16 Şubat 2022 Çarşamba

O jenerasyonu bugün yakalayamayız tabii


2001 / 2002 sezonunu çok seviyorum ve her fırsatta o dönemle alakalı bir şeyler paylaşıyorum. 26 Eylül 2001 tarihinde oynanan ve deplasmanda 1-0 kazandığımız Nantes maçının kadrosu. 2001 / 2002 sezonunun özelliği, Uefa Kupasını alan kadronun ciddi şekilde dağılması ve yaşanan ekonomik sıkıntılar çerçevesinde kurulan kadroyla Avrupa'daki çizginin bozulmaması. Lucescu bu anlamda büyük iş başarmıştı. Galatasaray adına izlediğim en özel sezonlardan.

Birçok iddialı isim takımdan ayrıldı, onların yeri bir şekilde doldurulmaya çalışıldı. Yabancılar genellikle kiralık olarak geldi ve çoğunun ismini bilmiyorduk bile. Yerli konusunda hem önü açılan isimler oldu, hem de kadroya kattığımız bazı isimlerin katkıları önemliydi. Ergün Penbe mesela, en özel sezonunu geçirdi. Emre Aşık da 11'e yerleşti, yine Hasan Şaş'ın kariyer sezonunu izledik. Bu tarz isimlerin önü açıldı diyebiliriz.

Mondragon'un uzun bir Galatasaray kariyeri oldu mesela, Perez ve Fleurquin ise bu formayı sadece 1 sezon giyebildi. Yine de bu isimleri hala hatırlar, unutmayız. Bu sezonun içinde o kadar çok hikaye var ki anlat anlat bitmez. Nantes deplasmanında alınan galibiyet de sezonun en önemli işlerinden biriydi. Sergen Yalçın gibi bir faktörümüz vardı dedi. Zirve diyebileceğimiz 2 sezonu varsa, biri bu sezon. Diğeri de Beşiktaş'ta kazandığı 100. yıl şampiyonlukları. Sergen Yalçın'ın 79. dakikada attığı golle bu maçı kazanmıştık. Yine o sezona bakın, Şampiyonlar Ligi'nde çok kritik golleri vardır.

Mondragon
Perez Capone E.Aşık H.Ünsal
H.Şaş Suat B.Akın Ergün
Arif S.Aykut

Serkan Aykut bu maçta 11 başlamış, Ümit Karan yedek. Normalde tam tersi olurdu. Bu maç özelinde nedenini hatırlamıyorum. Capone işlevli futbolcu, stoper ya da sağ bek fark etmeden aynı performansı verirdi. Diğer ilginç olan da şu 11'de 8 tane yerli var. Yedek kulübesine bakınca da aynı yerli ağırlığı. O jenerasyonu bugün yakalayamayız tabii, kaliteli ya da o potansiyeldeki yerliler direkt olarak Avrupa yapıyor. O dönem birçok iyi yerli futbolcumuzu da kaybetmemize rağmen, hala böyle bir yerli ağırlığı oluşturabiliyorduk.

7 yorum:

  1. Lucescu'dan çok kolay vezgectik... o döneminde kısıtlı kadrolardan yüksek verim almayı başarırdi daima. Özhan Canaydın sağ olsun Şampiyon teknik adamı kovmuştu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. paralel evrende defalarca cl gruplarından çıkmış, olduğundan daha fazla lig şampiyonu olmuş bir gs var. 2002'de lucescu ile ayrılmamış bir gs. shakhtar'ın yaşadıklarını yaşamış bir gs.

      Sil
    2. Aynen öyle. Paralel evrende Fatih Hoca ile hiç ayrılmamış, 4 yıl üst üste şampiyonluğun üstüne birçok şampiyonluk, hatta CL kazanmış bir Galatasaray var.

      Sil
  2. Lucescu 'nun gönderilmesini hala anlamış değilim. Çok uzun yıllar hizmet edebilecek seviyede bir isimdi. Galatasaray tarihinde her zaman yeri olacaktır. Alp)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O gün ne düşündün, bana o lazım.

      Sil
    2. kimse değil canaydın düşündü. taraftarın imparatoru terim varken bu adamla ne işimiz var dedi. terim seçim vaadi oldu. ama sonra olaylar farklı gelişti işte.

      Sil
    3. O gün Fatih Terim dendiği an, herkes hocayı istedi. Uefa Kupası'nın üstünden sadece 2 yıl geçmişti ve Lucescu futbolu da çok beğenilmiyordu. Daha realist oyundu çünkü.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir