27 Şubat 2022 Pazar

Galatasaray 4-2 Rizespor, bunun adı Galatasaray refleksidir


Bunun adı Galatasaray refleksidir. Bu refleksi ortaya çıkaran da sahada isyan eden futbolculardır. İyi futbol beklentimin olmadığını çok daha öncesinden söylemiştim. Bir an önce kazanmaya başlamak gerekiyordu ve Göztepe / Rizespor serisinden gelecek 6 puan olmazsa olmazdı. O değil de "var" işini yapmaya karar verince işler doğru düzgün ilerlemiyor mu? Galatasaray'ın bu durumda olmasının nedenlerinden biri de, büyük hakem hatalarıydı. Son 2 maçta çalınan penaltıların hepsi doğru. Asıl sorun bu penaltıların daha öncesinde "lehimize" çalınmıyor olmasıydı.

Galatasaray'ın maç başlangıcı, özellikle ön alan baskısı gayet iyiydi. İlk 5 dakikada rakibi hataya zorlayıp, 2 tane net pozisyon ürettin. Baskının devam etmemesine takılıyorum ben. 1-0 sonrası durulduk çünkü, en azından bu baskıyı kuramadık. 1-1'i bulduktan sonra takım yine ısırmaya başladı. İyi olan, 2-1 geriye düştükten sonra vazgeçmemek. Isırmaya devam ettik ve rakibi yine hataya zorladık. Bir sorun varsa, o da hücumdaki kaliteli ayak noksanlığı.

Hücumda "organizasyon" arayışı var. Rakip ceza sahası içi ve çevresinde kalabalık kalıyor, bekleri de hücum aksiyonunun içine sokuyorduk. Mostafa Mohamed ve Berkan Kutlu'nun ön alan baskısını da çok beğendim. van Aanholt ve Omar da sürekli hücumu zorlayıp, organizasyonun gelişmesinde rol oynadılar. Özellikle de van Aanholt'la birlikte oyuna akıl koyduk, o verkaçlarla fark oluşturduk. Maalesef Cicaldau ve Emre Kılınç tarafında "bitiricilik" konusunda yetersiz kaldık. Mostafa Mohamed de çok fazla "oynatmaya" odaklıydı ve işin mücadele tarafında kaldı.

Kerem Aktürkoğlu'nu da artık en az 2 kişi savunuyor. Bu durumda da bitirecek adamın yok. Berkan Kutlu'ya o top geldiğinde kötü şut çıkarıyor. Berkan Kutlu'yu hücuma kaydırmak ve ön alanda baskı aramak doğru düşünce yine de. Geriden çıkabilmek de mesele, Taylan Antalyalı'nın çok fazla pas hatası var. Rizespor'a pozisyon vermiyorsun da, olmadık goller yiyorsun. Geri dönüşler tamam, isyan büyük de, sürekli bu duruma düşmek de iyi değil.

Kaliteli ayak demişken, Gomis, Feghouli ve Babel'in oyuna girmesi maçı çevirdi. Feghouli ve Babel'i eleştiririz de, sonradan oyuna girip, o kaliteyi oluşturdular. Babel seni hücumda tuttu, fiziğini iyi kullandı. Feghouli belki ayakta kalamıyor ama 2 asisti var. Kaliteli ayak bu işte. Bunu ilk 11'de deneyince olmasa bile, hamle olarak kullanabiliyorsun. Gomis de zaten isyanın odak noktası. Penaltı kaçmış olabilir de, son dakika yine sahnede yer alan kendisi. Torrent ne yapar bilmem, Mostafa Mohamed ve Gomis'i bir arada kullanabilmeyi çözmesi gerekir.

38 yorum:

  1. Kendi evinde 2 kere geri düstün Gedson orta sahadaki adamlarini sirtina aldi gezdirdi, ilk penalti penalti degil ben izlerken utandim ilk yari.
    Mostafa, Taylan cok kötü Gomis acayip farketti maci cözen adam oldu yine, Gedson'u cok begendim cok iyi mucadele etti yerden kalkmadi ama cok iyiydi, bu sezon 12 faulle en cok faul yapilan oyuncu Gedson olmus, helal olsun, yönetime soruyorum hani bu adam hazir degildi :)
    Pulgar'i Torrent'in istemedigini soylemistim daha once hocanin tercihi degil, ama Berkan Taylan hic olmaz bu orta sahada cok buyuk kalite sorunumuz var.
    Emre Kilinc'i cok begendim, Cicaldau fena degildi yine Gomis baska da bir sey yoktu bu macta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk penaltı da gayet penaltı, ben utanmadım. Gomis'e kaleci müdahalesi var. Utanacaksan, Galatasaray'ın bundan önceki süreçte doğranmasına utanmalıydın.

      Sil
    2. ne utanması şaka mı bu? ikisi de yüzde 100 penaltı. 20 hafta bizi doğradılar siz de normali o süreç sandınız sanırım. terim kalsa bugünkü penaltılar da çalınmazdı zaten.

      Sil
  2. Takım bu maçta nispeten daha iyiydi de en büyük eksiğimiz orta sahayi dolduracak bir orta saha oyuncusu
    kısacası Gedson :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hücum ve fizik tarafında çıkış var.

      Sil
    2. cicaldau yine hayaletti. morutan oynasın onun yerine artık yeter.
      savunmada da aman aman bir şey yapmıyor morutan en azından pres yapıyor. hücumu zaten söylemeye gerek yok.

      Sil
    3. Morutan konusundaki mesele nedir çok merak ediyorum. Şu rolde bana göre de Morutan çok daha iyi iş yapardı.

      Sil
  3. Gedsonla başlayalım büyük bir potansiyeli maalesef elimzile kaybettik bu yaşta bu yetenek tam bize uygundu bu konuda yönetime ne kadar kızsam azdır. Ama karakter olarak da ne kadar zayıf olduğunu görmüş olduk. Çok saygısız ve seviyesizdi. 2. Orta alana muhakkak iyi bir isim şart Taylan ve Berkan olmuyor olmuyor olmuyor. 3. Mustafa Muhammed i kazanalım uzun yıllar bu takımda oynayabilecek bir isim. 4. Feghouli çok klas bir isim pasları harikaydı keşke her zaman böyle oynasa. 5. Gomis tam bir lider tam bir profesyonel ne kadar oövsem ne desem az harika bir oyuncu. Son olarak özellikle Rizeyi yenmek daha da sevindirdi. (Alp

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berkan Kutlu oluyor bence, şu kullanım şekli gayet iyi. Ön alan pres ve baskısında çok iyiyken, bu biraz da Berkan Kutlu / Mostafa Mohamed sayesinde.

      Sil
    2. Berkan ile Gedson sahanin en cok kosan iki oyuncusu ama sahipsiz top kazanma Gedson 14 Berkan 3 yani kosuyor da nereye kosuyor, kisacasi Berkan Gedson gibi nereye kosacagini bilmiyor rakamlar bunu söyluyor bize.

      Sil
    3. Top sende ağırlıklı olarak, sahipsiz top kazanma işinin rakibe yakın olması doğaldır :)

      Sil
    4. Kısmen haklisin o da bir faktör ama topun bizde olma oranindaki fark ile Gedson ile Berkan'in performansı arasindaki farkin arasinda bir uçurum var paralel olsa zaten rakamlara bakarak her seyi soylebilirdik ama seninki de bir bakış açısı ve yine de Berkan yeni rolunde toparladi izlerken delirmedim aksine yaptigi guzel isleri farkederek keyif verdi diyebilirim ama Taylan icin aynı seyi soyleyemiyorum maalesef karakter olarak seviyorum ama futbol olarak mumkunse izlemek istemiyorum Taylan'li bir orta sahayi.

      Sil
    5. Gedson ve Berkan Kutlu'yı kıyaslamam ben. Aynı rolde isimleri kıyaslamayı severim. Biri enerjisi ve dinamizmiyle öne çıkar, diğeri de topla dikine çıkışları ve dripling özelliğiyle.

      Sil
  4. (Emre)
    Van Aanholt 10 numarada mi oynasa? :)
    Saka bir yana, guzel macti. Cok ønemli bir puan. Mental olarak da rahatlama yaratir oyunculara. Øzelikle Rizespor'a karsi geriden gelip galip gelmek ayri bir guzeldi. Gomis'in gelisi Feghouli ve Babel'e de yaramis sanki mental olarak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara orta sahada kullanılma düşüncesi vardı :) Demek ki organizasyon oluşturup, Aanholt oraya yaklaştırılınca katkı alınıyormuş.

      Sil
  5. 3 ün golün başlangıcında taylanın kerem attıgı bir uzun top var vu adamı devşirmeye çalışmak yerine önde mi oynatsak. Defansif hiçbir özelliği yok, top sökemez, adam kovalayamaz, baskı altında problem yaşıyor ve sinir sıkışması sorunu varmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berkan Kutlu da mesela ön alana yakın oynadığında daha çok katkı veriyor.

      Sil
  6. Taylan kötü diyenlere söylüyorum: bu maçı tekrar seyretsinler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pas aksiyonunda eleştiriliyor maalesef. Çıkışlarda hata yapıyor. Mücadelesinden yana sorun yok.

      Sil
    2. Rakamlar ortada açın bakin bir zahmet Taylan 10 ikili mucadelenin 2 tanesini kazanmis sadece, Gedson 28 ikili mucadelenin 18ini kazanmis kiyas bile olmaz Taylan bu takimda yerli diye oynuyor baska bir izahı yok zaten.

      Sil
    3. Taylan Antalyalı 6 oynuyor ama, Gedson 8. Roller farklı. Etki kıyası tamam da, yapılar değişik.

      Sil
    4. Cicaldau'ya bakalim o zaman sonuç cok da farkli olmuyor, hadi Taylan'in maliyeti cok az ama Cicaldau'nun performansini Gedson ile kiyaslayinca o paralara ister istemez Gedson alinabilirdi diyor insan hocam.

      Sil
    5. Cicaldau tamam, orada olur. Gerçi bu sefer de tabela sıkıntısını konuşuruz :) Gedson elbette alınabilirdi, bu bambaşka konu.

      Sil
  7. Gözümüz aydın, çok kritik galibiyet.Gomis konusunda da büyük haklı çıktın çok şükür! Ayrıca Torrent geleli beri sadece kısmen Trabzon ve Goztepe maçında olumlu umut verici şeyler görmüştük, bu maçın genelinde gayet iyi gördük takım savunmasını, geçişleri, kontra vermemeyi, sete yerleşmeyi. Bunun üzerine koyarak devam ederiz umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Liderlik, kenardan müdahale vs gibi konularda bir Fatih Terim degil ama teknik taktik oyun okuma, formasyon degistirme konularinda bence iyi hoca Torrent sadece yanlış zamanda geldi ve elindeki malzeme zaten defolu malzeme kolay degil.

      Sil
    2. Şu geri dönüşlerin başlı başına imzasıdır Gomis. Torent'i işin fizik ve hücum tarafında övebilirim.

      Sil
  8. Gomis Feghouli Babel ilk 11 başlamamalı 45 te girmeliler güçleri o kadar rakip yorulduktan sonra daha etkililer Gedson u almayıp Cicaldau yu aynı paraya almak ilginç 20 yıldır bu kulüpte finansal organizasyon oturmaz mı

    YanıtlaSil
  9. Berkay Özcan Kaan Ayhan Umut Meraş uygun maliyetle alınabilecek yerlilerdi parasızlık bahane. Emre Kılınç Okan Kocuk geldiyse çocukların kendi gayretiyle transferleri oldu. Emre yi az kalsın harciyorduk, finans yönetimin oyuncu yönetimin transfer becerin kötü sonra kadro kalitesizligine ragmen niye bu kadar borç var takım niye bu kadar az puan aldı?? Burak Elmas şimdiye kadar kararlarıyla pek fark yaratamadı maalesef. Gedson gelmediyse suçu Gedson'a mı atalım eski oyuncumuz da olan Ahmet Bulut'a mı borç içinde olmasına rağmen doğru yatırımı gören Beşiktaş 'a mı arkası sağlam Rizespor'a mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umut Meraş alınırdı da, sana vereceği bir şey olmazdı :)

      Sil
  10. 3 seneden sonra ilk defa maça gittim. En son statta izlediğim maç Başakşehir şampiyonluk maçıydı. 2019 mayıs.. 40 bine yakın taraftar muhteşem bir ambiyans vardı ama maalesef sahadaki Galatasaray'ın özellikle orta saha oyuncularının yetersizliği herkesi derinden üzdü bence. Taylan, Berkan ve Cicaldau'yu izlerken gerçekten bir kulübün futbol aklının - eğer varsa tabi - veya hocasının sezona SADECE BU 3 oyuncu ile nasıl başladığını düşündüm durdum. Nicelik olarak koca sezonu 3 kişi ile tamamlamak bir kenara dursun nitelik olarak da o kadar yetersizlerdi ki... Sahada acemiler mangası gibi kilometrelerce koştular ama Gedson'un tek başına yaptıklarının çeyreğini dahi yapamadılar!!!
    Defansif olarak top çalma, kapma, rakibi kapatma desen yok. hücumda top kullanma oyun kurma, gol atma hak getire. Hele Cica sadece bugün değil aylardır ne yaptığı ne oynadığı belli olmayan hayalet gibi sahada gezen son derece vasat bir oyuncu olmuş. Çıplak gözle daha iyi görüyorsun bunu. Ölmüş dediğimiz, gitsin diye nefretler ettiğimiz Feghouli bile girdi haftalardır Cica'nın yapsın diye beklediğimiz her şeyi yaptı. 2 asist yaptı adam maçı bitirdi.
    Sezon başında neyi yapamıyorsak hala aynılarını yapamıyoruz. Torrent'e bu konuda çok yüklenemiyorum çünkü bu orta saha yapısı ile herhangi bir tipte oyun oynama şansın yok!!! Belki kimilerine iddialı gelebilir ama ligin açı kara en kötü orta sahası bize ait. Barış - Ayhan - Sarp dönemine bizi götürmüyor mu? O sene de böyle rezil kepaze olmuştuk sebebi onlardı; şimdi de aynısı oluyor işte...
    Takım yine hücum edemiyor, baskı yediği zaman top kaybı yapıyor, yemediği zaman set hücumu yapamıyor. Yaratıcılık yok. Orta sahadan hücuma destek pas, şut, gol, ceza sahasına penetrasyon anlamında onlar da yok... Gerçi girince de atamıyorlar ki.. Berkan o kadar tahta bacaklı ki...
    Peki Fatih hocam sen hangi akla hizmet böyle bir takım kurdun? Bu takımı kurarken neyi düşündün demezler mi adama... Gedson'u alamadığın halde nasıl olur da başka bir 8-10 almadın?? Nelson'a 8, Cica'ya 6,5 vereceğine bir tane adam gibi orta saha almadan nasıl başladın hocam sezona???

    Gelelim yönetime: Gedson'u her ne sebeple almayan veya alamayan kişiler, artık onlar kimlerse; Galatasaray onları iyi anmayacak. Ve bu adam seneye ve sonraki senelerde Beşiktaş'da harikalar yarattığında, onları şampiyon yaptığında acımız daha da katlanacak. Bütün stadın Gedson'a dinmeyen öfkesi tamamen bu duygunun ve üzüntünün sonucuydu. Bunu ordaki herkes derinden hissettiği için öfkesini yansıttı. ama bu öfkenin adresi Galatasaray kulübünün yönetimine asla yakışmayan acemiler mangasıydı.
    Ben Ribery'den sonra böyle bir üzüntü yaşamadım. Son yıllardaki Muriç, Mert, İrfan Can olaylarının ardından bizim elimizdeki avucumuzdaki böylesine bir mücevheri kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Eğer Gedson bize gelseydi seneye çok başka bir yapılanmadan bahsediyor olurduk. Çok yazık oldu ama çok..

    Bu vasat, kalitesiz kadroyu üstelik 30 milyon euro harcayarak kuran kişilerden GS kongresi hesap sorsun. Fatih Terim de bir daha Galatasaray'ı falan çalıştırmasın. Bu futbol rezaletinin baş sorumlunun o olduğunu düşünüyorum. Kimsenin Galatasaray'ı böylesine kalitesiz ve yetersiz oyunculara mahkum etmeye hakkı yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katiliyorum, Gedson dün senin orta sahandakilerin toplamindan cok ikili mücadele kazanmis, gol atmis, sahipsiz top kazanmis ve sahanin Berkan ile.birlikte en cok koşan oyuncusu inanilmaz istatistikler insan Besiktas'a gittigine inanamiyor gercekten, kabus gibi bu kadar beceriksiz iş bilmez bir yönetim olamaz.

      Sil
    2. Hocam tebrikler çok güzel akıllıca yazmışın . Alp)

      Sil
    3. Berkan Kutlu gayet iyi oynadı. İzleyip de beğenmemek, kafalardaki keskin yargının net resmi olmuş :) Objektif ve doğru bakış açısı değil bu.

      Sil
    4. Berkan iyi oynadı ama yeterli miydi? Çok koştu mücadele etti. Ama Galatasaray'ın 8 numarasından bekledikleri Gedson kalibresi. Orda Gedson'u gördükçe, Berkan kimseye yeterli gelmez. İyi oynadı yetmiyor işte. Ayrıca en iyi gününde bile gol atamıyor Berkan. 0 golü olan 8 numara olur mu? Çektiği şutların tamamı üstten aut. Kale tutmuyor. Benim beklentim çok yüksek olduğu için belki de ön yargılıyım. ama bunu beklemek de hakkım. Gedson'u bilen ve bizde olsa yaratacağı farkı gören biri olarak konuştum. Yoksa hiçbirinin iyi niyetine, mücadelesine lafım yok. Hepsi iyi çocuklar ama can sıkıcı olan da bu. Kapasiteleri maalesef yetersiz. Galatasaray'a hücumda katkı sağlayacak gol/asist yapacak orta sahalar lazım.

      Sil
    5. Gayet yeterliydi, verilen rolü müthiş uyguladı ve ön alanda baskılı olduk. Zaten 7+4 geliyor, bu daha da artacak. Berkan Kutlu gibi potansiyel, genç bir yerliyi niye kaybedelim. Bu etiketçiliğin sonu yok. Sen elindekini geliştirmeye bakacaksın.

      Sil
  11. İlk golü yiyince takım yine eyvah yine kaybedeceğiz psikolojisine girdi gibi, neyse ki PVA nın golü sonrası tekrar ortak olduk maça. Babel'i GS'ye yakıştırmasam da hamle oyuncusu olarak kullanıldığında verim aldığımızı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orada durulma oldu, baskıyı, mücadeleyi azalttık bir anda. Ona ben de takıldım.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir