7 Mart 2022 Pazartesi

Xeka & Galatasaray, tek başına yetmeyecek ama önemli bir adımdır


Yaza ne olacağını bilemediğim için, transfer konusunda konuşmak ne kadar doğru bilmiyorum. Danışmanın, sportif direktörün var da, yönetimin o günleri görebilir mi bilinmez. Yeni yönetim gelirse de bu isimlerle mi çalışır daha da bilinmez. Çalışmamak haklarıdır. Yalnız her şartta, sözleşmesi sezon sonunda bitecek olan Xeka gibi bir ismi hedeflemek doğrudur. Mevcut ekip devam edecek desek, bu tarz bonservisi elinde ve direkt etki edebilecek futbolcuların gündemde olması doğal.

Luis Campos ağında olacağını düşündüğümüz bir isim olduğundan, Galatasaray'ın bu transferden yana beklentisi olduğunu biliyorduk. Teklif de var deniyor. Medyada bazı rakamlar konuşulsa da bana çok gerçekçi gelmedi. 2.7 milyon avro maaş, 5 milyon avro imza parası denmiş. Maaş fazla, imza parası ise gerçekçi olmayacak kadar fazla. Bonservis gibi imza parası. Gidip o paraya x bir orta saha zaten alırsın. Bonservissiz futbolcu almak bu değil.

Xeka, ayaklarına çok hakim bir futbolcu. Bir orta saha için fizikli, pas ve teknik düzeyi yüksek, tam bir takım oyuncusu. Orta sahamızdaki senkron bozukluğunu da direkt olarak çözebilir. 6-8 gibi oynuyor ve oradaki aklı yükseltecek, yaratıcılık ekleyecek, liderlik edecek. 6 oynat, derin oyun kurucu olsun. 8 oynat, merkezi organize etsin. Hızlı diyemeyiz ama topla çıkışları da değerli. Lille'nin başarılarının önemli bir parçası.

Talipleri elbette vardır. Bu da transferin ihtimalini zorlaştırır ama asla imkansız değil. Bahsi geçen rakamlar da bence doğru değil. Özellikle de imza parası. Galatasaray orta sahasının çehresinin değişmesi ve kalite kazanması şart. Orta sahasız yol alamayacağımızın kanıtı bu sezon oldu. Orada akıl olarak çok eksik kaldık ve işin mücadele tarafı da her geçen zaman azaldı. Sadece Xeka da yetmeyecektir ama önemli bir adım olacaktır.

4 yorum:

  1. 3 tane direk ilk 11 orta sahası alınmadığı sürece herhangi bir şey konuşmanın mantığı yok. Belhanda gibi son derece tartışmalı ve çoğu kişinin beğenmediği yetersiz bulduğu bir orta sahanın ardından, Romanya pazarından, Becali'den bir başka tartışmalı orta saha daha getirdik. Üstelik bunu para vererek yaptık. Cicaldau da tam 10 değil 8 gibi ama o da tam değil. Bu kadar para harcayıp ne oyun kurulumuna katkı, ne dripling, ne pas, ne gol anlamında 10 üzerinde 8 ve üstü verim almadığın zaman problem oluyor.
    Galatasaray'ın artık orta sahaya net oyuncular alması lazım. Böyle tam pozisyonu belli olmayan, arada derede adamlara bu kadar para harcadıktan sonra hata yapma lüksü bence yok. Cica belki kendisine verilen parayı çıkartır umarım çıkartır ama bizi mutlu etmeyecek.
    Bize orta sahada siyah oyuncu lazım. Fizikli, kesici, sert, tempo katacak, sakatlık problemi olmayan, uzun boylu ve tekniği ortalama üstü oyuncular lazım. BJK bedavaya Josef'i alarak bu saydığım bütün vasıflara sahip bir oyuncuyu buldu. şimdi 6 milyon daha verip ondan da iyisini hem de gencini getiriyor. Rakibinin orta sahasında 2 tane kuvvetli, tempolu, gol atan, oyunun 2 yönünü de çok güzel oynayabilen zenci orta sahalar olacak.
    biz ne almayı ne de satmayı bilen bir takım maalesef değiliz. Satma noktasında zaten genetik/tarihsel bir beceriksizlik var. Bu kader. Genlerimize işlemiş. Yönetimler değişiyor, başkanlar gidiyor geliyor ama satamama hastalığı devam ediyor. Bu kader. Ama sağolsun Fatih hocanın 5 sezonluk performansına baktığımızda almada da muazzam hatalar yaptığımız ayan beyan ortada. Kiralıklara ödenen akıl almaz maaşlar, kira ücretleri ve bu sene de bonservisle aldığımız oyunculardan kurulu takımla küme düşme hattındayız. Bu orta saha bileşeni ile yola çıkmak gerçekten intihar etmekle eşdeğer. Fener'e bakıyorsun yedeğinde oturttuğu tüm orta sahalar bizde banko oynar. Mesut ve Ozan sonradan girdiler. Sosa hiç yok bile. Trabzon ha keza öyle. Birçok Anadolu takımının orta sahası bizden açık ara iyi.
    Böyle takım kurulmaz. İlla ki genç alacaksın diye bir şey de yok. Josef gibi biri önüne gelir, 6 no ihtiyacın var. Hemen alırsın yaşa bakmadan.
    Bu yönetimin akıbeti belli değil. Barca-BJK-Barca üçlemesinden sonra ibra olmayacaklarını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Josef de şöyle. Kumar adam, ağır sakatlıklardan çıkıyor ve yaşı vardı. Alırsın, sakatlıklar devam eder. Bu sefer de başka eleştiriler.

      Sil
  2. FIFA, Rusya'da forma giyen yabancı futbolculara tek taraflı sözleşme fesih hakkı verildiğini resmi sitesinden duyurmuş bu Beka Beka vb. Futbolculara teklif yapsak diye geciyor insanin icinden ama eldeki Gedson'u bile alamayan başımızdaki bu yönetim varken hicbir sey yapamayiz gibi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sürü futbolcu var, yönelmek ve şimdiden hamle yapmak lazım.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir