21 Ocak 2022 Cuma

4-2-3-1'i Alpaslan Öztürk / van Aanholt merkezi ile oynamak hayal kırıklığı oldu


İlk 11'i görünce, 3'lü savunma gibi bir şey düşündüm. Hatayspor maçının 2. yarısı gibi. Bekleri biraz daha özgür kılıp, arkaya sarkmaya çalışacak rakibi durdurmak adına bir hamle diyelim. 3'lü savunmaya dönmek de asla bir savunma hamlesi değildir. Hatayspor karşısında, 3-4-1-2'ye dönüşün ardından gerçekleşen hücum organizasyonlarını hatırlayın. Böyle bir hamle beklerken, 4-2-3-1'i Alpaslan Öztürk / van Aanholt merkezi ile oynamak hayal kırıklığı oldu.

van Aanholt'u merkeze çekmek bir düşüncedir, çok kötü görmem de, elinde sol bek yok ki. Sol bekini oraya çekince, bir pozisyonu doldurmaya çalışırken diğerini boşaltıyorsun. 4-2-3-1 özelinde Alpaslan Öztürk'ün de merkezde oynaması imkansız. 4-3-3 oynarsın, Alpaslan Öztürk savunmanın önünde çapa rolü görebilir, 4-2-3-1'de imkansız. Emre Kılınç yedek, geçen maç oyuna aldığın Atalay Babacan gibi bir ismi de düşünebilirdin. En olmadı Aytaç Kara oynar, en azından biraz daha pas yaparsın.

Şu yapı biraz daha pas yapabilmek için mi düşünüldü? Öyle ise iflas. Hadi geçen oyuncuları tanımıyor hoca dedik de, şu gün adına biraz olsun tanımıştır. Riera geldi en azından, o anlatmıştır. Kendi sahanda, kazanman gerekiyorsan sadece geçiş oynarsın bu oyunla. Golü öyle buldun ama savunma hataların devam ediyor. Rakip de maçın dengesine bakınca hücum adına bence senden daha üstündü. Gol beklentisi daha yüksek, daha fazla şut atmış.

Maç içi hamlelere daha fazla takıldım. Hele ki son Arda Turan / Oğulcan Çağlayan hamlelerinin hiçbir anlamı yok. Giresunspor maçında, Arda Turan'ın oyuna girmesini iflas olarak nitelendirmiştim. Yürüyecek hali yoktu ve bugün de bir şey değişmiş değil. Hücum ararken kendine -1 yazdın. Gole uzakken, imkansız hale getirdin. Bir şeylerin değişmesini beklerken değişmediğini görmek geleceği tamamen karartır.

17 yorum:

  1. Bence bu saatten sonra komple oyunu düzeltmeye çalışmak iyice risk getirecek. Elde olmayan oyunculara göre oyun düşünüp böyle Alpaslan hamlesi gibi zorlamalarla günü riske atmamak gerek. Sonuçta baştan aşağı değişiklik zahmetli, zaman alan iş. Bizde de o zaman kalmadı. Sonucu hızlı verecek şeyler üzerine yoğunlaşmak lazım.
    Şöyle ifade edeyim, tüm oyunu düzeltmeye çalışmak 10 birimlik iş. Bize sonuç getirecek 1 2 birimlik noktalar gerekiyor.
    Bu bağlamda bence ilk olarak pozisyonları gole çevirme yüzdesini yükseltmeye odaklanmalı. Takım öyle ya da böyle pozisyon yaratıyor, tek iyi yaptigi bu belki. Topu altıpasa kadar getiriyor, kaleye sokmada ise kabız. Yani 10 birimlik işin 9unu yapıyor, 1ini yapamıyor. 1 birimi çözmek daha kolay. Artık sabahtan akşama son vuruş, pozisyon şablonu, duran top mu çalışılır; yurt dışından bu işin özel hocası varsa o mu getirilir (taç hocası var mesela) bir hamle lazım.
    Örnek olarak, PvA ile sezon boyunca kaç tane aynı şekilde pozisyon yarattık, kaçı gol oldu, kaçı saç baş yolduracak şekilde kaçtı. Bunlar son bulmalı ya da en aza inmeli. En acil çözülmesi gereken konu bu. Yoksa mesela orta saha için gidip oradan alıp gelebileceğimiz bir Jorginho yok hazır bekleyen. Transfer gelecek belki ama onun da şak diye sihirli değnek gibi bir anda herşeyi değiştirmesini beklemek fazla iyimserlik olur, o iyimser beklentiye yer kalmadı. Keşke olsa ama önce eldeki malzemeyle bir çıkar yol üretmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunun düzelmesi ciddi zaman alır ve mevcut yapıda zor. Şu an gemiyi karaya yanaştırmak mühimdi ama giderek ondan da uzaklaşıyoruz.

      Sil
    2. Zaten topu 5 metreden kaleye dürtemedikten sonra tüm oyunu baştan kurgulasak ne olur? 30 pozisyona girip 1 atıyorlardı. 60 pozisyon olsun da 2 atsın diye dua mı edeceğiz?
      Tek olumlu nokta o üretkenlikti. Böyle denemeler yapıp onu da kaybetmemek lazım.

      Sil
    3. 2 maçtan asıp kesmeyeceğim, Milli Takım arası dönüşü ilk maçı bekliyorum.

      Sil
  2. bu yönetimden sadece bi tane fernando istedik. orta sahamızı her maç delik deşik ettiler. Galatasarayda yıllardan beri süregelen sıkıntı şu: mutlaka bi eksik var. Bi ara forvet diye tutuştuk, sonra sağ bek sonra sol bek sonra ön libero. Ne zaman bir yeri tamamlasak diğer yer açık kaldı. Sonunda da çöküşü yaşadık. Bu gidişle ptt ligi hayırlı olsun. Samsunsporu, Eyüpsporu analiz etmeye başlarız iki üç haftaya. Ne hale getirdiler koca kulübü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando dediğin olay iş değil :)

      Sil
    2. Fernandoya gerek yok cok iyi iki yonlu olmasina bile gerek yok direkt Joseph gibi ayagi fena olmayan herhangi bir kasap oyuncu isimizi görür bu takim Turkiye icin cok yumusak abi Cicaldau durdugu yerde yikiliyor, Berkan yanina pas atamiyor Taylan desen o da cok yirtici degil nasil mucadele edeceksin ki bu ortamda imkansiz.

      Sil
    3. Fernando / Josef çok farklı tarzlar değil aslında.

      Sil
  3. Sanırım oyun kurulumuna katkı veren, savunması ön planda olan bekler istiyor, bizim beklerin hiçbirisi bu profilde değil, gözbebeğimiz Boey başta olmak üzere. Taylan ve Berkanın yokluğunda defansif özellikli 6 numaraları olmadığı için böyle bir tercih yaptı. Zaten 5 kişi savunma 5 kißi hücum rolünde olsun istedim gibi bir şeyler söyledi. Transfer döneminde bütçeyi bekleri değiştirmek için kullanmak gibi bir çılgınlık yapmazsak, Torrent'in istediği oyun için ideal dizilim üçlü savunma olacak gibi gözüküyor. Bu yapılırsa üçlü savunma üç gerçek stoperden mi oluşacak yoksa bir orta saha oyuncusu geriye mi kaydırılacak, bunu transfer belirleyecektir. Sanırım Torrentin istediği oyun için bir stoper transferi daha rasyonel olabilir, Denayer, Salcedo, Ferro gibi isimler giçti şimdiye kadar. Bu olursa, belki sadece Gedson transferiyle orta saha işini çozebiliriz. Tabii bu sefer de üc Turk kuralı elimizi bağlayabilir, ama kaleciyi Turk yaparak bu sorun da aşılabilir. Campos ve Joa Sacramento umarım gerçek olur bu arada, yoksa bu hakemlerle Torrent sezon sonunu goremeyebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta saha transferi diyoruz ama bence bu takımın bir değil üç orta saha oyuncusuna ihtiyacı var, ihtiyacımız olan oyuncu profilleri de aslında geçtiğimiz dönemlerde bizde kiralık oynayan isimler; Lemina-Seri-Gedson.
      \Marcao-Lemina-Nellsonn\
      \Seri/
      \PVA(Ömer)-Boey/Gedson(Berkan)-Morutan(Emre)/
      \Halil(Oğulcan)-Cicaldou(Kerem)\.
      Tabii başlarında da Fatih Terim, ama Sacramento ve Campos gibi isimler devrede olursa Torrent ile de uygulanabilir belki, neden olmasın..

      Sil
    2. Önce orta sahada 6 numara lazım ki merkez kapansın. Sonra da bağlantı olacak, topla dripling özelliği mühim bir 8 gerekiyor.

      Sil
  4. Torrent sevicileri görelim şimdi arkadaş okan vs yerli adam getirmezsen lig maçından 3 gün önce yabancıyı getirirsen adam dener hiç kızmayalım torrenete bu iş sezon sonu olmalıydı yada şimdi takımı ligi oyuncuları iyi bilen yerli hoca ile yapılmalıydı ki fatih hocanın devam etmesi en doğrusuydu. İlk maç yok organizasyon vs diyenler şunuda görmüştür heralde biz genelde baskın oynayan taraftık ve az pozisyon veriyoduk tek sorunumuz bitirememekti şu anda oyunuda veriyoruz pozisyonda veriyoruz yediğimiz goller geçiş golleriydi genelde şimdi bildiğin organize goller yiyoruz. Torrent ilk geldiğinde 2-3 mağlubiyete bakar yönetim dayanamaz gönderir demiştim düşüncemin arkasındayım 1-2 mağlubiyet daha alsın peşpeşe torrente gider olan gs nin parasına olur yazık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Torrent seviciler nedir abi, gereksiz ayrışma, çok boş bir tabir.

      Sil
  5. Kaleci ve 6 numara transferi yapılmadı gitti.Takimda bariz 2 eksik bölge var.Bu iki bölge stoperler ile takımın bel kemiği.Kalecin sakat, 2.lig seviyesinde bir kaleci ile oynarsan, Taylan ve Berkan ikilisine hem Avrupa hem de ligi bindirirsen ve iyi bir 6 numara almazsan maalesef kötü duruma düşersin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar yapılmazsa da işler daha kötülemeye devam edecek.

      Sil
  6. ya hatay maçında kaybetsek de iyi şeyler, iyi dokunuşlar görmüştük, "evet bu adam guardiola'dan bi şeyler kapmış" dedik. Ama bu maçta yapılanlar baştan aşağı yanlış. Hatay maçından sonra bi umutlanmıştım ama dünkü maçtan sonra yine bi hayal kırıklığına uğradım. iki maçta birbirinden farklı iki torrent izledik sanki.

    YanıtlaSil
  7. Orta saha tercihleri çok kötüydü. Alparslan Van Aanholt'la hiçbir şeyi tam yapmak mümkün değil ki.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir