16 Nisan 2022 Cumartesi

Bu paralara ikna olurlar, ortada bir hüner göremiyorum


Metin Öztürk, seçilmesi durumunda Florya'yı Levent Nazifoğlu'na emanet edecek. Eşref Hamamcoğlu da seçilmesi halinde Florya'yı Cenk Ergün'e emanet ediyor. Levent Nazifoğlu'yla alakalı bir yazı yazmıştım, sıra Cenk Ergün'de. Cenk Ergün'ün 2 ayrı dönemi var. İlki, uzun yıllarca, Galatasaray'ın birçok kademesinde geçirdiği yıllar. O noktada Galatasaray'ın kurumsal hafızasıydı. Bir de son görevi olan "sportif direktörlük". Konuşacağımız konu da sportif direktörlüğü.

Twitter'a konuyla alakalı flood yaptığımda, kendisinin hem çok seveni, hem de hiç sevmeyeni var. Benim konuyla alakalı yorumum sabit. 2017 - 2018 sezonu yaz dönemine bakınca, tarihin en çok para harcanan transfer dönemi olabilir. Kadroya birçok iddialı isim katıldı ve hedef net olarak başarıydı. Bu isimlere de iddialı bonservis ve yıllık ücretler ödendi. Bu futbolcuların ederi budur da, doğru bir transfer harekatı mıydı o tartışılır.

Doğru diyebiliriz. 2 şampiyonluk kazanan kadronun temeli o dönem atıldı. 1-2 isim haricinde de, çok net katkılar aldık. Tabii bu kısa vadeli bir harekat. Gelen futbolcuların yaş haddi de vardı çünkü. Başarı gelmese ne olurdu desek, ortada büyük bir enkaz oluşacaktı. Şampiyonlar Ligi gelirleri olmadan, o maddiyatın altından kalkılamazdı. Tudor'la da o takımın olabileceği en iyi derece 4.'lüktü. Derbileri farklı ve kötü oyunla kaybeden, deplasman kazanamayan, futbolcularla ilişkisi kopmuş bir teknik direktör.

Herkes liderle olan puan farkı 2'ydi diyor da, öyle mi kalacaktı? Tudor giderken kendisine sadece Gomis ve Badou Ndiaye veda mesajı attı. Buradan dahi bir şeyleri anlamak gerekiyor. Fatih Hoca göreve geldikten sonra, bu takımı ayaklandırdı, birçok ismi de parlattı ve başarılar kazandı. Transferler konusuna dönersek, "ya şu ismi de Cenk Ergün nasıl buldu" diyeceğimiz kimse yok. Hepsi iddialı ve etiketli isimler.

Klişe olacak belki ama, bize de bu maddi imkanlar sağlansa, gidip bu futbolcuları alabilirdik. Bu paralara ikna olurlar, ortada bir hüner göremiyorum. Planlı, programlı hareket edildi, iyi bir kadro kuruldu da, sportif direktör artısı yok. Yarım sezon görebildik tabii, belki ilerisi adına farklı planları da vardı. Levent Nazifoğlu'na kıyasla da Cenk Ergün'ü tercih ederim. Yine de kendisini doğru bir isim olarak görmüyorum.

O dönem isimlerin ışıltısına çok kapıldık. Transferlerin hepsi bizi heyecanlandırdı ama bakın hala Feghouli'nin maliyetiyle uğraşıyoruz. Fernando, Mariano gibi kaliteli isimler tamam da, gelmeyecek isimler değildi, kastım o. İş imkan meselesi. Sportif direktör hüneri de biraz imkansızlık içinden ne çıkaracağın değil mi? Galatasaray'da şu an imkansızlık var. Eğer seçilirlerse, hüneri var mıymış, ne ölçüdeymiş göreceğiz.

20 yorum:

  1. Falcaolar vs geldiği sene staddda imza şov yapılmıştı o transferlerin nerdeyse hiçbiri faydalı olmamıştı takıma mesela. Evet bonservis az verilmişti ama kiralık olarak ciddi maaşlar ödendi ve geri dönüşü hiç yoktu onun. Cenk Ergün'ü pek bilmem ama o transfer dönemi son yılların en verimli transfer dönemiydi. Daha iyisi 2012 şampiyonluğunu oluşturan Elmander'in geldiği transfer dönemiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O verimi hoca sağladı, Tudor dönemi işler sarpa sarmak üzereydi.

      Sil
  2. Bence de her turlu Cenk Ergün secilir ikisi arasinda ama Cenk Ergün hayalimizdeki kisi mi kesinlikle hayir ama su zor durumda daha iyisi de talip olmaz, 2 ay icinde ödenmesi gereken milyonlarca dolar para var yine de 2 baskan adayi olmasi güzel.
    Ikisini de dikkatli dinledim Metin Öztürk tehkikeli seyler söyledi en az 3 konu hakkinds saniyorum Esref Bey dahs düzgün bir secim olur, benim görüsüm bu sekilde simdilik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2'si arasından o seçilir de, Cenk Ergün'ün de çok fazla fasolu işi var.

      Sil
    2. Katiliyorum kendisini de pek samimi bulmuyorum acikcasi ama yuzde olarak bakarsak tutmus fazla sayida transferi var diger dönemlere göre, onun zamanindaki kötü transferler bile Cicaldau, Pulgar gibi oyuncularin cok önunde bana göre.

      Sil
    3. Onun zamanındaki tüm transferlerin maliyeti ve etiketi çok büyük.

      Sil
    4. Evet bakalim bu sefer mutevazi butcelerle neler yapabilecekler, rakipler en az 1 2 sene daha bize göre temel kadro olarak ileride olacaktir, özellikle Trabzonspor ve Besiktas (borcu bizden cok olmasina.ragmen Gedson'u alarak genc ve uzun vadeli is yaptilar, gencleri de ilk 11e entegre oldu).
      Bu sartlar altinda rekabetci takim kurabilmek maharet ister bakalim neler olacak.

      Sil
    5. Asıl sınav bu yaz dönemi. Hep birlikte göreceğiz :)

      Sil
  3. Al birini vur ötekine diyeceğim de, Levent Nazifoğlu'na kıyasla çok daha önde bir isim...
    Tabi içimize sinen isimler değil, aynı fikirdeyim.

    YanıtlaSil
  4. kıyaslarsak tabi ki cenk ergün.ama herkesin hemfikir olduğu gibi şapkadan tavşan çıkaracak bir akıl değil. bize 4'e alıp 20'ye okutabileceğin veya 7'ye alıp 25'e okutabileceğin marcao nelson gibi adamları bulabilecek birisi lazım. yoksa senin de dediğin gibi elime gs kulübünden yetki kağıdı versinler ben de belhanda'yı 8 bonservise, feghouli'yi 4-5 maaşa getirirdim. korkum şudur ki o dönemde ödenen bonservislerden ve maaşlardan yüklü komisyonlar döndü. bu dönemde de bonservis olarak hem girdi, hem de çıktı olarak büyük paralar dönebilir. bu da yine büyük komisyonlar demek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyaslamaya da gerek yok aslında. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmak olacak :(

      Sil
  5. Bence biraz haksız böyle değerlendirmek. Hüner olan kısmı bu kadar yüksek isabet yakalamak, Trabzon'un son dönemde yaptığı gibi %90 üstü verim almak gelenlerden, yoksa para ve imkan olup yine de karavana yapılabileceğini kaynakların boşa harcanabilecegini mesela Ali Koç geleli beri yaptığı transferlerde bol bol gördük Mesut'undan Gustavo'suna. Ama tabii ki su maddi kısıtlamalara ne yapar orası soru işareti, çok farklı koşullar, şapkadan tavşan çıkartması gerekecek bayağı, kim gelse kesin yapar diyemem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsabeti Fatih Hoca gösterdi, Tudor değil. Hoca işi de mühim.

      Sil
    2. Bence aslan payi Fatih Hoca'nin olsa da ikisi de gosterdi, Tudor takimi 3. olarak ve futbol adina olumlu sinyaller verir durumda birakti, Fatih Hoca baska seviyeye cikardi.
      Bir de Fatih Hoca'nin verim alabilmis olmasi transfer basarisi oldugunu golgelemez ki? Assuncao'dan Falcao'dan Carrusco'dan (basima is gelmeyecekse Cica'yi da ekleyeyim :)) vs Fatih Hoca da verim alamadi mesela.

      Sil
    3. Hangi sinyal o. Takım baş aşağı gitmeye başlamıştı :) Allahtan hoca geldi de, durumu kurtardı. O kadronun maddi enkazı yoksa bir ömür kaldırılamayacak türdeydi.

      Sil
    4. Cicaldau dersen, covid öncesine kadar gayet iyi performans veren bir futbolcuydu. Bugün de talibi bol, kazanç getirecek. Bu mu kötü iş :) Carrusco kim ayrıca. Carrusca olmasın. Fatih Hoca ile ne alakası var, hiç çalışmadılar bile :)

      Sil
  6. Al birini vur ötekine. Sözleşmesinin bitimine 1 yıl kalmış Belhanda'yı 10 milyon euro verip almak mı başarı? Ya da Ndiaye'ye 12 milyon € vermek mi? ölü Feghouli'ye yıllık 4 milyon maaştan 5 yıllık kontrat??? 40 milyon euro para harcandı o sene. 20 milyona da rahatlıkla aynı kalitede bir takım kurulurdu. Fatih Terim olmasa maaşlarla birlikte 100 milyonu geçen o harcamanın karşılığı alındı yoksa çoktan iflas etmiştik.
    Ayrıca bu yapılan hesapsız kitapsız harcamadan ötürü Avrupa kupalarından 1 sezon men edildik. Ve sonrasında bizi çok ama çok zorlayan ve kiralıklar dönemine iten 4 yıllık FFP sarmalına takıldık.
    O sebeple Cenk Ergün'ün kim olduğunu iyi biliriz. Ötekisi zaten allah korusun diyorum. Bizden uzak olsun.
    GS'a dayatılan bu kırk satır mı kırt katır mı tercihini de asla kabul etmiyorum. GS lisesinin boyunduruğu altında kulüp git gide iflasa ve yok olmaya doğru sürükleniyor maalesef. Dünya çapında milyonlarca seveni olan bir camia adeta 3-5 bin kişilik bir kliğin elinde oyuncak oluyor. 20 yıldır sürükleniyoruz.
    Hiç ama hiç istemiyorum ama bu gidişle gerçekten şirketleşip tamamen satılmasından başka çare de göremiyorum. Zira Gs lisesi asla ama asla kulübü halka açmayacak. Sadece kendi kafatasçı zihniyetlerine göre kişileri seçip alacaklar ve bizlerin önü tıkandığı için kulübe çok seslilik ve demokrasi gelmeyecek.
    Bu kongre kompozisyonu, üyelik sistemi, tüzük yapısı ile daha çoook seçim yaparız ve istikrarı yakalayamayız maalesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o dönem bir sportif direktör hüneri görememiştim. O imkanlarla benzer kadroları her sportif direktör kurardı.

      Sil
    2. yüzde yüz katılıyorum sana. Fatih Hoca olmasa o 2 şampiyonluk da gelmez ve biz bildiğin helak olurduk. Harcadığımız onca para ile kalırdık. O şampiyonluklar sayesinde en azından çoğu transferi yeniden satıp paraya döndürmüştük.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir