8 Eylül 2022 Perşembe

Juan Mata Galatasaray'da


Nasıl bir gün yaşadığımız hakkında hiçbir fikrim yok. Blog'da normalde maksimum 3 yazı olsa da, her transfer yazısını anında paylaşmaya çalışıyorum. Gün rekorunu kırdık ve bir daha böylesini yaşamayız gibi. 35 yaşındayım, böyle bir transfer günü görmedim. Transferlerin sayısal fazlalığından öte, kalitesi önemli olan. İnanılmaz bir gün yaşadık, yaşamaya da devam edeceğiz gibi görünüyor. Juan Mata işi de büyük bir sürpriz.

Transferin gerekliliğini tartışacağız. James Rodriguez gibi isimler konuşuluyordu ve Yusuf Demir hamlesinin ardından, 10 numara transferi yapılmamalı diye düşünüyordum. Bu herkes için geçerli. Ziyech gibi dev bir profil gelse dahi, lüks gözüyle bakardım. 11'i oluşturmak dahi zorken, alternatifleri kalite altına alacaktın ama büyük de bir lüks oluşturacaktın. Sadece lig mücadelesi vereceğin ortamda da, lüks mü kalacak diye düşünüyorum.

James Rodriguez geleceğine, Mata gelsin derim tabii. 1 yıllık sözleşme, seni bağlamayacak ve ona göre daha maliyetli olacak. Yine de son 25 - 30'ları düşüneceğin bir futbolcu için, maliyet lüks kalacaktır. Emre Akbaba gireceğine, Mata girsin diyebiliriz de, Yusuf Demir'i de aldık. Yusuf Demir'in orjini ne kadar kanat olsa da, 10 numara özelliği var ve orada da oynuyor. Mata'nın diğer handikabı da yaşı ve yaz döneminde kulüpsüz oluşu. Ne kadar hazır?

Mata'yı kenardan gelmeye ikna edersin, bu artı. Mertens, 10 numara oynamaya devam edecektir. Mata da onu alternatif altına alacak. Mata'nın hızı ve eski hareketliliği kalmadı. Oyun aklı, tekniği, şut özelliği, hala bitiriciliği hala üst seviyede. Icardi gelirken, hücum kalitesini yükseltip, onu en iyi şekilde beslemek amaçlanıyor gibi. Ben çok mantıklı bulmasam da, yangın yapacak durum da yok. Kaliteli bir futbolcu.

Mata'dan yıllarca vazgeçmedi Manchester United. Uzun yıllar orada forma giydi ve her ayrılıyor denilen dönemde de sözleşmesini yeniledi. Belli bir yaşı var, fiziksel anlamda mutlaka düşüş yaşadı da, kalite baki. İlla bir 10 alalım dedilerse, geçici çözüm adına olabilir. O kadar da mantıksız diyemem. Genç isimler geliyor, elde de var. Tecrübe haddi yüksek isimler de mevcut. Bir harman yapıldı. Bakalım sahaya yansıması nasıl olacak?

33 yorum:

  1. Bu gelen adamların hepsi Altyapıya fayda sağlaması muhtemel. Çok kaliteli adamlar çok.

    YanıtlaSil
  2. Cok basarili olacak Mata kimse ciddiye almadi ama bu adam top kaybetmiyor inanilmaz bir tecrübe bizim ligde yürüse bile show yapar, zaten gol yemiyorsun Mata ile cok büyük kalite aliyorsun ortaya iyi ki James olmadi bence de adamin tek önceligi para futbol oynamak degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalitesi üst düzey, bunu kimse sorgulayamaz.

      Sil
  3. Farkında mısınız? Mata gibi bir adam için acaba fazlalık mı diye düşünüyoruz. Rotasyonda yer alır diyoruz. Yönetim rotasyona bile öyle isimler getirdi ki. Hedefi tamamiyle şampiyonluk olarak belirlediler. Kabaca kağıt üzerine bile kadroyu yazamıyoruz. Savunmanın başarılı oyunundan dolayı kalede Yerliye dönüş olabilir. Lakin sanırsam sınır kalkacak kalkarsa da ortalık yangın yerine döner. Sol bek olarak Kazımcan yazılmalı artık. Bu kadroda 3 vasat oyuncu bile sırıtmaz. Ek olarak Mata Sergio Oliviera yı da yedekleyebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadro kalitesi bambaşka bir noktaya geldi, orası net..

      Sil
  4. Dursun Baskan 100. Yil Sampiyonluk cok onemli diyordu surekli dedigini yapti simdi sira bizde TFF ve Hakem lobilerine agirligimizi hissettirmeliyiz.
    Mata'ya gelince Serkan Yetkin'in Youtube incelemesinde sondaki sözleri her seyi özetliyor benim icin en önemli sey dogru karar almaktir diyor Mata yetenek degil, bu adam muthis bir tecrube bize cok sey katacak ve Mertens gibi herkesi sasirtacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muazzam bir transfer dönemi geçirdik. O konuda yönetimin hakkını vermek lazım.

      Sil
  5. 10 numara için Yusuf Demir/Mata, sağ kanat için Rashica/Yunus, sol kanat için Mertens/Kerem, forvet için İcardi/Sefer/Gomis rotasyonu kurmuş oluyoruz. Konuşulan maliyetler gayet uygun. Emre Akbaba, Emre Kılınç, Taylan/Oğulcan/Ömer/Luyindama gibi oyuncuların gitmesi gerçekleşirse kadroda büyük bir şişkinlik te oluşmamış olacak.
    Seferovic-Kerem-Rashica-Midstjo-Berkan-Mata-Kazımcan-Emin-Ross-Dibouis-Okan gibi bir yedek 11 kurabilmek çok büyük başarı ki bunların dışında kalan oyuncular da Gomis-Hamza-Metehan gibi kaliteli isimler; en az 25 kişilik kaliteli bir kadromuz olacak. Evander ve Sahraoui tranaferlerini de umarım seneye gerçekleştirme fırsatımız olur; Mata ve Mertens yerine tam oturacak isimler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Mertens forvet arkası devam eder, Mata onu alternatif altına alacak. Mertens'i kanada kaydırmak da çok sağlıklı değil.

      Sil
  6. Bu kadar transferi nasıl yapabildik? Finansal fair play diye bir şey vardı hani?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kira bedeli yok çoğunda. Maaş desen, geçen sezon dev kazananlardan çıktın. Sorun yok. Marcao'yu da sattın.

      Sil
    2. Erden Timur Ali Koc'un oynadigi oyunlari master seviyesinde oynayabilen bir is adami, ikna kabiliyeti cok yuksek Torreira, Icardi, Mertens gibi adamlari birebir ikna ederek projeye inandirarak getirdi, sadece mali kosullarla degil, bu nokta cok önemli.

      Sil
  7. En anlamsız transfer bence, sol bek alınsa daha iyidi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sol bek alınabilirdi de, anlamsızlığına katılmıyorum.

      Sil
  8. Net bir şekilde kulübede oyun aklı yüksek oyuncu eksiğimiz vardı. Yedekten Emre Akbaba gireceğine Mata girecek, bence mantıklı. Konuşulan gibi 1.8m maaş ve 1 yıllık sözleşme ise alınmaya değer bir risk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mata iyi bir koz oldu o anlamda, eli güçlendirdi.

      Sil
    2. Çok dogru yorum, gecen sene Trabzon'u yenecekken Taylan'in hatasi yuzunden maci vermeyeceksin iste, Mata girecek Bakasetas topa bile dokunamayacak plan bu ve Mata seni o kadar hizli ileriye tasiyor ki bunlari da cok gorecegiz.

      Sil
    3. Artık iş Okan Hoca'da :)

      Sil
  9. Gereksiz bir transferdi son gün zaten benzer tarzda iki oyuncu alındı. Mata'ya bu paraları vermenin mantığı nedir anlamadım. Hamza Akman oynayamayacak. Zaten önceden de oynayamiyordu. Şimdi hiç şansı kalmadı. Bu adam bir sene sonra gidecek parasını alıp. Biz hem elimizdeki değeri hem paramızı kaybetmiş olacağız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamza Akman bir 8 ama, topla dripling yapacak isim. Yerliler gidiyor, o boşluğu da altyapıdan dolduruyoruz.

      Sil
  10. Her satıra katılıyorum ve artırıyorum ,james rodriguez erkenden bitmiş bir adam yıllardır avrupa da bile değil kimse de istememiş , araplar kalkıp maaşının çoğunu biz verelim dediyse bu kadar gözden cıkmış demektir,mata yine yıllarca manchester da kadroda yer aldı daha istikrarlı bir kariyer ve kontratı saha risksiz olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha az maliyet ve alternatif üretmek düşünülüyorsa, iyi tercih oldu.

      Sil
  11. 1 yıllık sözleşme olması içimizi rahatlatıyor. İsmi ve ama formu kaldı mı, form tutar mı emin değilim. Umarm çok başarılı olur bizede ismini haykırmak kalır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yürüyerek basarili olur, top vermez ve cok hizli ileriye cikarir seni Taylan'dan 3 senedir bekledigimizi yerinde durarak A seviye yapar form tutmasina gerek.bile yok, hep beraber izleyip görecegiz zaten.
      Mata hakkinda soru isaretlerini anliyorum ama basarili olacagina da eminim.

      Sil
    2. Profesyonel isimler bunlar. Manchester United ile de idmanlara çıktı, rezerv takımıyla kamp gördü.

      Sil
    3. Mata futbol oynamaya geliyor abi bitik isim diyenlere aldirmayin ne paraya ne SuperLig'de oynamaya ihtiyaci yok bu adamin, adam yeni bir challange pesinde cok saygi duyulacak bir isim James kafasinda degil kesinlikle adamin derdi futbol.

      Sil
    4. Şunu da ekleyelim Mata'nin ciddi bir sakatlik gecmisi yok, Burak Beyin deidigi gibi kendine cok iyi bakan tam bir profesyonel, garanti katki olacak cok inaniyorum bu transfere.

      Sil
    5. Mata hakkında detaylı, bu konularla da alakalı, ayrı bir yazı yazdım. Gün içinde blogda olacak. Orada daha iyi bilgiler verdim.

      Sil
  12. Emre Akbaba gireceğine Mata girsin kısmına sonuna kadar katılıyorum, transfer düşüncesi de bence bu. 37 yaşında Gomis in hala takımı sürüklediği ya da bitti denilen oyuncuların parladığı bir ligdeyiz. Mata bu ligde fark yaratacak tecrübeye sahip. Kapali savunmaya karşı tekniğiyle kendini belli edeceğini düşünüyorum. James kiralık gelecekti yedek bırakılacak bi oyuncu da değil mata sanki daha mantıklı oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mata, net profesyonel. Öyle bitmiş hali de yok. Katkı almama lüksü yok bence.

      Sil
  13. Bence iyi bir girişim 1 yıl ve sonunda zararımız en azda olacak. Denenir. Kenardan gelir girer etki yapabilir. Bu seneden hazırlık yapılmalı ki şampiyon olduğumuzda şampiyonlar Ligi'nde hazır oyuncular ile girmek daha mantıklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temeli iyi ve güçlü attık. Artık bunun üstüne ufak dokunuşlar.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir