20 Şubat 2022 Pazar

İş, oynadığın oyun ve verdiğin rollerde bitiyor


Geçtiğimiz günlerde, blogda paylaşılan güzel bir istatistik vardı. Paylaşan arkadaş "adsız" olarak yorum yazdığı için adını veremiyorum, bu yazıyı okuyacaksa kendisine teşekkür ediyorum. Galatasaray, Berkan Kutlu / Taylan Antalyalı 2'lisiyle oynadığı dakikalarda 10 gol atıp 17 gol yemiş. 2'sinden 1'i sahada ya da 2'si de yokken oynadığı dakikalarda ise 20 gol atıp, 18 gol yemiş. Maçına göre görüntü değişiyor. Avrupa'da tutan ve iş yapan düzen, ligde yürümüyor.

Futbolcuları kötülemek istemiyorum. 2 ismin de yapabileceklerini az çok biliyorum. Taylan Antalyalı'nın geçtiğimiz sezonki 6 numara performansı gayet tatmin ediciydi. Onu o seviyeye çekmek lazımdı, yapamadık. Berkan Kutlu da hem Alanyaspor dönemi, hem de Galatasaray formasını giydiği ilk zamanlarda herkesin bayıldığı bir futbolcuydu. Ne oldu da şimdi "yetersiz" diye ilan ediliyor. Sadece bu 2 isim değil, hemen hemen herkes kendi kapasitesinin çok altında oynuyor.

İhale ise orta sahada, çünkü işin kalbi orada. Oynamaya çalıştığımız oyunu, yanlış isimlerle oynadığımız için sorun yaşadık. Geçişte, mücadelede tamam da, iş pas oyununa geldiğinde bu isimler uymadı. 4-3-3 oynuyorduk, roller karıştı. Cicaldau, hücuma yakın, gol özelliğiyle ön plana çıkan bir 10 numarayken, biz 8 gibi kullandık. Berkan Kutlu da daha mücadeleci futbolcu. Taylan Antalyalı ise zaten geriden çıkmaya çalışırken sorun yaşıyordu.

Bu 3 isim bir arada olmadı işte. Ligde hücum oynaman gerekirken, bu isimlerle baskı kurup, hücumda organize olamadın. Roller farklı dağıtılsa ve eksik 1-2 parça giderilse, gayet değerli ve potansiyelli futbolculardı. Göztepe'li Obinna övülüyor mesela, ne farkı vardı Alanyasporlu Berkan Kutlu'dan? Biraz daha atletizmi deriz de, Obinna da elde olsa emin olun ki Berkan Kutlu muamelesi görecekti. İş, oynadığın oyun ve verdiğin rollerde bitiyor. Futbolcuyu yüceltmek, değerine değer katmak senin işin.

13 yorum:

  1. Zamanında tecrübesizliğinden 2 derbi kaybetti diye kuyruğuna teneke bağlanıp gönderilen bir Tudor vardı. Tolga Ciğerciden bile çift yönlü müthiş bir orta saha yaratmıştı, tüm takım takır takır top oynuyordu. Oynadığın oyun, verdiğin roller diyince aklıma geldi.. Neyse asıl söyleyeceğim bu değildi tabi. Sence de ligin kalanını bir anadolu takımı gibi oynamanın zamanı gelmedi mi? Veya avrupada karşındaki takımların senden büyüklüğünü kabul edip zaaflarını iyi analiz ederek güzel hazırlanarak oynadığımız oyunlar gibi? Belli ki bu takım bu oyuncular ile verimli bir şekilde set oynayamıyor. Ufak tefek değişiklikler, küçük taktiksel dokunuşlardan ziyade ya daha radikal değişikliklere gitmeliyiz (bu iş Torrentle olacak gibi gözükmüyor orası ayrı..) yada gerekirse zaman zaman en zayıf rakibe karşı bile topu verip geçiş kovalamalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 derbi değil sadece, deplasmanlar tümüyle fiyasko neredeyse. Dokunuşları oldu da, Tudor devam etse o sezonu en iyi ihtimal 4. bitirirdik. Takım üzeri hakimiyeti sıfırdı, zaten giderken de sadece 2 kişi veda etti. İyi ki o dönem Fatih Hoca geldi de durumu kurtardı, 2 şampiyonluk kazandırdı.

      Neyse asıl konuya dönersek, ben bahsettiğin konuyu yazmıştım. Dümdüz bir 4-4-2 kadrosu çıkarır, tamamen kaos ve bireysel yetenekler üzerinden yürürdüm. Taktik, teknik, iyi futbol. Bunlar şu saatte boş.

      Sil
  2. Geçen seneki Taylan performansı herkesi yanılttı.Asıl sıkıntı 6 numarada sert ve hamleli oyuncu eksikliği ve topu ileriye taşımada. Pulgar bu yönden önemli.Onun performansı Berkan ve Cicaldau 'yu daha iyi yapabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanıltma yok, bence iyi performanstı.

      Sil
    2. Bence de yaniltti abi topu karsilamayi, cevre kontrolunu bilmeyen bir oyuncudan bahsediyoruz yanindaki oyuncularla daha az sorumluluk alarak oynadi yine bireysel hata yapti ama Muslera olsun digerleri olsun kapattilar bu aciklari ne zaman takimin kalitesi iyice dustu sorumluluk artti defektleri acayip belli oldu Taylan'in zaten cıkıs yaptigi pozisyon da oyle bir pozisyon degil bence yerli kurali olmasa yedek bile olmaz bu seviyede.

      Sil
    3. Geçen sezon gayet oynadı, orayı bir şekilde doldurdu. Geçen yıl 2 hata yaparken, şu an 222 hata yapıyor. Bu başka seviye. Elbette birileri, birilerini yükseltecek. Bu takım oyunu.

      Sil
  3. Futbol takım oyunu.Maalesef ligde takım oyununda defo ortaya çıktı.Fatih hoca ve ekibi bu sorunu çözemedi maalesef. Kadronun iyi olduğunu sadece birkaç dokunuş gerektiğini düşünüyorum.Berkan - Cicaldau ve Taylan Avrupa maçlarında çok iyi işler çıkardı.Bunun nedeni avrupa maçlarında kapalı ve geçiş oyunu oynadık.Ligde ise özellikle 6 numara ve bitirici forvet eksikliğine yedek kaleci eksikliği de eklenince çok kötü göründük.Berkan da , Cicaldau da hatta Taylan da iyi oyuncular.Sistem ve birbirini tamamlamayan oyuncular olunca sorunlar çıkıyor.Sistemi ve birbirini tamamlar oyuncuları birlikte oynatmak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünüyorum, yazın yapılanma eksik kaldı. O da tecrübe dokunuşuydu. Eldeki tecrübeler yetersiz, asıl sorun buydu.

      Sil
  4. İşte yukarıdaki analizin adresi tamamen teknik adam. Ya kafasındaki oyuna uygun kadro kuracak ya da eldeki kadroya uygun oyun bulacak.
    Fatih Hoca maalesef ikisini de yapamadığı için başarısız oldu. Bu sene imlanı vardı ama transferdeki tercihler veya yapılamayan transferler buna sebep oldu. Hoca 4-3-3 ısrarından, pas oyunundan, set oyununda hiçbir zaman taviz vermedi. pragmatik davranmadı. Hayal ettiği oyuna uygun kadro olmadığını bile bile göre göre ısrar etti. Nelson'a 8 milyon € harcamak yerine o para ile 2 orta saha alsak belki başka bir şey koşurduk. Bu arada asla Nelson kötü veya verilen para fazladır demiyor. Bilhassa çok iyi futbolcu ve çok iyi transfer. Ama işte kaynakların kısıtlı ise tercihlerini daha önemli için yapmalısın. Gedson hastalığı yerine, artık olamayacağını anladığın yerde pasör bir 8'e gidebilirdik. Elimizdeki scout ağından birini bulurduk bence. Ama gittik o hakkımızı Assuncao gibi 18 yaşında bebe ile kullandık.
    Kısacası her yol her yer teknik adama çıkar. Teknik adamın iyiyse, hem taktik, hem çalışkanlık hem de tabi ki takıma hakimiyet anlamında o zaman sonuç alırsın. Hoca tabi ki manevi anlamda, hakimiyet anlamında tartışmasız bir lider. Ama belki de yaşlılıktan belki yaşın verdiği sabit fikirlerden, ne yardımcılarını yeniledi ne de taktiklerini ve çalışma metotlarını. Ve doğal olarak da başarısız oldu. Sezon öncesi planlama eksik ve hatalı, kadro mühendisliği eksik, taktik yanlış, çalışma eksik, analiz eksik... e bu kadar eksik olunca da başarısızlık kaçınılmaz oluyor. Yönetim berbat tamam. Ama bu yönetim sana 30 milyon € harcamış ve bir kadro emanet etmiş artık burdan birşey çıkartmak zorundasın.
    Torrent de maalesef o kadar yanlış bir tercih ki. O da ısrarla aynı oyuna devam ediyor. Umarım bu akşamla birlikte pragmatik davranır. Önce içinde bulunduğumuz ateşten kurtulmak zorundayız. Kulübün imdar kolunu çekip 38 yaşındaki Gomis'i aldığı yerde, hangi geleceği inşa etmekten bahsedebiliriz? Tek derdin 3 puan olmalı.
    umarım hocanın içine düştüğü hayal aleminden biri uyandırır. Kardeşim senden şu an tek beklentimiz maç kazanıp bizi burdan çıkartmandır denmeli. Zaten bugün de olmazsa ben olsam heme şimdi kovarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı isimlere ısrarlı takılı kalma birkaç zamandır en büyük sorunumuz oldu.

      Sil
  5. Taylan ve Berkan yanlarında ayakları iyi lider bir oyuncuyla çok daha farklı olurlar. Pulgar-Berkan-Taylan ya da Pulgar-Berkan-Cicaldau üçlüsü ile çıkmak gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 numara olarak tabii de, bu sefer hücum kısıtlı kalır.

      Sil
  6. O istatistigi ben paylasmistim :) istatistik her seyi gostermese de bizim gibi takim durumlarinda dogru cikarimlar yaptirir.
    Sizin yazdiginiz yazi da cok dogru bir yazi gercekten Berkan dün 60dan sonra girince bütün toplari topladi dogru rolü bulmusa benziyor Torrent Berkan icin de Taylan bence umitsiz vaka abi hep yaziyorum fundamentali cok eksik Berkan oyle degil son vurusu pas kalitesi üst duzey degil ama pozisyon almasi, presi, futbol temel bilgisi cok daha iyi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir