tekte topa vuramamak, topu çekememek, boş kaleye kafayı kaçırmak. Galatasaray üretmekte zorlanıyor, hücumu kısır kalabiliyor diyoruz da, maçı kazanabileceği ortamı fazlasıyla oluşturuyor.

Özellikle de Altay maçında. Rakibin girdiği pozisyonlar senin aldığın risk ile alakalı. Hızlı hücumcular, geçişe uygun. Sen atağı sonlandıracaksın ya da o topu kaybetmeyeceksin. Rakibin ilk golüne bakın, o kadar kalabalık içinde nasıl vurduruyorsun. Bu tarz savunma ve geçmiş maçlarda kaleci hataları da gelince, üretebilmenin bir karşılığı olmuyor. Rakipten fazlasını atamıyorsun, maç ayağına geldiğinde o işi bitiremiyorsun.

Yeni Malatyaspor maçının 2. yarı başlangıcına bakın. Hadi ilk yarıyı çöpe attık, 2. yarı başlangıcında geçen 15 dakikada net pozisyonlar yok mu. Orada golü bulsan kilit açılacak. Altay maçına gelsek, 2.98'lik gol beklentin var zaten. Başından bu yana hücumda etkilisin, üretiyorsun, pozisyonlar buldun. Bitireceksin artık. Eksik yakaladığında doğru yerleşeceksin, ağır kalmayacaksın. Forvetin de mesele, bazı hücumcuların da. Çizgiye inip de, kaç kez topu içeri çevirdik, golü de öyle bulduk. Bunu birçok maçta yapabilirken, bitirme oranımız çok düşük.

18 yorum:

  1. Oyun gittikçe olgunlaşıyor ligdeki sonuçlara bakarak bu yapıdan vazgecmemeliyiz sabredersek iyi şeyler olacak bu takımdan. Kadro istikrarı, doğru rotasyon ve sabır gerekli olanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olgunlaşıyor da, lig kayıp gitti. Sıkıntı bu oldu :(

      Sil
  2. Hepsine ve bir üstteki yoruma da katılıyorum. Yol doğru, atak bitirme konusunda özen gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atak bitirme işi "bitiricilik", onu da hoca çözemez. En azından eldeki isimlerle.

      Sil
  3. ben eleştiri yaparım hocaya takıma.. ama yeter artık. doğranmak değil bu. suyu çıktı. ne yapalım gs kulübünü mü kapatalım? pes artık. futbolcu olsam zaten yenmeye izin yok diye koşmayı bırakırım. psikoloji bozmaya yönelik yönetiliyor maçlar bariz belli. ölçüsü de kaçtı tadı da kaçtı.
    atarsın saymamak için 5 dakika bakılır. aleyhinde penaltı olur vermek için 5 dakika incelenir. başkasına hemen çalınır sana gelince kural öyle değil olur. yeter artık.
    doğranmanın da ölçüsü olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunu ayrı konuşuruz da, önce bu yaşananları konuşmak zorundayız.

      Sil
  4. Geçiş oyununu çok iyi oynasak da sette hala oyun kalitemiz sıfır. Oyun biraz sete dönünce direkt sıkışıyor, bizden daha iyi set oynayan Anadolu takımları var. Soso, kerem, morutan vs şapkadan tavşan çıkaracak da ancak öyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu lig de set istiyor işte. Kazanmaya oynayan, başarı hedefleyen takımsın.

      Sil
  5. bu takımın ilacı 4231'dir. gedson gelmese dahi orta ikili berkan çiko oynar. hangisi eksikse taylan da yerini doldurur. sol zaten kerem'in. 10 numara al kardeşim sensin diye morutan. bu adam 2-3 kere kilit açtı bu sezon ona rağmen kenara ittik ya. iki hatada hemen kenara.. sağ kanat ben hala oğulcan derim de oğulcan feghouli barış vs idare edersin. morutan bile son çare olarak bazen geçebilir. santrfor da ister diagne ister mohammed ama "5 maç sahada rezil ol yine forma senin" demek şartıyla.. güven vermeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4-2-3-1 ile de bir şey değişmez. Cicaldau orta 2'lide yine kaleden uzak kalır, etkisini düşürmemeli.

      Sil
  6. Bitirememeyi takimin cok genc olusuna ve lider eksikligine de baglayabiliriz ne orta saha ne de forvet adina bir sembol oyuncumuz yok bir Gomis, Drogba ya da Sneijder gibi yine Marek Hamsik ornegini verecegim ama bu adamin son 3 macinin ozetini izleyin inanilmaz yonetiyor takimi ve acayip rahatlatiyor baski altindayken bizde ise gol atar atmaz ya gol yiyoruz ya penalti oluyor. Kisacasi oyunu yavaslatabilen topu tutabilen uzun net paslarla takimi bir kanattan digerine tasiyabilen kimsemiz yok, orta sahanin skora katkisi buyuk takimlar arasinda en az bizde belki biraz Morutan'da var o ozellikler onu da hoca oynatmiyor ve zaten o da cok genc ve tecrubesiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitirememeyi hiçbirine bağlamam, başka bir şey bu. Mostafa Mohamed bitiren adamdı, düştü. Diagne 11 oynadığında iyi değil, Halil Dervişoğlu hep kötüydü. Yine de herkes kötü bitirir oldu, kanatlarından orta sahasına kadar.

      Sil
  7. Bitirememe hoca ile ilgili. Sürekli ön alandaki oyuncuları devamlı değiştirirsen, her hafta rotasyon adı altında veya 1 maçta iyi oynamadı diye yedek bırakıp hatta tamamen unutursan bu problemler olur. Hoca, Kerem'le ilgili ne kadar doğru bir strateji uyguladıysa; her şeye rağmen sürekli ve ısrarla oynatarak (sene başında çok top kaybı yapıyordu, yerini kaybediyordu, taktik disiplinden kopuyordu); muhammet, halil, morutan ve cagne konusunda da bir o kadar sabırsız ve aceleci. Ya bu çocukların ısrarla ve inatla oynaması lazım. Şimdi Kerem2in geldiği nokta ortada. Golcü dediğin adam zaten topa güvenle vurur. Acaba kaçırırsam ne olur, hoca kızar mı, beni keser mi korkusuna kapılırsa kaçırır. Zaten bunlar genç, tecrübesiz çocuklar. Gerçekten hocanın bu denli sabırsız davranmasına bir anlam veremiyorum.
    Set hücumun hala oturmaması da hocanın problemi.Bizden çok daha az bütçeli takımlar bile bir şekilde rakip sahaya hızla yerleşip orda pozisyon buluyorlar ama biz hala soldan sağa, sağdan sola, hasbel kader top ileri giderse bir şekilde atak mutlaka Muslera'da sonlanıyor. Manasızca yapılan yan paslar, hazırlık paslarından gına geldi.
    Özetle bence hoca bir takımda karar verip değiştirmemeli. Bizim takım zaten genç bir takım. Ne rotasyonu ne yorgunluğu?
    Türk hocala geniş kadro vermemek lazım. Feghouli, Babel ve Cagne maalesef bize faydadan çok zarar veriyor. bir şekilde oluyorsa hep oraya gidiyor. Hocam, Morutan oynasın. 5 maç non stop oynasın. Bu çocuk 3 tane şifre kıran gol attı. Senin kreatif ve gelecek vadeden başka adamın var mı? Sezon zaten bitti. Bu saatten sonra bu çocuklar oynasınlar. Zaten bu projenin amacı buydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altı pas içinde sen o topu kaleye yuvarlayamıyorsan bunun sebebi hoca değildir. Değiştirme konusu değil, bu başka bir şey. Set hücumu da son haftalarda net şekilde oturdu. Bitirdiğinde Marsilya maçı, bitiremediğinde Fenerbahçe ve Altay. Bekler çizgiye iniyor, altı pas içine net paslar çıkarıyor. Bu mu çalışılmamış set hücumnu şimdi :)

      Hocanın problemi yazıp köşeye çekilmek işin kolaycılığı.

      Sil
    2. Bana göre bu bitiremeyis kadro istikrari ile de alakali sen bu oyunculari surekli oynatmiyorsan cok uyumlu olup her sansi degerlemdirmelerini de bekleyemezsin takim oyunu sinerji gerektirir bu da beraber oynayarak olur.
      mesela takimin gole katkisi en cok olan oyuncusu 5 gole direkt etki ile Morutan ama son maclarda hic oynamadi diyebiliriz. Altay ile olan macta neden son dakikada topu cekememis diyorlar e kardesim sen adami son 15 dakikadan fazla oynatmadan ne bekleyebilirsin ki bu cocuk daha 22 yasinda.

      Sil
    3. Kale ağzından gol kaçırmanın nesi kadro istikrarı ile alakalı :) Boş kaleden bahsediyorum.

      Sil
    4. O sadece biz pozisyon abi penalti kacirmak da öyleydi, özellikle Mostafa'da hata yaparsam haftaya yokum fikri olusmus durumda sürekli kesik yiyince takimin özguveni kayboldu resmen.

      Sil
    5. Kale ağzının içindesin, yine yazıyorum :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir