22 Eylül 2022 Perşembe

Ben izlerken keyif alıyorum da, beğenmeyenin amacı ne onu bilmiyorum


Milli Takım araları, ilk 7 haftanın değerlendirmesini yazmamıza imkan tanıdı. Konuşulması gereken, özellikle de futbolcu bazlı istatistikler var. Onlardan biri de, Sergio Oliveira'nın , bu sezon Avrupa'nın en değerli 10 liginde 90 dakika başına en fazla şans yaratan orta saha konumunda oluşu. Comparisonator Türkçe 'den aldığım bir istatistik. Maç başına, 2.14'lük ortalamasıyla, Oliveira ilk sırada yer alıyor. Kimmich, 1.85 ile 2. durumda. 

Kaliteli futbolcu. Bunu da sahaya çıktığı ilk andan itibaren gösterdi. Hakkında sık yazılar yazdım. Algı oluştu çünkü, ben de bunun karşısındaydım. Belhanda da zamanında bunları yaşadı. Neyse ki bu algıyı, Oliveira çabuk kırdı. Çünkü hücum adına, daha değerli tarafları var. Şut özelliği mesela, ligin en iyilerinden biri. Oyun aklı ve hücum kalitesi de bence daha yüksek. Belhanda'nın farkı da, daha hareketli oluşu, pres oyununa katkısı ve defansif tarafının biraz daha iyi olmasıydı.

4-2-3-1 oynuyoruz, Torreira / Oliveira merkezi de her geçen hafta biraz daha uyum sağlıyor. Oliveira, hücum odağı daha yüksek bir futbolcu. Onu 8 gibi kullanıp, önünde de Mertens'i oynatırken, hücum için "savunma riski" alınıyor aslında. Oliveira, çok hızlı ve tempolu bir futbolcu değil. Savunma katkısı olsa da, o tarafta biraz Torreira'ya güveniyoruz. Mertens de pozisyonundan sarkıp, ekstra savunma katkısı veriyor.

7 maçta 1 gol, 1 asist oldu. Direkten dönen topları cabası bu arada. Porto'da, gol sayısının çok yüksek olduğu sezonları vardı. Galatasaray'da da böyle bir performans vereceğini bekliyordum. Bu da olacaktır. Oliveira'nın da gol sayısı, en az 10'u zorlayacak. Rakip ceza sahası içine girmeye başladı, gole de yakın artık. Zaten en iyi şut atan futbolculardan biri. Savunma arkasına müthiş toplar atıyor, hücumcuları da sürekli gol pozisyonuna sokuyor. Ben izlerken keyif alıyorum da, beğenmeyenin amacı ne onu bilmiyorum.

22 yorum:

  1. begenmeyenin bir amacı olduğunu sanmıyorum. en azından benim yok. beğenmeyenler belki söyle düsünüyor olabilir:
    acaba mertens'in üstünden savunma yükünü alıp miçoya versek, torreira da bir parça rahatlasa ve mertens'i özgür kılsak, acaba hücum tarafında oliviera'dan daha faydalı olur mu? sorumuz ve merak ettiğimiz bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açayım bu düşünceyi. Oliveira, Galatasaray'in en büyük oyun aklı. Mertens bitirici, Oliveira yönlendirici. Sen Oliveira gibi pozisyonunun ülkedeki en iyi ismini kestigin an, oyun aklını düşürmüş olacaksın. Merkezin hücum katkısı düşecek. Bu sefer de, Mertens oyun yönlendirme tarafında çok yalnız denilecek.

      Midtsjo, Oliveira yerine olmaz. Oliveira kesilemez. Mertens kanatta olur da, Midtsjö de orta sahaya geçer denilir ama bu sefer de, +3 yerli işi mani olur.

      Sil
    2. Ben de belli açılardan beğenmiyorum, benim de başka gizli bir amacım yok:)
      Bu dediklerin şu an için tamamen tahmine dayalı (kesilemez oluşu, oyun aklı eksikliği) çünkü tecrübe edip görmedik. Belki birşeyler eksilecek ama diğer taraftan artan şeyler daha baskın olacak. Bunu yaşayıp görmeden devam ediyoruz. Belki Midtsjo Antalya maçındaki gibi goller attıracak ya da Mertens ekstra birşey yapacak ya da daha enerjik olacağımız için top çabuk kazanılacak şimdi olduğundan daha fazla fırsat gelecek. Bunların hepsi de tahmin, belki olacak belki olmayacak. Deneyip görmemiz bunun için de gerekli.

      Sil
    3. Rakamlar ortada, kalite ortada. Sana verdikleri ortada. Daha doğrusu, oyuncu tarzları ortada. Sen bu isimleri tanımıyor musun da, denemek lazım diyorsun :( Oliveira maalesef bazısında takıntı halini aldı ki, biz bunu geçmişte yaşadık.

      Sil
    4. Bende takıntı değil, artılarını da görüyorum. İsimleri genel tarz olarak tanımak bir arada rakip karşısına çıktıklarında ne yapacaklarının bire bir eşleniği olamaz. Sonuçta futbol takımı parçalarının toplamından büyük birşey. Rakamlar da bir veri, ama orta alandaki gözle görülür enerji eksikliğini ve buna harcanan ekstra eforun nelere mal olduğunu hangi rakam ortaya koyabilir?
      Direk üstünü çizelim gibi bir söylemim de yok, dediğim gibi kattıklarını inkar etmiyorum. Ama sahadaki duruma göre diğer alternatifler de denenebilir, denenip görülmeli diyorum.
      Oyuncu konusunda fikir ayrılığı olabilir. Anlaşmamakta anlaşalım.

      Sil
    5. Hem onu yapsın, hem bunu yapsın. Real Madrid'de bunlar karşılanır. Bazı defolar olacak ki, bu kaliteler gelsin. Takımda enerji eksiği nasıl var, efor eksiği nasıl var? Bu takımın fizik kalitesini eleştirmek, ciddi klişe ve ezber.

      Kattıklarını inkar etmiyorsan, kattıkları üstünden gideceksin. En büyük oyun aklını kenara almaktan bahsediyorsun. Zaten hücumun sallanıyor. Kaliteli ayak arıyorsun.

      Fikir ayrılığı olur da, takıntılar, klişeler, ezberler var. Sen yapıyorsun demiyorum ama var. Çizemezsin zaten üstünü, işi bilen adam Oliveira'yı kesmez :( Bu maalesef böyle.

      Sil
  2. Yıllardır Oliveria tarzı bir oyuncumuz olmadı.Oyunu müthiş yönlendiriyor.Şutları da cok etkili.Tek endişem zor maçlarda Torreira 'nın defansif açıdan sıkıntı yaşama ihtimali. Bunu Okan Hoca'da düşünüyordur tahminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta sahanın merkezinde müthiş akıl. Zor maçlarda, farklı formül üretilir ama sadece lig mücadelesi içindeyiz. Ne kadar zor olabilir?

      Sil
  3. Hücum anlamında takıma çok büyük çeşitlilik katıyor bu iyi tarafı savunma anlamında ise biraz zayıf kalıyoruz ikisini dengelemek kolay değil. Oliveira'dan vazgectigin anda bu sefer hücum gücü zayıflayacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O riski aliyoruz bence. Hücumun uyumu arttıkça da, alınan riskin avantaji daha net ortaya çıkacak.

      Sil
  4. Savunma anlamında zayıf deniyor, bende bunu anlamıyorum. Savunma demek illaki topa basmak, rakibe basmak, top çalmak, pas arası yapmak demek değil ki. Topu doğru kullanmak, doğru yere pas atmak, tempoyu ayarlamak, pas opsiyonu olmakta bir savunma. van Aanholt bu takımda savunmacı ama hücumda yaptığı hatalı paslar, rakibe giden ortalarla bir çuval atak yedirdi bize. Bence Oliveira'dan önce eleştirilecek bir çok oyuncu var. Biz prime Barça değiliz ama top bizde kaldığı sürece veya atak sonlandırdığımız sürece bu ligde çok fazla savunma yapmak zorunda kalmayız. Kerem, Aanholt gibi oyuncular biraz daha sakin kalıp takım oyunu oynarlarsa biz maçların %70'ini rakip sahada oynarız zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savunma anlamında da müthiş katkısı olacaksa, Galatasaray'da ne işi var abi :) O da olsun, bu da olsun istiyoruz hep.

      Sil
  5. Galatasaray resmi Twitter hesabinin bugün paylastigi Oliveira asistlerini izlemeniz yeterli 2 milimetrik pas 2 zor maçı çözmüş adamdan bahsediyoruz, yoksa gecen sene de delu guv8 mucadele ediyorduk ama bu final paslar olmuyordu kalite eksikliginden, su an bu kalite varken mesele en verimli nasil kullanilabilir olmali, Oliveira nasil kesilir degil.
    Ben maci Oliveira ile cözüp 70den sonra Berkan, Midstjö gubi oyunculari deli gibi kostursak da tamamim, o adamlar bunun icin var zaten, Berkan o Kerem'e yapilan asisit antrenmanda savunma olmadan dahi yapamaz zaten Super Lig'de o asisti yapabilecek 3 oyuncu var ya da yoktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklı yükselttik, kaliteyi arttırdık. Hem akıl yükselsin, tem defansif katkı çıldırsın gibi bir duruma bizim gücümüz yetmez. Midtsjö oynasın, Oliveira gibi işler yapar belki de demek, hayalcilik bile değil. Futbolcuyu tanımıyor, maksat eleştiri ya da fikir olsun işte. Okan Hoca şu an süreci, rotasyonu müthiş götürüyor.

      Sil
  6. bu adamı beğenmeyenler modric'i mi bekliyorlar daha anlamadım. daha geçen sezon taylan-berkan-cicaldau izledi bu gözler. adam ben kaliteyim diye bağırıyor. istemeyenleri ya art niyetlidir ya da futboldan anlamıyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes, her işi yapsın istiyorlar da, şartları, imkanları, oldukları noktayı düşünmüyorlar.

      Sil
  7. Olivieranın nesini eleştiriyorlar anlamıyorum bu adamın savunması da olsa zaten bize gelmezdi :) Topu hızlı kaybetmemeye başlar ve sete oturup rakip sahaya yayılırsak defolarından kurtuluruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Ön alanda biraz daha sakin kalıp, topa sahip olunca, bu geçişler de çözülecek.

      Sil
  8. Zorlanabileceğiz maçlarda Torreira (6), Midtsjö (6-8), Oliveira(8-10) üçlü orta sahasıyla oynayıp gerekirse Mertens’i forvet ya da yedek forvet olarak düşünebiliriz. Yaşı nedeniyle Mertens kanattan ziyade forvette daha faydalı olur gibi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir