27 Ocak 2022 Perşembe

Galatasaray'da sportif direktör hamlesi yapılacak gibi görünüyor


Galatasaray'da "sportif direktör" hamlesi yapılacak gibi görünüyor. Bir süredir de bazı isimleri konuşuyoruz. Luis Campos ismi geçti ki, kendisi bu iş için zirvelerden biri. Galatasaray açısından düşündüğümde ise hayal dahi edilemez noktada. Burak Elmas'ın Luis Campos ile sportif direktörlük değil de, "danışmanlık" üzerine görüşeceği söyleniyor. Futbol yapılanması adına bu görüşme olacaktır da, biz çoğu şeyi çok çarpık gerçekleştiriyoruz.

Fatih Terim'in olduğu ortamda "sportif direktör" olmaz, bu tamam. Fatih Hoca sonrası teknik direktör değil de, ilk olarak sportif direktör belirlenebilirdi. Sportif direktör dediğimiz isim çalışacağı teknik direktörü de belirler. Sonra da transferlere bakardın. Biz ise ilk olarak teknik direktörü açıkladık, sonrasında sportif direktör arayışındayız. Çarpık, tersten, ne derseniz deyin. Futbol adına doğaçlama, hatta sosyal medya gazıyla hareket edilmeye devam ediyor.

Luis Campos'un bir maliyeti olur, o da bizi aşar. Geçmişine baktığımızda müthiş işler başardığını herkes bilir. Tanımayan dahi takımın adını duyduğunda, "bu adam sayesinde mi gerçekleşti" der. Az paraya da büyük işler başardı ama şu an geldiği konum sonrası onu ikna etmek, projeye inandırmak zor. Danışmanlık konusunu bilmiyorum. Futbol yapılanması konusunda fikir alıp, onun yönlendirmesi ile mi bazı isimlere yöneleceğiz?

Geçtiğimiz günlerde Mario Blanco ismi sportif direktörlük için geçmişti. Luis Campos'un ağı içerisinde bir isim olduğu söyleniyor. Onun geçmişine bakınca Polonya, Hırvatistan ve Yunanistan gibi liglerde çalıştığını görüyoruz. Türkiye şartlarına daha uygun bir isim yani. Paok'ta çalışırken, 32 yıl sonra şampiyonluğa ulaşmayı başarmışlardı. Az paraya büyük işler başaran, hakim olduğu ligler de tam olarak Türkiye'nin kalemi olan bir isim. Ama etiketi yok işte, bu yüzden beğenilmez. Belki işin içerisinde Luis Campos olduğu bilinirse fikirler de değişir.

Galatasaray'ın şu aşamada mümkün olduğu kadar az paraya büyük işler başarması lazım. Transfer için de Balkanlar, Polonya, Portekiz gibi değeri pazarlara hakim olunması kıymetli. Mario Blanco ismini bu açıdan değerli buluyordum. Transfer edip geliştireceğiz, sonrasında satacağız. Ekonomik çark da bu sayede dönecek. Fatih Hoca ile başlayan bu yapılanmanın devam etmesi şart. Yönetim değişse de şart, her koşulda şart.

19.01.2022 tarihli yazı..

20 yorum:

  1. Ve zamanımızda yok. Evet bubyıldan umudu kestik ama maç kazanamıyor ve bizim net kazanmamız lazım çğnkü işler zora girdiğinde hakemler de elinden geleni yapıyor kaybetmemiz için. Üzerimizdeki baakı ve stresten kurtulmak için acil maç kazanmamız gerekiyor bunun için de kaleci olmazsa olmazımız. En azından kale konusunda elimizi hızlı tutmalıyız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir an önce kazanmaya başlamak, bunun için de bazı hamleler yapmak gerekiyor.

      Sil
  2. Danışmandan kasıt ne hiçbir fikrim olmamakla beraber, Campos'un Türkiye ağı çok güçlü diye biliyorum. Duhan Aksu'yu gözlemlemeye gelip Zeki Çelik piyasada yokken bulup Lille götürmüştü. Burak ve Jose Fonte gibi tecrübelilerle gençleri harmanlayıp şampiyonluğa götürdü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Danışmandan kasıt nedir ben de bilmiyorum. O işin içinden ne çıkacak çok merak ediyorum. Büyük isim, tek diyeceğim bu.

      Sil
  3. Mario Branco'yla ilgili haberleri okuyunca bu bölgelerin futbol kültürüne hakim olduğunu va uyum sağlayabildiği anlaşılıyor. İlla bir sportif direktörle anlaşılacaksa kendisi doğru isim olabilir. Galatasaray yönetiminin de Domenec Torrent'in de sportif direktörle çalışmaya ihtiyacı var gibi duruyor şu aşamada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sportif direktör, özellikle transferde al sat gücü adına bence de kıymetli. Satabilmeyi becerirsek yol almışız demektir.

      Sil
    2. Campos'la özellikle oyuncu satmadaki eksiklik için de görüşülüyor galiba

      Sil
  4. Sportif direktörlük sistemi bizim ülkede özellikle 3 büyüklerde başarısız olmasının bir çok sebebi var. Basın, kulüp içindeki diğer yöneticilerin rant kavgası, taraftarın sabırsız olması, sosyal medya, yönetimlerin 3 yıllık süreyle gelmesi vs vs.

    Sportif direktör getiriyorsan transferden , teknik adam seçiminden , kadro mühendisliğinden sorumlu tek kişi olması lazım. Başkan ,teknik adam, yönetici karışmayacak (yane karışmayacak derken sportif direktör de belli bir plan proje dahilinde hareket edecek) Türkiye'de mümkün mü böyle birşey.

    Tabi ki de hayır!

    Teknik adamı seçecek kişi sportif direktör , tabi normalde. Normal ve bizim ülke birbirine çok uzak şeyler olduğundan biz önce teknik adam getirip sonra sportif direktör getirerek farkımızı gene ortaya koyduk :)

    Galatasaray özelinde Fatih Terim varken zaten sportif direktör olması imkansız birşeydi. Hocanın egosunu biliyoruz ben dedim oldu modun da son yıllarda maalesef. Fatih Terim'in olduğu yerde sportif direktör olmayacağını gördük zaten, bir çok kez cenk ergün , bülent tulun hatta bir dönem adnan sezgin ile de sorun yaşadı.

    Fatih Terim gitti şimdi olacak mı diyoruz. Soru şurada bu yönetim yaza kalacak mı ? Görüntü hayır. E daha yapılanma başlamadan patladı.

    Şimdi yeni gelecek yönetim sil baştan mı yapacak. Sportif direktörle çalışmayacaz yönetimimizdeki ahmet bey olacak ,mehmet bey olacak mı diyecekler. Tabi ki EVET.

    Kimse Galatasaray'a babasının hayrına veya Galatasarayı düşündüğünden yönetici olmuyor. Onlar boş laf salatası. Kendi PR'larını yapmaya geliyorlar. Tabi ki de elin yabancısı yerine kendilerinden biri o pozisyonda olmak isteyecektir.

    Başlarda çok karşı çıksam da Türkiye'de sahiplik sistemi gelmedikçe altyapı hamlesi ,sistem kuracak teknik adam ,sportif direktör gibi şeyler hayal ötesi.

    3 yıllık seçilirken başkanlar kimse o topa girmek istemez. Hele hele takımın şu düştüğü durumu gördükten sonra. Maalesef eski düzen yeni gelecek yönetimle birlikte gerisin geriye gelecektir.


    Bir de sosyal medya da BETçi bir ekip var dikkatimden kaçmıyor. Hunharca Galatasaray başarısız olsun diye müthiş bir algı çalışması yapıyorlar.. luis campos daha gelmeden yok birileri para yicek ,yok birileri para cebe indiricek algısına başlamışlar. Mario Blanco için bu kim yaa kesin para yicek , galatasaray ayarında adam değil, hayatımda hiç duymadım adını kesin ışıtan ile söğüşleyecekler kulübü vs vs

    Düne kadar Fatih Terim'e saydırıyolardı şimdi alayı terim babamız diyip yönetime sallıyor. Bu asalak kitlenin temizlenmesi lazım çünkü taraftar gidip bunlara inanıyor. Bunların dedikleriyle gaza geliyor.

    Yönetim hakkında yorum yapmaya gerek yok. Seçim zamanı da hiç beklentim yoktu. Çoğu projeleri fazla hikayeden geliyordu şaşırtmadılar. Bu olay da gözümde taraftarın gazını alma çabasından başka bişi değil. inşallah yanılırım.


    Valla baya bir negatif gittim farkındayım :)

    İnşallah torrent hoca ile şu kasımpaşa maçından bir galibiyet gelirde az da olsa şu negatif ortam dağılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yerde bu algıyı kırmak lazım işte. Ülkenin şartları zor olsa da, özellikle satabilmek için ihtiyacımız var. Luis Campos dev isim, daha önce böyle bir isim hiç gelmedi. Olur mu bilmem.

      Sil
  5. Şöyle bir fikir ortaya atmak isterim; Campos da gelsin Branco da gelsin.

    TR'de defalarca gördük başkan ve teknik adam arasında sıkışan yabancı sportif direktörlerin katacağı pek birşey olmadı olmuyor olamayacak da.. Bir üst futbol aklı olmalı, stratejileri belirleyecek, dünya futbolunu anlayacak ona göre GS'ın plan programını belirleyecek, dünya çapında bağlantıları olacak yani futbolun başkanı gibi olacak bir mevkii. Futbol direktörü diyelim ismime. Başkanlar değişse bile o isim kalacak uzun vadede bunda mutabık kalınmalı camia olarak.

    Öte yandan daha çok sahada kalacak, operasyonları yönetecek, elini kirletecek her yere girip çıkacak, transfer görüşmeleri, oyuncu izleme medya yönetimi vs gibi süreçlerde yer alacak, insan ilişkilerini yönetecek bir Sportif Direktör olmalı. Bence hem GS'da hem de Türkiye'de bu denli bir futbol aklının olmamasından, başkanların futboldan anladığını zannedip anlamadığı ve de yetkinlikleri olmadan üst akıl gibi davranmaya kalkıp ellerini yüzlerini bulaştırdığından dolayı başarı gelmiyor.

    Kulüp Başkanı klubün finansıyla, prestijiniartırmayla, haklarını korumak ve kritik temaslarda bulunmak, sponsorluklar, anlaşmalar yatırımlar gibi konularla uğraşmalı. Kulüp içindeki dengeleri yönetmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten Branco da Campos'un adamlarından biri. Ama Campos'un yanında dün Sacramanto vardı. Sanki sportif direktör o olacak da, Campos da danışman gibi takılacak, onun ağından yararlanacağız gibi.

      Sil
    2. Sacramento SD için uygun bir profil değil, teknik ekipte yer alacak bir profil gibi, üstelik daha çok genç. Belki de üçleme olur.

      Sil
  6. torrent ve ekibi geldi işte. huzur içinde çalıştır onları yeter. sportif direktör falan şov hamleler. hele ekibini kurmuş adama hala portekizli yardımcı dayatırlarsa olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sportif direktör gerekli hamle, şov değil de zamanlaması garip.

      Sil
  7. Galatasaray her zaman ilklerin takimi olmustur bence bir sportif direktorluk ya da benzeri bir yapi ile basari saglanacaksa bunu yine Galatasaray yapar boyle bir isimin bizim hangi acigimiza yardimi olacaksa olsun alim, satim, yapilanma tavsiye ne olursa cunku yonetim ve kurumsallik olarak cok gerideyiz bunu kabul edip ise baslamak lazim bence bu yönetimin yaptigi ender iyi islerden birisi bu umarim sonuca baglanir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Luis Campos ayarında bir isim şu ana kadar konuşulmamıştı. Gelmesi halinde umudum olur.

      Sil
  8. Basarili olma ihtimali yuksek eger anlasma olursa cunku daha once Cenk Ergun doneminde bile kisitli yetkilerle belli bir etki saglanmisti ve hatta Fenerbahce'nin laf ettigi Comolli zamaninda gelen futbolculardan 40 milyon uzerinde Euro gelir elde ettiler kim ne derse desin o seviyedeki sıradan adamlar bile buradakilerden cok daha ötede Luis Campos neler yapar düsünemiyorum bile ucu acık o derecede bir potansiyel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an ayağı yere basamayan bir yönetim var ama. Sorun bu.

      Sil
    2. Panik modunda bizim yonetim ne yapacaklarini bilmiyorlar, kafasi kesilmis tavuk gibi gormeden bir oraya bir buraya kosuyorlar umarim Torrent ne yaptigini biliyordur cunku Alanyaya kaybedersek ortalik toz duman olur kimse kalmaz.

      Sil
    3. Doğaçlama hareket ediyoruz artık :(

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir