11 Mayıs 2022 Çarşamba

Orta sahada kaliteyi ararken, bazı isimlere hayır diyebilmeyi lüks bulurum


Xeka konusunda bazı olumsuz düşünceler var. Galatasaray'ın orta sahasının dönüşümü gerekli de, hangi tipte futbolcular lazım bu tartışılmalı. 6 ve 10 numara özellikli isimlerden bahsediyoruz. Tabii yeni teknik direktörü ve formasyonunu da görmek gerekiyor. Xeka çok hızlı ve hareketli bir orta saha değil. Daha çok pas ve teknik özelliğiyle ön plana çıkacak, oyun aklı yüksek bir 6-8 numara diyelim. Xeka'yı kullanmak, yanını ya da önünü hareketli kılmaktan geçiyor.

Xeka mı Elneny mi deseniz, Elneny derim. Xeka gelsin mi derseniz de hayır demem. Galatasaray orta sahasının aklını yükseltme noktasında iş görür. 4-3-3 oynarsınız mesela, 6 numara için zamanında Seri'nin rolünü verirsiniz. O özellikte çünkü, bunu karşılar. Bu da bir ihtiyaçtır. Geriden oyun kuramamak, etkili ve kaliteli pas yapamamak sorun. Elde zaten Berkan Kutlu gibi bir tempo silahı var. 8-10 numara diyeceğimiz isim adına da, Belhanda tarzı hareketli bir isim olursa yapı oturmuş olur.

4-2-3-1 gibi bir kurguda da sorun yok. 4-4-2 tarzı bir yapıda, kanatların çalışkanlığı etken olur. Xeka orada tam anlamıyla oturmayabilir. Yanında Berkan Kutlu olmaz mesela. Kanatlar için de orta saha özelliğinden öte, çizgide oynayacak isimler olacak. Tabii yeni teknik adamı görmeden yaptığımız bu yorumlar ezber oluyor. Xeka konusunda çok fazla olumsuz yargı var, bunlar için yazıyorum. Bu kadar olumsuz bakılacak bir isim değil.

Xeka / Elneny, birlikte denense olmaz mesela. Elneny daha hareketli, mücadele tarafı da üst seviyede ama oyun tarzları çok çakışıyor. Seri / Lemina dahi biraz daha farklı profiller olsa da çakıştılar. Xeka / Elneny için de bu olur. Bu isimlerin arasına Berkan Kutlu'yu yazsan kısır kalırsın. 10 numara yazsan da hareketsiz kalma ihtimalin var. Her 2 özelliği bünyesinde bulunduran futbolcuyu ise paran yetmez. Elneny için Arsenal'de kalacak diyorlar, Xeka gelecekse eğer bu durum beni üzmez.

Xeka ismi uzun zamandır dilleniyor. Luis Campos'un yakında tanıdığı isim. Lille'e geçişinde de mutlaka etkendi. Mart ayında da biz bu işi konuşuyorduk. Galiba ilk transfer ettiğimiz isim de o olacak. Yönetim değişse de durum değişmeyecektir. Her gelen teknik adamın da isteyebileceğini düşünüyorum. Galatasaray orta sahası iyi durumda değil ve kalite arıyor. Bunu ararken de bazı isimlere hayır diyebilmeyi lüks bulurum.

4 yorum:

  1. Bu transfer bana Elmander'in transferini anımsattı. Yanılmıyorsam o da Fatih hoca'dan bağımsız transfer edilmişti. Sözleşmesi bitecekti. Xeka her ne kadar iyi bir oyuncu olsa da, dediğin gibi etrafını doğru kurgulamadıktan sonra her futbolcu kötü oluyor. Modern futbolda roller o kadar değerli ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocayı görmek lazım işte :) Bu yüzden diyorum.

      Sil
  2. Campos'un isi oldugu ve anlasildigi söyleniyor, Campos'un devam etmeyecek olmasini ve son aciklamasini nasil yorumluyorsunuz?

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir